Liječenje metaboličkog sindroma

Potpuna promjena životnih navika i u nekim slučajevima lijekovi, mogu pomoći osobama s metaboličkim sindromom.Svakako treba istaknuti da tjelesna aktivnost, gubitak težine i prestanak pušenja mogu pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka te poboljšati razine kolesterola i šećera u krvi.Sljedeće promjene su ključne za smanjenje rizika od metaboličkog sindroma:Tjelesna aktivnost - Liječnici preporučuju najmanje 30 do 60 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta svakodnevno, npr. brzo hodanje.

Gubitak suvišnih kilograma - Gubitak 5 do 10 posto tjelesne težine može sniziti razine inzulina i krvni tlak te smanjiti rizik od šećerne bolesti.

Zdrava prehrana - DASH dijeta i mediteranska prehrana ograničavaju nezdrave masnoće i stavljaju naglasak na voće, povrće, ribu i cjelovite žitarice. Pokazalo se da oba pristupa imaju veliku zdravstvenu korist za osobe s metaboličkim sindromom. Prije nego počnete primjenjivati novi plan prehrane, posavjetujte se s liječnikom.

Prestanite pušiti - Pušenje povećava otpornost na inzulin i pogoršava zdravstvene posljedice metaboličkog sindroma. Potražite liječničku pomoć da se odviknete od pušenja.

Zajedno sa svojim liječnikom nadzirite svoju tjelesnu težinu i razinu glukoze i kolesterola te krvni tlak kako bi se uvjerili da promjena načina života djeluje. Ako uz promjenu načina života niste u stanju postići cilj, liječnik će vam propisati lijekove za snižavanje povišenog krvnog tlaka, kolesterola i gubitak tjelesne težine.