Čimbenici rizika za melanom

Čimbenici koji mogu povećati rizik od melanoma su sljedeći:Svijetla put - Ako imate manje pigmenta (melanina) u koži, znači da je zaštita od štetnog UV zračenja manja. Ukoliko imate plavu ili crvenu kosu, svijetle oči i lako dobivate pjege ili lako izgorite na suncu, veća je vjerojatnost da ćete dobiti melanom nego osobe s tamnijom puti. Međutim, melanom se može razviti i u osoba s tamnijom puti, na primjer latinoamerikanac i crnaca.

Prethodne opekline od sunca - Ako ste kao dijete ili tinejdžer dobili jednu ili više teških opeklina od sunca, rizik za razvoj melanoma u odrasloj dobi je povećan.

Prekomjerno izlaganje ultraljubičastom (UV) svijetlu - Izlaganje UV zračenju iz sunca ili u solarijima povećava rizik od raka kože, uključujući i melanoma.

Život u blizini ekvatora ili na većim nadmorskim visinama - Ljudi koji žive blizu ekvatora, gdje zrake sunca padaju okomito, izloženi su većoj količini UV zračenja od onih koji žive dalje od ekvatora. Osim toga, ako živite na većoj nadmorskoj visini, izloženi ste jačem UV zračenju.

Mnogo madeža ili neobični madeži - Ukoliko imate više od 50 običnih madeža na tijelu, rizik od melanoma je povećan. Također, ako imate neobičnu vrstu madeža, rizik od melanoma je povećan. U slučaju da imate sindrom displastičnih nevusa izloženi ste većem riziku.

Melanom u obiteljskoj povijesti bolesti - Ako je bliski rođak, na primjer roditelj, dijete, brat ili sestra imao melanom, mogućnost da ga dobijete i vi je povećana.

Oslabljeni imunološki sustav - Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju povećani rizik od pojave raka kože. Tu spadaju osobe koje imaju HIV/AIDS i osobe kojima je presađen neki organ.