Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

T3

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     T3

Opis

Trijodtironin (T3) je hormon štitnjače, zajedno s tiroksinom (T4) On je, zapravo, najodgovorniji za učinak hormona štitnjače na ciljna tkiva, jer snažnije djeluje 4-5 puta od T4. Uglavnom se stvara izvan štitnjače (i to uglavnom u jetri) iz T4 koji služi kao prohormon, a vrlo malo unutar nje. Stoga razina T3 u serumu dobro pokazuje funkcionalni status perifernog tkiva (jetre), više nego sekrecijsku funkciju štitnjače. Dnevno se stvara oko 45 nmol (30μg) T3. Kao i T4, više od 99% T3 vezano je za transportne proteine. Međutim, T3 ima oko 10 puta manji afinitet za vezanje na proteine od T4, tako da promjene u proteinima-nosačima imaju puno manji učinak na koncentraciju slobodnog T3 nego na slobodni T4. Iako je određivanje koncentracije T3 manje važno kod procjene metaboličkog statusa, u usporedbi s određivanjem T4, postoje stanja gdje se to može procijeniti jedino dodatnim mjerenjem razine T3, npr. izolirana T3 toksikoza (ona je otprilike 10% svih oblika hipertiroidizma) ili rana faza hipertiroidizma te u relapsu hipertiroidizma u kojem je početno samo T3 povišen. T3 je najvažniji parametar za dijagnozu toksikoze uzrokovane prevelikom količinom levotiroksina, budući da je samo frakcija T3 nastala perifernom konverzijom, metabolički aktivna te preveliki unos levotiroksina se može ispravno detektirati samo na osnovi povišene razine T3. Ukupni T4 i fT4 često su povišeni kod ovog liječenja, čak i bez predoziranja.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: 1,3 – 3,1 nmol/L

Povišeno

Pojačan rad štitnjače te povišena razina T4 uzrokuje i povišenu razinu T3 u krvi. Povišena razina T3 može se također naći u virusnom hepatitisu, karcinomu štitnjače, guši, hipertiroidizmu, T3 toksikozi, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, diabetesu mellitusu, posttraumatskom stresu, miasteniji gravis i cirozi jetre.

Sniženo

S obzirom da se pretvaranje T3 iz T4 događa u jetri, svaka promjena u funkciji jetre može imati utjecaj na razinu T3 u krvi. Smanjenje pretvaranja T3 iz T4 rezultira sniženjem koncentracije T3 u serumu. To može biti zbog utjecaja nekih lijekova kao što su npr. propranolol, glukokortikoidi ili amiodaron te u brojnim ozbiljnim ne-tiroidnim oboljenjima, npr. krajnja faza oštećenja bubrega, dekompenzirana ciroza jetre, uznapredovali rak, anorexia nervosa te brojna druga stanja u intenzivnoj njezi (kardiogeni ili septički šok).