Simptomi i znakovi Crohnove bolesti

U simptome i znakove Crohnove bolesti ubrajaju se:Proljev, najčešći prvi simptom Crohnove bolesti, može varirati od blagog do teškog proljeva. Proljev ponekad može biti pomiješan sa sluzi, gnojem i krvlju. Mogu se pojaviti tenezmi (bolna potreba za pražnjenjem crijeva čak i kad je zadnje crijevo prazno) kao odgovor na upalu.

Grčevita bol u trbuhu, javlja u 7 od 10 slučajeva. Trbuh je na palpaciju bolno osjetljiv, a ponekad se mogu palpirati rezistencije u trbuhu. Područje boli ovisi o tome koji je dio probavnog trakta zahvaćen bolešću. Obzirom da Crohnova bolest najčešće zahvaća završni dio ileuma, bol se obično javlja u donjem desnom dijelu trbuha. Ponekad se Crohnova bolest može zamjeniti za apendicitis (upalu crvuljka). Bol varira od osobe do osobe, a naglo pogoršanje boli može ukazivati na komplikacije.

Gubitak tjelesne težine

Vrućica

Gubitak apetita

Umor

Bolne ulceracije u usnoj šupljini

Anemija, koja se javlja kod gubitka veće količine krvi.

Anorektalne fisure i fistule

Crohnova bolest je povezana i s nekim bolestima koje zahvaćaju druge dijelove tijela poput žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca, nedovoljne apsorpcije hranjivih tvari i amiloidoze. Kada Crohnova bolest uzrokuje razbuktavanje želučanocrijevnih simptoma, oboljeli može imati i artritis, episkleritis (upalu bjeloočnica), aftozni stomatitis, nodozni eritem (upalne kožne čvoriće na rukama i nogama) i gangrenoznu piodermu (plavocrvena ranjava mjesta na koži koja sadrže gnoj). U slučaju kad Crohnova bolest ne uzrokuje buktanje želučanocrijevnih simptoma oboljeli ipak može imati ankilozantni spondilitis (upalu kralježnice), sakroileitis (upalu zdjeličnih zglobova), uveitis (upalu unutrašnjosti oka) i primarni sklerozirajući kolangitis (upalu žučnih vodova).Kod djece su česti klinički simptomi zastoj u rastu, zakasnjeli pubertet i nejasni povremeni febriliteti.Postoje tri oblika Crohnove bolesti - primarno upalni oblik, koji nakon nekoliko godina evoluira u primarno stenozirajući ili opstruktivni, ili primarno penetrirajući ili fistulizirajući oblik bolesti. Ovi različiti klinički oblici zahtijevaju i različite terapijske pristupe.