Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Terapeutski centar NUR

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Terapeutski centar NUR

Terapeutski centar NUR

Alipašina 47, 71000 Sarajevo
+387 61 199 600
dina@mmcc.com.ba

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

NUR TERAPIJA

Temelj ove terapije je tehnika TUI-NA-KINESKE tradicionalne medicine, a to je manuelna terapija koja stimuliše energetske tokove u tijelu čovjeka.

Meridijani obuhvataju sve sisteme u ljudskom organizmu. Sistem obuhvata: organ, osjetni organ, mišiće, nerve, endokrini sistem i emocije, zglobove, kosti. Nur-terapijom stimulišemo akupresurne tačke koje pripadaju određenim meridijanima čime se uspostvlja normalan protok energije kroz meridijan a kao efekat rješavamo tegode i oboljenja pojedinih sistema. Nur-terapijom ćemo također preventivno djelovati i spriječiti nastanak oboljenja u svrhu očuvanja zdravlja. Također se uznapredovala oboljenja vezana za pojedine sisteme efikasno liječe Nur-terapijom.

Nur-terapiju sam stvarala 15 godina a temelj joj je istočnjačka medicina stara 5000 godina i koja ima holistički pristup čovjeku. Kroz dugogodišnji rad sa pacijentima u Nur-terapiju sam uvodila niz tehnika koje su davale bolje i brže rezultate u liječenju mnogih oboljenja i tegoba. Mnogo ljubavi, znanja i iskustva je ugrađeno u Nur-terapiju i njene blagodati ćete sigurno osjetiti na Vašem zdravlju.

Vaša Nurdina Delić

Brošuru "Ruke koje liječe" možete preuzeti ovdje

 

Usluge / Djelatnosti

NUR TERAPIJA

Temelj ove terapije je tehnika TUI-NA-KINESKE tradicionalne medicine, a to je manuelna terapija koja stimuliše energetske tokove u tijelu čovjeka.

Meridijani obuhvataju sve sisteme u ljudskom organizmu. Sistem obuhvata: organ, osjetni organ, mišiće, nerve, endokrini sistem i emocije, zglobove, kosti. Nur-terapijom stimulišemo akupresurne tačke koje pripadaju određenim meridijanima čime se uspostavlja normalan protok energije kroz meridijan a kao efekat rješavamo tegobe i oboljenja pojedinih sistema. Nur-terapijom ćemo takođe preventivno djelovati i spriječiti nastanak oboljenja u svrhu očuvanja zdravlja. Takođe se uznapredovala oboljenja vezana za pojedine sisteme efikasno liječe Nur-terapijom.

Nur-terapiju sam stvarala 15 godina a temelj joj je istočnjačka medicina stara 5000 godina i koja ima holistički pristup čovjeku. Kroz dugogodišnji rad sa pacijentima u Nur-terapiju sam uvodila niz tehnika koje su davale bolje i brže rezultate u liječenju mnogih oboljenja i tegoba. Mnogo ljubavi, znanja i iskustva je ugrađeno u Nur-terapiju i njene blagodati ćete sigurno osjetiti na Vašem zdravlju.

LIMFNA DRENAŽA MEDICINSKA

U kojoj se radi cijelo tijelo uključujući i lice.

Limfna drenaža počinje sa pasažom debelog i tankog crijeva jer je izvor svih nečistoća stomak. Limfni sistem je naš odbrambeni sistem koji nas štiti od svih vanjskih uticaja, bakterija, virusa, itd. Očuvati i steći jak imunološki sistem je formula za dobro zdravlje, a to postižemo ako limfni sistem funkcioniše bez zastoja u međučelijskom prostoru jer limfa nema svoju pumpu kao što ima krvotok, limfu pokreću mišićne kontrakcije. Kada bi se desilo da limfni sistem iz nekog razloga stane sa svojom funkcijom, za samo 24h bi to bilo pogubno za ljudski organizam. Ovo je jedna od važnih funkcija limfe i sljedeća je prijenos hranjivih materijala od kapilara do svake ćelije i međučelijskog prostora a poslije toga limfa služi kao kanalizacija u odvođenju svih otpadnih produkata iz već navedenog prostora do kapilara i dalje putem krvi van. Razni otoci(limfedemi) u našem organizmu su nam prvi pokazatelj da naš limfni sistem ne funkcioniše kako treba. Ovo je bilo upoznavanje u najkraćim mogućim crtama sa limfnim sistemom i njegovom važnom funkcijom! 

MEDICINSKA TERAPIJA LEĐA

Efikasno otklanja sve bolne sindrome kičmenog stuba u svim njegovim segmentima. Bolni sindrom cervikalne-vratne kičme je postao epidemija zbog stresnog života koji nam se dešava u svim životnim sferama. Psiha izaziva spazam-grč mišića koji ima svoj metabolički štetni produkt nama svima poznat mliječna kiselina koja vremenom zbog nemogućnosti eliminacije, stvara otvrdline ili miageloze unutar mišića. Pošto je to tvorevina koja je suvišna ona vrši pritisak na nerve i krvne sudove i izaziva bol a ako se na vrijeme, masažom ne eliminiše, mijageloza u zavisnosti od svog položaja počinje praviti problem tipa glavobolja, vrtoglavica i sl. ako su u predjelu ramenog pojasa, a ako su u predjelu lopatica  vrše pritisak na nerve i krvne sudove koji opskrbljuju ruke, tako da se dešava da ruke počnu da trne, bole, da se počinje gubiti osjećaj u šakama pa u tom slučaju počinju ispadati predmeti iz ruku. Ovo je samo jedan mali broj navedenih simptoma koji su posljedica stresa i stalnog spazma koji se upravo dešava u ovom dijelu našeg tijela, vjerovatno pamtimo uzrečicu naših nana i djedova kako teret života nosimo na ramenima oni nam nisu na ovakakv način znali objasniti što to znači ali su to jako dobro osječali. Nauka je dokazala da sve ove navedene simptome ako na vrijeme ne počnemo tretirati i otklanjati možemo izdržati deset godina nakon toga padamo u depresiju a depresija vremenom dovodi do organskog poremećaja i tek tada u organizmu imamo totalni poremećaj i teža oboljenja! 

MEZOTERAPIJA

Nanošenje ampule ili koktela na lice i tijelo aparatom za mezoterapiju koji radi na principu elektro poracije, tretman je bezbolan a efekat je veći na koži iz razloga što određeni elektro talasi ubacuju sadržaj ampule ili koktela na lice ili tijelo u dubinske dijelove dermisa i epidermisa. 

HIDRATACIJA LICA BRENDIRANOM KOZMETIKOM

Sa pokretima limfne drenaže prvo očistimo lice gelom za razmaščivanje kože lica, zatim uradimo piling. Nakon pilinga uz pokrete limfne drenaže nanosimo ampulicu u zavisnosti od tipa kože i problema koji riješavamo, zatim maska sadržaj se masira 20 min. višak nakon toga se skida tonikom, zatim se nanosi gel za duboku, hidrataciju krema protiv bora oko očiju i krema za lice u zavisnosti od tipa kože i problema koji tretiramo. Osim hidratacije, koja je i najvažnija u borbi protiv bora odnosno očuvanju mladelačke kože, izvrsni rezultati se postižu i kod rozacee zbog vrste terapije koja se radi cijelo vrijeme, te zbog načina nanošenja preparata –ručne limfne drenaže.

HIDRATACIJA TIJELA BRENDIRANOM KOZMETIKOM

Zašto je važna hidratacija tijela? Koža je najveći organ koji nas štiti od svih vanjskih uticaja i zato zahtjeva posebnu njegu i pažnju jer je stalno izložena bakterijama virusima gljivicama i vremenskim uticajima.

Sačuvati vlažnost kože ima višestruko značenje.

 • Hidrirana koža izgleda mlada, nježna, baršunasta i mekana
 • Hidrirana koža čuva kolagene vlakna od pucanja a samim tim od nastanka strija i vidljivog celulita
 • Anticelulitne kreme ne mogu prodrijeti u dubinu od 3-4mm ako koža nije hidrirana jer sve ostaje na površini i tako efekat krema koje su jako skupe se anulira

Tretman hidratacije započinje sa pilingom zatim nanošenje maski ovisno o tipu kože i na kraju NMF mlijeko za tijelo, tretman se radi uz pokrete limfne drenaže tako da se međućelijski prostor očisti od toksina a koža još i bolje ishrani i navlaži!

RF-RADIO FREKVENTNI VALOVI

RF-poboljšava i stimuliše nastanak kolagena, obzirom da starenjem prirodno gubimo kolagen te tako nastaju bore i strije na tijelu te celulit koji je vidljiv kao mreža.

Jednom nastala bora se ne može otkloniti jer je došlo do pucanja kolagenih vlakana. Stimulacijom okolnog kolagena koji nabubri rezultira smanjenjem bora koja postaju manje duboke i manje vidljive.

RF-stimuliše lučenje novog kolagena na principu toplote. Skupljanjem vlakana kolagena potičemo tijelo da luči novi kolagen tako da su rezultati vidljivi jednim dijelom odmah, zbog skupljanja kolagenih vlakana i zatezanja kože a nakon 24h do 48h kada tijelo prirodno stvori novi kolagen rezultati su još vidljiviji, radi se od tri do šest tretmana u zavisnosti od starosne kategorije, tretmani se rade svakih 15 dana, poslije završenog paketa održavanje svaka 2 mjeseca. Kolageno vlakno živi 90 dana i ne smijemo dozvoliti njegovo potpuno propadanje nego ga na sredini njegovog životnog vijeka ponovno stimulišemo i oživljavamo. RF-om se postižu fantastični rezultati u tretmanima lica i tijela kod anticelulitnih tretmana, tretmana zatezanja kože bilo gdje na tijelu. 

REFLEKSOTERAPIJA LICA - SORENSENSISTEM

Refleksoterapija ili refleksologija lica savremena je komplementarna tehnika liječenja koja korijene vuče iz hiljadegodišnjih iskustava i zapisa kineske tradicionalne medicine. Njena je prednost u tome da je usmjerena na uzrok, a ne posljedice bolesti. Također,  ona uravnotežuje ne samo tjelesne, već i emotivno-misaone procese pojedinca. Njena osnivačica, profesorica refleksologije Lone Sorensen, u svojoj je metodi udružila je spoznaje kineske tradicionalne medicine ayurvede te tehnika liječenja južnoameričkih domorotkinja i naroda Vijetnama. Učinkovita tradicionalna znanja povezala je sa savremenim spoznajama neuroanatomije.

''Koža je organ preko kojeg se naš mozak povezuje sa svijetom. Zato ne iznenađuje snažan uticaj koji refleksoterapija ima ne samo na tijelo, već i na misli i osjećanja.'' Lone Sorensen

Riječ je o tehnici koju prstima ruku izvodimo na licu, stimulišući akupunkturne tačke i zone lica. Tretman je duboko opuštajući, prijatan i neinvazivan. Ne koristi nikakva toksička sredstva. Suština metode je da se pomoću stimulacije određenih tačaka na licu, koje su povezane s meridijanima i nervnim završetcima, poboljšava cirkulacija krvi, cirkulacija limfe, stimulira centralni nervni sistem i sami merdijani- suptilni kanali kojima, cijelim našim tijelom, protiče vitalna energija. Sve ovo blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje našeg organizma. Za vrijeme tretmana moguće je uspostaviti dijagnozu stanja organizma. U dubokim slojevima kože lica može se napipati depozit – postoji ljestvica od pet njegovih stadija – a on nam daje informaciju o neravnoteži u tijelu tj. pojedinim organima. Na našem licu nalazi se preko 500 nervnih završetaka koji omogućavaju iznimne rezultate terapije.

''Suština refleksoterapije koja se izvodi na licu je uvezanost cijelog tijela preko centralnog nervnog sistema i meridijana.''

PREDNOSTI REFLEKSOTERAPIJE LICA:

 1. Djeluje na uzrok neravnoteže, a ne samo na njene posljedice;
 2. Omogućava uklapanje uzroka zdravstvenih problema istovremeno dajući podstrek prirodnoj sposobnosti tijela da se samo regenerira i liječi;
 3. Zbog udruživanja spoznaja o djelovanju akupunkturnih tačaka, refleksnih zona, meridijana i nervnog sistema, prestavlja učinkovitu holističku metodu liječenja;
 4. Svaka terapije je individualna;
 5. Duboko je opuštajuća i bezbolna, bez popratnih učinaka;
 6. Ima snažan uticaj na centralni nervni sistem i hormonalni balans;
 7. Podmlađuje kožu lica;
 8. Reguliše tjelesnu težinu ;
 9. Pomaže pri odvikavanju od pušenja.

ŠTA OD NJE MOŽEMO OČEKIVATI?

 • Djeluje kao prirodan lifting, smekšava crte lica i poboljšava put;
 • Vidno poboljšava raspoloženje;
 • Umanjuje posljedice stresa;
 • Reguliše hormonalne smetnje;
 • Pomaže u slučaju migrena, bolova, alergija, problema sa sinusima, zatvorom, nesanicom i depresijom;
 • Uspješna je u rehabilitaciji pareze mišiča lica, osoba koje boluju od raka i kožnih oboljenja te nakon moždanog udara;
 • Umanjuje simptome i uzroke oboljenja kao što su multipla skleroza, Parkinsonova bolest i Downov sindrom;
 • Daje podsticajne rezultate u slučajevima problema s učenjem i ponašanjem djece i mladih.

PRAXIS VERTEBRALIS-NEUROLOŠKA REFLEKSO-TERAPIJE STOPALA

Zdravlje i problemi kičmenog stuba svoj odraz imaju u refleksnoj zoni na unutrašnjoj strani stopala. Metodom neurološke refleksoterapije na stopalima, Praxis Vertebralis, imamo mogućnost postići korekcije kičmenog stuba. U poređenju sa njegovom klasičnom manipulacijom koja se izvodi neposredno na kičmi, neurološka refleksoterapija izvodi se na stopalima i sa sobom ne nosi praktično nikakav rizik od povrede. Radom na stopalima opuštamo korijene spinalnih nerava, a refleksno djelovanje na stopalima znači duboku stimulaciju koja putem perifernog i vegetativnog nervnog sistema dolazi do svih mišića, zglobova, kostiju, unutrašnjih organa, hormonalnog sistema, mozga. Povratom strukturalne ravnoteže kičmenog stuba, bolesti, kao i emocionalni problemi, najprije se ublaže,  a zatim u potpunosti nestanu. 

JAPANSKI COSMO LIFTING LICA SORENSENSISTEM

Japanski cosmo lifting lica je neuro-senzorna metoda stimulacije mišića koja se uz korištenje isključivo prirodnih proizvoda, prstima izvodi na licu. Japanskim cosmo liftingom oblikujemo lice na način da ono nakon tretmana, zahvaljujući podizanju tkiva, ostaje svježe i sija, mišići lica dobiju na tonusu, a bore su manje izražene. Stimulacijom centralnog nervnog sistema i akupunkturnih tačaka, tretman u ravnotežu vraća duševno, kao i tjelesno zdravlje. Nadalje, djelovanjem na refleksne zone organskih sistema koje se nalaze na licu, u kombinaciji sa metodologijom japanskog liftinga lica i limfne drenaže, tretmanom postižemo izuzetne rezultate u djelovanju na izgled cijelog lica, istovremeno blagotvorno djelujući na zdravlje kože i tjelesne probleme. Zdravlje i ljepota u jednoj seansi, dakle, primjerenoj ženama i muškarcima svih uzrasta. U procesu starenja, nedostatak vode u ćelijama je sve izraženiji. Zbog obilja kapilara i nerava, to je posebno vidljivo na koži lica. Ovo je u prisnoj vezi sa konceptom tradicionalne kineske medicine koja na ljudsko tijelo gleda kao na mrežu kanala u kojoj neometan protok energije obezbjeđuje zdravlje i ljepotu. Pojavu izražajnih bora možemo shvatiti na dva načina – one nastaju kao izraz unutrašnjih doživljaja i navika, a možemo ih gledati i kao emotivne ožiljke. Japanski cosmo lifting lica opušta osobu od unutrašnje napetosti. Ovo može biti objašnjenje dobrog raspoloženja koje klijenta preplavi u toku tretmana. Budući da bez nuspojava obezbjeđuje podjednako trajne i kvalitetne rezultate. Japanski cosmo lifting lica odlična je alternativa hirurškim intervencijama za podmlađivanje lica. 

TIBETANSKA REFLEKSO-TERAPIJA VRATA I GLAVE SORENSENSISTEM

Tibetanska refleksoterapija vrata i glave savremeni je oblik refleksoterapije autorice Lone Sorensen, koji se zasniva na više od 30 godina njenog iskustva sa mikrorefleksnim mapama i iscjeljiteljskom filozofijom kultura iz različitih dijelova svijeta.

Tibetanska refleksoterapija vrata i glave izuzetno je učinkovita u slučaju problema kao što su: problemi nastali zbog lošeg držanja tijela, napetost u mišićima cijelog tijela, reumatska oboljenja, fantomska bol, visok krvni pritisak, glavobolja, čir na želudcu, nesanica, histerija, demencija, cerebralna oštećenja, vrtoglavice, utrnulost, otekline, palpitacija, hormonalni disbalans i mnogi drugi.

Tibetanski sistem liječenja sinteza je indijskoga(ayurveda), perzijskog(unani), grčkog tradicionalnog sistema liječenja, sistema starosjedilaca Tibeta i kineskih medicinskih sistema. Tibetanski sistem liječenja i dan se danas koristi na Tibetu, u Indiji, Nepalu, Bhutanu, Ladakhu, Sibiru, Kini, Mongoliji, a u zadnje vrijeme i u nekoliko dijelova Evrope i Sjeverne Amerike. Zasniva se na uvjerenju da se svaka bolest razvija usljed tri ''otrova'' duha: neznanja, vezanosti i mržnje.

Tibetanci su udruživanjem znanja iz različitih sistema liječenja te na osnovu hiljadugodišnjeg iskustvenog znanja i intuicije, kreirali svoj princip medicinske nauke.

Davno, još prije nego što se na Tibetu utvrdio budizam, Tibetanci su, kao i svi drevni narodi, imali zavidan nivo medicinskog znanja. Na početku 4. vijeka, na Tibet su počele stizati nove ideje iz oblasti medicine. Prvi uticaji došli su iz Indije. Bili su to začeci ayurvedske medicine. Između 7. I 8. vijeka tibetanska je vlada počela finansijski podržavati konferencije na kojima su ljekari iz medicinskih sistemih Kine, Perzije, Indije i Grčke prezentovali i debatirali o svojim pogledima na zdravlje i tretiranje bolesti, a sve s ciljem razvijanja svojih vještina dijagnosticiranja, liječenja i razumijevanja bolesti.

 


Mapa


Komentari

tRDGZ