Akupunktura je stara kineska medicinska metoda liječenja, koja se provodi ubadanjem tankih igala u određene tačke na koži. Prve izvještaje o ovoj metodi liječenja u Evropu su krajem 16. vijeka donijeli misionari. 

Koje bolesti liječi akupunktura? Da li je bolna ova metoda? Koliko traje tretman ovom metodom? Odgovore na ova pitanja potražili smo u privatnoj ordinaciji za fizikalnu medicinu i akupunkturu "Zubčević", gdje smo razgovarali sa prim. dr. Harizom Zubčevićem.

Dr. Zubčevič, inače, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije na početku razgovora za portal NajDoktor.ba podjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija 1979. priznala akupunkturu kao metodu liječenja i sastavila listu oboljenja, koja se uspješno tretiraju ovom metodom.

Prve igle koje su Kinezi upotrebljavali bile su kamene, razvojem metalurgije počinju se upotrebljavati metalne igle. Danas su u upotrebi igle od nehrđajučeg željeza i različitih legura te je najbolja upotreba jednokratnih igala, čime se izbjegava prenos zaraznih bolesti.

Dr. Zubčević objašnjava da prema shvatanju kineske tradicionalne medicine vitalna energija Qi (či) teče putem "energetskih kanala" merdijana kojih ima 12 parnih simetrično postavljenih, te osam izvanrednih merdijana.

Glavni merdijani čine zatvoreni krug kojim kruži vitalna energija, unutrašnjom putanjom su spojeni sa odgovarajućim organom, a kožnom putanjom preko akupunkturnih tačaka, komuniciraju s vanjskim svijetom. 

"Akupunktura podrazumijeva korištenje igala koje se aplikuju u tačno određene tačke na tijelu, a to su akupunkturne tačke. Akupunkturnih tačaka ima oko 365, a educiranom ljekaru relativno ih je lako locirati. Bitno je naglasiti da prema kineskom shvatanju akupunktura ne može stvoriti novu energiju, nego je njena uloga uravnotežiti postojeću", kaže naš sugovornik.

Prema njegovim riječima u svakom ciklusu liječenja akupunkturom potreban je strogo individualan pristup svakom pacijentu.



"Obično se radi 10 tretmana, svaki dan ili svaki 2. dan u trajanju od 20 do 30 minuta. Liječenja se može ponoviti za tri do šest mjeseci. Dobar učinak postavljene igle često nam vrlo brzo pokaže takozvani de qi fenomen - pojava crvenila oko mjesta uboda", kaže dr. Zubčević.

Naglašava da su reakcije pacijenata prilikom prvog tretmana gotovo identične, s obzirom da su očekivali bol tokom ove metode liječenja.

"Igle za akupunkturu su jako tanke i njihov ubod je bezbolan", objašanjava dr. Zubčević.

"Ubadanjem u određene tačke merdijana na površini kože harmonizira se tjelesna energija, umanjuje bol zbog oslobađana endorfina. Također, ojačava se imuni sistem, smanjuje stres i povećava energija", naglašava ovaj specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

INDIKACIJSKA područja za akupunkturu prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije:

• glavobolje /  migrena
• neuralgia n.trigeminusa
• paraliza n.facialisa
• pareze nakon moždanog udara
• neuropatije
• cervicobrahijalni sindrom
• išijas
• smrznuto rame, teniski lakat
• osteoartritis ( artroza)
• fibromijalgija
• alergije, sinusitis, rinitis
• reumatoidni artritis
• astma
• stres ...                                                                                                                      

Prim. dr. Hariz Zubčević precizira da je u pojedinim stanjima akupunktura kontraindicirana, a ta stanja su: stanja ekstremne slabosti, akutno opito stanje, akutne psihoze, u bolesnika sa pacemakerom, neposredno nakon radioaktivnog zračenja, te relativne kontraindikacije u trudnoći, za vrijeme mjesečnice i nakon obilnog obroka.

(NajDoktor.ba)