Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

OGTT (ORALNI GLUKOZA TOLERANS TEST)

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     OGTT (ORALNI GLUKOZA TOLERANS TEST)

Opis

OGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u našem laboratoriju, Mjeri se razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima.

  1. Kod trudnica u vremenu: 0 min, 30 min, 60 min, 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)
  2. Kod ostalih u vremenu: 0 min i 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)

Test se izvodi tako da se krv i mokraća od ispitanika uzmu na početku samog testa te ispitanik zatim popije točnu određenu količinu glukoze otopljene u vodi.

Za izvođenje oGTT-a potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • Ispitanik mora biti natašte na početku testa
  • Ispitanik se ne smije kretati, jer svako kretanje uzrokuje potrošnju glukoze u krvi pa test možda ne pokaže pravo stanje stvari
  • Za vrijeme testa se ne smije jesti, piti (čak ni lijek) niti pušiti
  • ne smije se mokriti unutar tih 2 sata, jer ukoliko razina glukoze prijeđe bubrežni prag, ona će se pokazati i u mokraći.

Referentne vrijednosti

OGTT (ORALNI GLUKOZA TOLERANS TEST)

Povišeno

Povišene vrijednosti glukoze u ovom testu upućuju na dijabetes melitus, hiperfunkciju štitnjače, oštećenja jetre ili na celijakiju.

Sniženo

Snižene vrijednosti oGTT-a mogu se naći u septikemiji, virusnom hepatitis, raku gušterače, feokromicitomu, hipertiroidizmu, akromegaliji, hiperfunkciji kore nadbubrežne žlijezde, sindromu policističkih jajnika, hiperlipoproteinemiji, hepatocelularnoj degeneraciji, cističnoj fibrozi, talasemiji, cirozi, kroničnom pankreatitisu, akutnom i kroničnom oštećenju bubrega, reumatoidnom artritisu.