Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

BETA-HCG

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     BETA-HCG

Opis

HCG je glikoprotein koji se sastoji od dvije podjedinice – α i β koje se udružuju u intaktnu molekulu hormona. Služi za ranu dijagnozu i praćenje trudnoće. HCG izlučuje posteljica. Održava žuto tijelo tijekom trudnoće, a također utječe na proizvodnju steroida. Uzorak seruma gravidnih žena uglavnom sadrži intaktnti hormon hCG. Mjerenje koncentracije hCG u uzorku krvi u 95% slučajeva daje dijagnozu trudnoće već tjedan dana nakon oplodnje. Naročito je važno utvrđivanje razine hCG u krvi u 1. trimestru trudnoće. Razina u prvom trimestru trudnoće korelira s veličinom posteljice pa je važno u dijagnozi i praćenju trudnoće. U ranoj trudnoći slobodna ß-podjedinica se proizvodi s intaktnom (cijelom) molekulom CG, dok u kasnijoj trudnoći slobodna α-podjedinica dominira. Inače, povišene vrijednosti upućuju na višestruku trudnoću. U 16. do 18. tjedna trudnoće važna razina u izračunu testa probiranja za Down-ov sindrom. Podjedinice α i ß od kojih je ova druga važna u praćenju seminioma, teratoma i koriokarcinoma. u onkologiji, za praćenje bolesnika s bolesti trofoblasta. Ovaj test je koristan za detekciju i praćenje hCG kojeg proizvode tumorske stanice ovarijskog, placentalnog ili testikularnog porijekla.

Ukoliko postoji sumnja na trudnoću, a dobili ste negativan nalaz HCG (<5IU/L), preporuča se ponoviti analizu nakon nekoliko dana.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: < 5 IU/L

Povišeno

Povišene vrijednosti HCG nalazimo u serumu trudnica, trofoblastičnim tumorima i kod tumora zametnih stanica, prvenstveno u neseminomskim tumorima. Povišene vrijednosti također upućuju na višestruku trudnoću.

Sniženo

Snižene vrijednosti upućuju na prijeteći ili propušteni pobačaj, vanmateričnu trudnoću, gestozu ili intra-uterinu smrt.