Čimbenici rizika za rak želuca
U čimbenike rizika koji povećavaju rizik od raka želuca ubrajaju se:kronična infekcija s Helicobacter pylori
konzumiranje soljene, sušene i dimljene hrane
nedovoljno konzumiranje voća i povrća
obiteljska sklonost raku želuca - oko 10 posto slučajeva raka želuca pojavljuje se nasljedno
kronični gastritis
ulkus želuca
perniciozna anemija - povezana je s atrofičnim gastritisom te nedostatkom intrinzičnog faktora, što povećava rizik od raka želuca
pušenje - muškarci koj puše imaju 1,5 puta veći rizik od raka želuca
polipi želuca
prethodni kirurški zahvat na želucu - dolazi do promjene pH u želucu te posljedične metaplazije i displazije stanica
infekcija Epstein-Barr virusom - povezana je s rijetkim oblikom raka želuca koji je sličan limfoepiteliomu
pretilost - povećava rizik od razvoja raka želuca u području kardije
izlaganje zračenju
bisfosfonati, lijekovi za osteoporozu - povećavaju rizik od raka jednjaka i želuca