Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

PROGESTERON

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     PROGESTERON

Opis

Progesteron spada u skupinu steroidnih hormona. To je ženski spolni hormon koji zajedno s estrogenima sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa. Najviše se stvara u žutom tijelu, s čijim rastom odnosno veličinom korelira razina u krvi te tijekom trudnoće u posteljici. Služi pripremi sluznice maternice za trudnoću, a u trudnoći sprječava kontrakcije miometrija. U početku menstrualnog ciklusa razina je neznatna, jedan dan pred ovulaciju poraste, pa je mjera prisustva ovulacije. Koristan u liječenju, odnosno dijagnozi neplodnosti. Nešto malo progesterona stvara se i u nadbubrežnoj žlijezdi i testisima, jer se progesteron stvara kao intermedijer tijekom biosinteze kortikosteroida i androgenih hormona.

Referentne vrijednosti

PROGESTERON

Povišeno

Povišena koncentracija progesterona u serumu nalazi se kod urođene hiperplazije nadbubrežne žlijezde, kao i kod tumora jajnika

Sniženo

Koncentracija progesterona u serumu snižena je kod insuficijencije žutog tijela, membranozne dismenoreje, ljuštenja endometrija ili premenstrualne tenzije.

Napomena

Ukoliko se želi saznati je li ciklus ovulatorni (da je u tom ciklusu bila ovulacija), traži se mjerenje progesterona 21. dana ciklusa. Razlog tome je velika vjerojatnost da je tada žena sigurno u lutealnoj fazi, računajući da je ovulacija bila 14. dan.