Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

TSH

mojdoktor.ba     Medicina A-Z     Interpretacija laboratorijskih nalaza     TSH

Opis

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) izlučuje hipofiza, a zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona. TSH se izlučuje u tzv. cirkadijalnom (po dnevnom ritmu). Njegovo vrijeme poluživota u krvi je svega 54 minute. Razgradnja se odvija uglavnom u bubrezima, ali i u jetri, štitnjači te drugim organima. Hipofizno izlučivanje TSH je centralni regulacijski mehanizam hormona štitnjače. Njegovo određivanje se koristi kao početni dijagnostički test u procjeni funkcije štitinjače. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitnjače izaziva velike promjene u razini TSH u suprotnom smjeru, tako da vrlo mali porast razine T4 ili T3 može biti dovoljno da potiskuje izlučivanje TSH, iako razine T4 i T3 mogu biti unutar normalnog raspona. Stoga je TSH vrlo osjetljivi i specifični parametar za utvrđivanje funkcije štitnjače te je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene:    0,27 – 4,20 mU/L

Povišeno

Povišene vrijednosti TSH mogu se naći u hipertiroidizmu povezanim s povećanom razinom fT4 i TSH, neliječenom hipotiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hasimotovoj bolesti, hiperkolesterolemiji, guši, amiloidozi, depresiji, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji i hirsuitizmu.

Sniženo

Sniženje TSH može se naći kod infekcija, toksične guše, toksične nodularne guše, zatim u hipetiroidizmu (Gravesova bolest), subakutnom tiroiditisu, akromegaliji, hipofunkciji hipofize, što može dovesti do sekundarnog hipotiroidizma.