Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

OKULTNO KRVARENJE

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     OKULTNO KRVARENJE

Opis

Testiranje stolice na okultno krvarenje vrlo je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Nedavna ispitivanja pokazala su da redovita testiranja smanjuju smrtnost od kolorektalnog raka. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom. Uzorci osoba koje krvare iz hemeroida ili žene s menstruacijom ne bi se trebali koristiti. Alkohol u suvišku te terapija aspirinom, indometacinom, fenilbutazonom, kortikosteroidima i resepinom mogu uzrokovati krvarenje u probavnom traktu. Zbog toga bi se ovi lijekovi trebali prestati uzimati 2 dana prije testa. Indikacije: Pretraživanje osoba bez simptoma: trebalo bi napraviti testiranje na okultno krvarenje jednom godišnje. Testiranje osoba sa simptomima, koji se javljaju doktoru zbog neobjašnjivih abdominalnih nelagoda.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene:    negativno

Povišeno

Pozitivan nalaz upućuje na krvarenje zbog čira na želucu ili duodenumu, tumora u probavnom traktu ili kod ulceroznog kolitisa.

Napomena

Pravilno uzimanje uzorka za pretragu: Nisu potrebna ograničenja u prehrani prije izvođenja našeg testa. Uzorak je vrlo jednostavno uzeti. Potrebno je odvrnuti poklopac na koji je pričvršćen aplikator te sa aplikatorom ubosti u stolicu (feces), na tri, nasumce izabrana mjesta. Toaletnim papirom se prebriše aplikator, na taj se način uklanja suvišak uzorka. Nakon toga se flašica dobro zatvori i protrese; na taj način se izmiješaju uzorak i transportni medij.