Kako se pretilost može liječiti?

Postoji nekoliko različitih vrsta učinkovitog liječenja i kontrole tjelesne težine, među kojima su liječenje dijetom, fizička aktivnost, bihevioralno liječenje, liječenje lijekovima, kombinirano liječenje i kirurški zahvati.Smanjenje tjelesne težine za oko 5-10% pokazalo se dobrim za zdravlje u smislu smanjenja brojnih faktora rizika vezanih uz pretilost. Preporuke za liječenje sada se usredotočuju na smanjenje težine od 5-10% uz dugoročno održavanje postignute težine.Procjena tjelesne težinePri dijagnosticiranju prekomjerne tjelesne težine potrebno je odrediti indeks tjelesne mase (ITM) te opseg struka.ITM > 25 definira prekomjernu tjelesnu težinu i označava točku u kojoj se povećava rizik od bolesti kao posljedica prekomjerne težine.

ITM > 30 definira pretilost i označava točku u kojoj se povećava rizik od bolesti i smrti kao posljedica prekomjerne težine.

Opseg struka > 102 cm u muškaraca i > 88 cm u žena povećava rizik od razvoja bolesti kao posljedica prekomjerne tjelesne težine.

Liječenje dijetomLiječenje dijetom podrazumjeva prilagodbu načina prehrane radi smanjenja unosa kalorija.

Umjereno smanjenje unosa kalorija presudno je za postupan, ali stalan gubitak težine, što je važno i za održavanje smanjene težine.

Strategije liječenja dijetom obuhvaćaju upoznavanje s kalorijskom vrijednošću pojedinih namirnica, sastavom hrane (masti, ugljikohidrati i bjelančevine), čitanjem nutricionističkih preporuka, kupnjom određenih vrsta namirnica i načinima pripreme hrane.

Pojedine dijete oslanjaju se na mali unos kalorija, vrlo mali unos kalorija ili mali unos masti.

Fizička aktivnostVjeruje se da smanjene dnevne aktivnosti vezane uz rad, prijevoz i kućne poslove pridonose velikom postotku osoba s prekomjernom težinom i pretilošću.

U svrhu gubitka težine preporučuje se umjerena tjelesna aktivnost koja će se razviti do razine od 30 ili više minuta dnevno, po mogućnosti svaki dan u tjednu.

Tjelesna se aktivnost navodi kao ključni dio održavanja smanjene težine.

Abdominalne masne naslage, a u pojedinim slučajevima i opseg struka, mogu se umjereno smanjiti tjelesnom aktivnošću.

Strategija tjelesne aktivnosti obuhvaća primjenu aerobnih vježbi (poput aerobnog plesa, brzog hodanja, trčanja, vožnje bicikla i plivanja), koje počinju polako i čiji se intenzitet postupno povećava, te odabir ugodnih aktivnosti koje se mogu uklopiti u svakodnevnu rutinu.

Bihevioralno liječenjeBihevioralno liječenje podrazumijeva promjenu navika vezanih uz prehranu i tjelesnu aktivnost te usvajanje novih obrazaca ponašanja koji potiču gubitak težine.

Strategija bihevioralnog liječenja s ciljem smanjenja težine i zadržavanja nove težine obuhvaća:

Bilježenje obrazaca prehrane i tjelovježbe u dnevnik.

Identificiranje visokorizičnih situacija (poput čuvanja visokokalorične hrane u kući) i njihovo svjesno izbjegavanje.

Nagrađivanje specifičnih postupaka, poput dulje tjelovježbe ili smanjene konzumacije određene hrane.

Korekciju nerealnih ciljeva i iluzornog vjerovanja vezanih uz gubitak težine i sliku vlastitog tijela te usvajanje onih realističnih i pozitivnih.

Razvijanje mreže podrške (obitelj, prijatelji ili kolege) ili učlanjenje u grupu za podršku koja može na pozitivan i motivirajući način potaknuti mršavljenje.

Liječenje lijekovimaLiječenje lijekovima preporučuje se u osoba s indeksom tjelesne mase (ITM) > 30 ili ITM-om > 27 s dva ili više zdravstvena poremećaja vezana uz pretilost.

Liječenje lijekovima treba kombinirati s odgovarajućim promjenama životnih navika

Liječenje lijekovima može se primjenjivati i radi smanjenja težine i radi njezina održavanja.

Potrebna je redovita medicinska kontrola bolesnika kako bi se utvrdila učinkovitost i sigurnost primjene lijeka.

Postoje dva lijeka za smanjenje težine koje je odobrila američka agencija Food and Drug Administration (FDA): orlistat (Xenical) i sibutramin (Reductil).

Orlistat smanjuje apsorpciju masti iz hrane za 30%

Sibutramin djeluje putem centralnog živčanog sustava izazivajući osjećaj sitosti

Kombinirano liječenjeSmatra se da kombinacija dijete (sa smanjenim unosom kalorija) i povećane tjelesne aktivnosti dovodi do većeg smanjenja težine nego sama dijeta ili sama tjelesna aktivnost.

Kombinacija bihevioralnog liječenja i liječenja lijekovima također je učinkovita u liječenju pretilosti.

Postoje naznake da liječenje lijekovima potpomaže pridržavanje posebnih načina prehrane (s malim unosom masti i kalorija) te da može olakšati održavanje smanjene težine.

Kirurško liječenjeKirurško liječenje preporučuje se kao izbor liječenja pretilih osoba s ITM-om > 40 ili ITM-om između 35 i 39,9, te ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama.

Kirurškim zahvatom modificiraju se želudac i crijeva kako bi se smanjila količina hrane koju osoba može pojesti.

Kirurški je zahvat potvrđena metoda dugoročne kontrole tjelesne težine osoba s teškim oblicima pretilosti.

Učinjeni su veliki koraci u razvoju sigurnijih i djelotvornijih postupaka u suvremenim kirurškim zahvatima vezanima uz pretilost.

Prije kirurškog zahvata bolesnike valja informirati o mogućim rizicima i očekivanoj koristi.

Bolesnici moraju biti motivirani i predani koncepciji promjene životnih navika nakon kirurškog zahvata.

Dio doživotnog plana naknadne kontrole tjelesne težine treba biti i medicinski tim, uključujući stručnjake bihevioriste i nutricioniste.