Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

PV

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     PV

Opis

Protrombinsko vrijeme je brzi i osjetljivi screening-test za poremećaje koagulacije koji su u vezi s vanjskim putem zgrušavanja. Testom se mjeri vrijeme potrebno da dođe do zgrušavanja u uzorku krvi - plazmi. Nekim lijekovima nastoji se smanjiti brzina zgrušavanja ( liječenje tromboembolije) pa je PV produžen. Rezultat se izražava kao omjer vremena potrebnog da dođe do zgrušavanja u uzorku osobe prema vremenu u kontrolnoj plazmi. Zato je konačan rezultat manji što je vrijeme zgrušavanja duže.

Referentne vrijednosti

PV

Rezultati se izražavaju kao omjer (PR) srednje vrijednosti protrombinskog vremena u sekundama plazme ispitanika i protrombinskog vremena u sekundama normalne kontrolne plazme (ili standardne humane plazme). Ako normalna kontrolna plazma nema PR 1.0 onda se PR izračuna :

  • PR = protrombinsko vrijeme ispitanika (s) / protrombinsko vrijeme normalne plazme (s)
  • PR izražavamo kao internacionalnu usporedivu vrijednost uz uključivanje ISI vrijednosti (internacionalni indeks osjetljivosti).

U različitim laboratorijima se PR mjeri na različitim aparatima i s reagencijama različitih proizvođača. INR (znači internacionalni normirajuči omjer) služi ujednačenju (standariziranju) tako dobivenih vrijednosti.

Povišeno

Produženo protrombinsko vrijeme (izraženo kao kraći ili manji PV) može nastati zbog nasljednog nedostatka protrombinskog kompleksa (faktora II), nasljednog ili stečenog nedostatka faktora V ili njegovih inhibitora, rijetko zbog nedostatka faktora X, zatim kod terapije antagonistima vitamina K (derivati kumarina), u bolestima jetre, nedostatku vitamina K, fiziološki u novorođenčadi zbog nerazvijenog sustava koagulacije, DIK-u te u lupusu antikoagulansu.

Sniženo

Sniženo protrombinsko vrijeme može se naći u akutnom alkoholizmu, cirozi jetre. Liječenje penicilinom skraćuje PV; to je naročito važno kod djece