Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

HOLESTEROL

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     HOLESTEROL

Opis

Kolesterol nastaje podjednako diljem tijela i jedan je od osnovnih sastojaka stanične membrane i lipoproteina. Isto tako, kolesterol je jedan od polaznih tvari u tvorbi steroidnih hormona i žučne kiseline. Kolesterol zbog svog kemijskog sastava nije topiv u vodenom mediju, pa tako krvotokom može putovati samo vezan za neki protein. Ovisno o omjeru masnoća:protein, kolesterol može biti HDL (high density lipoprotein, frakcija s puno proteina) ili LDL (low density lipoprotein, frakcija s manje proteina). Koncentracija ukupnog kolesterola stoga pruža samo osnovnu sliku, koja indicira daljnje potrebne laboratorijske pretrage metabolizma lipoproteina (HDL, LDL i trigliceridi).

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene:       (preporuka < 5,0 mmol/L)

Povišeno

Koncentracija kolesterola u krvi povećava se u nizu bolesti. Povećana je u početnoj fazi hepatitisa, zatim u opstruktivnoj žutici, lipoidnoj nefrozi, nefritisu, hipotireozi i dijabetesu melitusu. U primarnoj hiperkolesterolemiji (tip IIa hiperlipoproteinemije) primarni je defekt u samom metabolizmu kolesterola.

Sniženo

Sniženje koncentracije kolesterola u krvi rjeđe je i nalazi se obično kod hiperfunkcije štitnjače (Basedowljeva bolest). Niske koncentracije kolesterola nalaze se i u teškim oštećenjima funkcije jetre, u cirozi i teškim kroničnim hepatitisima te u malignim bolestima, u postoperativnim stanjima i općenito kod slabe prehrane.