Čimbenici rizika za bubrežne kamence

Čimbenici koji povećavaju rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca su sljedeći:Osobna ili obiteljska povijest bolesti bubrežnih kamenaca - Ako netko u vašoj obitelji ima bubrežne kamence, veća je vjerojatnost da ćete ih dobiti i vi. Ukoliko ste već imali jedan ili više bubrežnih kamenaca, rizik da kod vas nastane novi kamenac je povećan.

Odrasla dob - Bubrežni kamenci najčešće nastaju u odraslih osoba starih 40 i više godina, ali bubrežni kamenci se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi.

Muški spol - Kod muškaraca se bubrežni kamenci stvaraju češće.

Dehidracija - Ako svaki dan ne pijete dovoljno vode, povećava se rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Ljudi koji žive u vrućem podneblju i koji se jako znoje trebaju piti više vode nego drugi ljudi.

Prehrana - Ako jedete hranu bogatu bjelančevinama, solju ili šećerom, kod vas je rizik od stvaranja nekih vrsta bubrežnih kamenaca povećan.

Pretilost - Visoki indeks tjelesne mase (ITM), povećani opseg struka i povećana tjelesna težina povezani su s povećanim rizikom od nastanka bubrežnih kamenaca.

Probavne bolesti i kirurški zahvat - Želučana premosnica, upalna bolest crijeva ili kronični proljev mogu izazvati promjene u probavnom procesu i utjecati na apsorpciju kalcija te tako povećati razinu tvari koje stvaraju kamence u vašoj mokraći.

Druga medicinska stanja - Bolesti i stanja koja mogu povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca su renalna tubularna acidoza, cistinurija, hiperparatiroidizam i neke infekcije urinarnog trakta.