Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

HDL- HOLESTEROL

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     HDL- HOLESTEROL

Opis

Približno 25% ukupnog Holesterola u serumu se prenosi kao HDL frakcija. Brojne kliničke i epidemiološke studije pokazale su jaku, obrnuto proporcionalnu, vezu između HDL Holesterola i incidencije kardio-vaskularnih oboljenja. Predloženo je da se uzimanje i prijenos Holesterola iz perifernog tkiva do jetre smatra zaštitnim faktorom kod stvaranja aterosklerotskih naslaga. Niski HDL-Holesterol je faktor rizika neovisan o ukupnoj razini kolesterola i predstavlja visoku vjerojatnost za kardiovaskularna oboljenja. Mjerenje HDL-Holesterola koristi se kod ranog otkrivanja rizika ateroskleroze, a može se koristiti i u praćenju pojedinaca tijekom terapije s lijekovima za snižavanje razine lipida.

Referentne vrijednosti

Muškarci:        >1,0 mmol/L

Žene:                 >1,2 mmol/L

Povišeno

Povišene vrijednosti HDL-Holesterola mogu se naći u hipotiroidizmu, inzulin ovisnom dijabetesu, von Willebrandovoj bolesti, bilijarnoj cirozi te nefrotskom sindromu.

Sniženo

Snižene vrijednosti mogu se naći u septikemiji, različitim infekcijama, hipertiroidizmu, diabetes mellitusu, sindromu policističnih jajnika, guši, reumatskim bolesti, osnovnoj hipertenziji, akutnom infarktu miokarda, aterosklerozi, kroničnom hepatitisu, cirozi jetre, celijakiji, nefrotskom sindrom, kroničnoj bolesti bubrega te fiziološki u postmenopauzi.

Napomena

Za ovu pretragu se mora biti natašte.