Simpozij međunarodnog karaktera okupio je danas u Sarajevu brojne ljekare koji su govorili o aspektima u tretiranju demencije u Bosni i Hercegovini. 

Cilj simpozija bio je pokazati s čime se svakodnevno bori 180.000 porodica u bh. društvu bez sistemske pomoći zajednice, suočeni s predrasudama društva, trošeći svoje resurse i narušavajući zdravlje.

Demencija je težak zdravstveni i još teži socijalni, sociološki i psihološki problem s kojim se susreću oboljeli, njihove porodice, institucije i čitavo društvo.

Porodice koje imaju oboljelog člana izložene su teškim psihološkim traumama, velikim materijalnim izdacima i nerijetko s brojnim etičkim dilemama u sredini u kojoj žive.

Na simpoziju je pojašnjeno da je demencija gubitak ličnosti i funkcija, to je stanje u kome se brišu sjećanja, imena i osobe.

Simpozij je bio prilika da zakonodavci prezentiraju vizije borbe protiv demencije, te način kako planiraju riješiti sistemsku pomoć oboljelima i njihovim njegovateljima.

Simpozij je organiziralo Udruženje ''AiR'' i Centar za demenciju, saopćeno je iz Općine Centar čiji su predstavnici iskazali spremnost učešća u rješavanju ovog problema u društvu.

NajDoktor.ba