Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

LH (HORMON LUTEINIZACIJE)

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     LH (HORMON LUTEINIZACIJE)

Opis

LH je glikoprotein koji se sastoji od dvije podjedinice (α i β-lanci). Zajedno s FSH pripada skupini gonadotropina, a izlučuje ga hipofiza. Zajedno reguliraju i stimuliraju rad gonada (jajnici i testisi). U jajnicima stimuliraju rast i sazrijevanje folikula a također i biosintezu estrogena i progesterona. U Leydigovim stanicama testisa LH stimulira proizvodnju testosterona. Kod žena je najviša razina u sredini ciklusa kada stimulira ovulaciju i stvaranje žutog tijela. Utvrđivanje LH, zajedno s FSH korisno je kod indikacija: nasljednih bolesti s kromosomskim aberacijama (Turnerov sindrom), policističnih jajnika, razjašnjenje uzroka amenoreje (menopauza, disfunkcija, Turnerov sindrom itd), sindroma menopauze te sumnje na nedostatnost Leydigovih stanica.

Referentne vrijednosti

LH (HORMON LUTEINIZACIJE)

Povišeno

Ukoliko su FSH i LH konstantno povišeni, prisutna je primarna greška u jajniku. Također se povišenje nalazi u Turnerovom sindromu, gonadnoj disgenezi te u menopauzi. LH je također povišen u sindromu policističkih jajnika.

Sniženo

Ukoliko su FSH i LH konstantno sniženi zajedno s amenorejom, postoji sekundarna greška u jajniku. Također je LH snižen u progesteron-negativnoj amenoreji, hiperprolaktinemiji ili anoreksiji nervozi.