Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Widex d.o.o.

mojdoktor.ba     Rubrika     Med. oprema i pomagala   Widex d.o.o.Widex d.o.o.

Mustafe Kamerića 10, 71000 Sarajevo
+387 33 450 102
+387 33 455 425
+387 61 173 967
+387 33 450 102
+387 33 455 425

Radno vrijeme

Ponedeljak - Subota

   09:00 - 19:00

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Widex je jedan od vodećih svjetskih proizvođača digitalnih slušnih sistema. Od 1956. godine, Widex-ovi napori su fokusirani na postizanje boljeg kvaliteta života ljudima koji su izgubili sluh - kroz istraživanje, razvoj i proizvodnju slušnih sistema, kao i kroz potpuno informisanje.

Za djecu, mlade, odrasle i njihove familije

U okviru ove prezentacije su date neke od informacija koje su potrebne za dobijanje najpodesnijeg slušnog sistema. Gubitak sluha obuhvaća mnogo više nego što je dobijanje najpodesnijeg slučnog sistema. Slušni sistemi ne uspostavljaju normalan sluh kakav je bio prije, ali kvalitet, dobro podešenih slušnih sistema, pomaže u mnogim svakodnevnim situacijama. Gubitak sluha ne treba prihvaćati pasivno - posebno kada se zna da on utiče na kvalitet života i komunikaciju sa porodicom i prijateljima.  

 Osnovno o Widex d.o.o. Sarajevo

Firma Widex slušni aparati d.o.o. je osnovana 2000. godine kao kćerka firma danske kompanije Widex A/S. Direktnim udjelom proizvođača u vlasništvu naše firme ostvarili smo niz prednosti:

- prihvatljiva cijena najkvalitetnijih slušnih sistema u svijetu 
- kvalitetan, sveobuhvatan i brz servis 
- edukacija osoblja u Widexovoj akademiji 
- permanentan kontakt sa razvojnim centrom firme.

U prostornom i organizacionom smislu firma Widex slušni aparati doo je oslonjena na zdravsvenu ustanovu Poliklinika "dr Gežo" koja svojom specijalističkim uslugama daje potreban akcent kvalitetu usluge i profesionalnom shvatanju problema sluha i slušne protetike. 

Usluge / Djelatnosti

ZVUK I SLUH

Kako raspoznajemo zvuk i kako funkcionira slušni organ?

Od zvučnog talasa do slušanja 


Kao važan sastavni dio naše svakodnevnice, jer samo zahvaljujući zvuku možemo usmeno komunicirati s drugim ljudima, zvuk omogućava i lijepe doživljaje kao što je slušanje muzike.
Pored toga zvuk ima funkciju uzbunjivanja ili upozorenja (telefon ili sirena).
Zvuk se širi zrakom i možemo ga zamisliti kao sistematsko titranje molekula zraka.
Čovječije uho razabire to titranje kao oscilacije odnosno promjenu zvučnog pritiska.
Broj titraja u sekundi naziva se frekvencija.
Zvučni talasi sa visokom frekvencijom daju visoke tonove a zvučni valovi sa niskom frekvencijom niske tonove.

Kako čujemo te zvučne signale i koju ulogu kod odašiljanja zvučnih informacija do mozga ima uho?

Naš slušni organ odgovoran je za slušanje. On mijenja akustične zvučne talase, kako bi se oni mogli dekodirati u mozgu.

Slušni organ

Slušni organ se sastoji od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha.
Slušni živac vodi informacije dalje do mozga. I najmanja promjena i samo jednog dijela tog kompleksnog sisetema ima za posljedicu smanjenje ukupne sposobnosti slušanja.


 

Vanjsko uho

Vanjsko uho se sastoji od vanjskog hrskavičnog dijela uha i ušnog kanala.
Vanjsko uho hvata zvučne talase i služi na taj način kao slušna cijev.
Ušni kanal je na unutarnjem kraju zatvoren bubnjićem koji čini prijelaz ka srednjem uhu, i služi kao rezonator koji, kad pritisak zvučnih talasa dovede do titranja bubnjića, te titraje vodi dalje do srednjeg uha.

Srednje uho

Srednje uho je ispunjeno zrakom. Eustahijeve cijevi koje srednje uho povezuju sa nosnom šupljinom i ždrijelom obezbjeđuju neutralni pritisak zraka u srednjem uhu (pritisak je isti kao i pritisak okolnog zraka).
U srednjem uhu se nalaze tri male koščice: čekić (malleus), nakovanj (incus) i stremen (stapedius).
Preko sistema poluga tih triju slušnih koščica titraji zraka se u ušnom kanalu predaju limfnoj tekućini unutrašnjeg uha.
Dva mala mišića, musculus stapetius i musculus tensor tympani, povezana su s tim koščicama. Kad glasni zvuk dopre do uha mišići se aktiviraju refleksno. Aktivirani mišići spriječavaju da zvučni valovi prođu mimo slušnih koščica štiteći na taj način unutarnje uho.

Unutarnje uho

Unutarnje uho (cochea) je oblikovano kao puževa kućica s dva i po zavijutka.
Povezano je s organom za ravnotežu koji sadrži tri polukružna hodnika u obliku luka.
Pokreti stremena prenose se preko ovalnog prozora do unutarnjeg uha.
Ovalni prozor nosi podnožje stremena koji kao klip pokreće tekućinu u unutarnjem uhu.
Ovo pokretanje tekućine aktivira stanice dlačica u unutarnjem uhu. Kad stanice dlačica budu aktivirane, one prenose impulse do mozga, koji te impulse pretvara u zvuk.

Oštećenje sluha

O oštećenju sluha govorimo onda kad je smanjena osjetljivost slušnog sistema. Oštećenje sluha spadaju u najčešće zdravstvene probleme. 
Iako se uvijek ne radi o gubitku sluha uvjetovanom određenom dobi, jer može nastupiti kod svih starosnih grupa, fiziološki uvjetovan gubitak sluha zbog starosti je ipak najčešći uzrok oštećenja sluha.
Razlog za oštećenje sluha može se nalaziti u svim dijelovima slušnog organa.
Nalazi li se u ušnom kanalu ili u srednjem uhu, govori se o konduktivnom gubitku sluha (nagluhost zvučnih vodova).
Nalazi li se pak razlog u cochlei ili u živčanim vlaknima nosača živaca, radi se o senzorno neuralnom gubitku sluha (gubitak osjećaja za zvuk).
Tipični problem kod slušanja ne sastoji se nužno u tome da se ne čuje dovoljno "glasno".
Češće događa da jedan cijeli pojas frekvencija uopće ne čujemo ili ih loše čujemo.
Rezultat takvog gubitka sluha je takozvani "gubitak razumijevanja". Čujemo ali ne možemo razumjeti izgovorenu informaciju.
Oštećenje sluha kod djece može usporiti razvoj govora i drugih sposobnosti djeteta.
Kod odraslih su problemi sa sluhom često povezani s osjećajem izolacije i mogu prouzročiti osjećaje srama ili dovesti do depresije.

Pomoć kod gubitka sluha

Hirurško ili medicinsko liječenje može pretežno pomoći kod gubitka sluha uslijed nagluosti zvučnih vodova.
No u većini slučajeva, osobito kod nagluhosti zbog gubitlka osjećaja za zvuk, jedino rješenje je upotreba slušnog aparata.
Različite digitalne tehnologije pružaju nagluhim osobama dobro rješenje u različitim klasama cijena i otvaraju nove mogućnosti za poboljšanje slušanja.
No nijedan slušni aparat ne može povratiti potpunu sposobnost slušanja.
Jedno upravo završeno istraživanje (Sveučilište u Maastrichtu,1999.god) pokazuje, da ozbiljne psihološke i socijalne posljedice neliječenog gubitka sluha ozbiljno opterećuju pogođenu osobu te da se ne smiju podcjenjivati.
Iskoristite zato najnoviju digitalnu tehnologiju na području slušnih aparata kako biste postigli što je moguće bolju kvalitetu življenja.
Ako trebate savjet specijaliste za uho-grlo-nos posjetite web stranicu www.drgezo.ba 

DJECA I SLUH

Opšte informacije o sluhu i gubitku sluha kod djece

Značaj sluha

Mogućnost da čuje je od vitalnog značaja za razvoj djeteta. Sluh omogućava djetetu da nauči da prepoznaje glasove, imitira zvukove i razvija jezik. Sluh također pomaže djetetu da registruje signale opasnosti, komunicira, razvije društvene vještine i orijentiše se. Sluh nije samo dio senzornog aparata; on igra važnu ulogu u formiranju dječije ličnosti i ponašanja. 

U prošlosti, prije nego je postalo moguće korektno dijagnosticirati gubitak sluha u malog djeteta, nije bila rijetkost da za nagluho dijete smatraju da je nesposobno za učenje pa ga smjeste u posebnu ustanovu. Srećom, to se više ne dešava. Gubitak sluha nema veze s nedostatkom inteligencije - ali ako se gubitak sluha ne dijagnosticira i ne liječi u ranoj fazi, on može imati značajan negativni uticaj na djetetov razvoj. 

Čest je slučaj da roditelji imaju više teškoća u odnosu na nagluhost njihove djece nego što to imaju sama djeca. Zato je važno da roditelji nastoje da budu otvoreni, pozitivni i dobro informisani, da bi pružili najbolje moguće uslove za njihovo dijete. 

Slušni problemi kod djece

Do četiri od 1000 beba rađaju se s nekim stepenom trajnog gubitka sluha. Ima mnogo različitih razloga gubitka sluha kod novorođenčadi, među kojima su porođajne traume i hereditarna oboljenja. 

Problemi s uhom i sluhom mogu se također javiti u toku djetinjstva. Infekcije srednjeg uha i izlaganje buci su među uzrocima akviriranog gubitka sluha. 

Oko polovina sve djece doživi infekciju i izliv u srednjem uhu, koji mogu izazvati privremeni ili stalni gubitak sluha. Važno je imati na umu da dijete s čestim ušnim problemima može imati periodične teškoće sa sluhom. Sposobnost učenja i ponašanje djeteta mogu trpiti zbog ovih slušnih problema, naročito u toku prve školske godine. 

Zašto je važno dijagnosticirati gubitak sluha što je moguće ranije?

Što je ranije dijagnosticiran djetetov gubitak sluha i obezbjeđen slušni aparat, to su veće šanse da to dijete može imati gotovo normalno djetinjstvo. Naš osjet sluha je u potpunosti razvijen pri rođenju i danas je moguće otkriti slušne probleme kod novorođenčeta. Dobro je testirati djetetov sluh koliko god je moguće ranije, naročito ako ima primjera hereditarnog gubitka sluha u toj familiji, a postoje skrining programi za identifikaciju djece za koju je vjerovatno da imaju gubitak sluha kod rođenja. 

Studije ukazuju da, osim u slučajevima teškog gubitka sluha, razvitak govornog jezika kod djece sa reduciranim sluhom može biti sličan onom kod djece s normalnoim sluhom, ako im se obezbjede slušni aparati prije 6 mjeseci starosti. 

Etape razvoja sluha

Vrlo je teško definisati "normalni" razvoj sluha. Svaka osoba se razvija na svoj vlastiti način, i svojim ritmom. Dolje opisane etape zato treba shvatiti samo kao orijentacione. 

Prenatalna stimulacija
Humani fetus posjeduje rudimentarni sluh od 2o. nedelje gestacije. Ovaj sluh će se razvijati i sazrijevati tokom ostatka gestacije. Fetus je u stanju da čuje zvukove izvan majčinog tijela, mada može da čuje nisko frekventne zvuke mnogo bolje nego visoko frekventne. 

0- 4 mjeseca
Trza se na iznenadne ili glasne zvuke. Počinje da lokalizira zvuke pogledom ili pokretima glavom. 

3 - 6 mjeseci
Pokazuje interes za različite zvuke. Eksperimentiše s proizvodnjom vlastitih zvukova. Uočljivo prepoznaje porodične glasove. 

6 - 12 mjeseci
Guče. Počinje da razumije jednostavne riječi kao što je "mama" i sl. Počinje da izvršava jednostavne instrukcije. 

12-18 mjeseci
Iz gukanja se počinju formirati riječi. Koristi oko 20 riječi a razumije oko 50. 

2 godine
Obično može govoriti jednostavne rečenice koristeći oko 200-300 riječi. Uživa kad mu se čita i može identificirati i imenovati mnoge stvari u slikovnicama. 

3 - 4 godine
Koristi riječi i rečenice da izrazi potrebe, pitanja i osjećanja. Riječnik, izgovor i razumjevanje značajno se poboljšavaju u toku ovih godina. 

Koji modeli slušnih aparata su pogodni za djecu ?

Slušni aparati moraju precizno pristajati djetetovim ušima da bi optimalno radili. Djeca imaju posebne zahtjeve za slušne aparate zbog veličine i fizičkih promjena njihovih ušiju u toku rasta. Za malu djecu obično se preporučuje iza-ušni (BTE) tip slušnog aparata, jer su ti aparati robustniji, lakši za rukovanje i dozvoljavaju efikasnije dnevno uklanjanje ušne smole. Kako djeca rastu i njihovi ušni kanali mijenjaju oblik moraju se praviti novi ušni umetci. 

Ušnih aparata ima u raznim svijetlim bojama, koje većina male djece preferira. U vrijeme adolescencije, mogu više voliti diskretnije modele. To može pomoći u tinejdžerskim godinama kad samosvijest o "različitosti" može biti posebno teška. 

Šta slušni aparati mogu učiniti za djecu? 

Slušni aparati mogu pomoći djeci s gubitkom sluha da razviju normalne govorne vještine i da učestvuju u školskim i društvenim aktivnostima ravnopravno sa svojim drugovima. 
Osobe s oštećenim sluhom obično imaju teškoća u razlikovanju između govora i šuma. Ovo je posebno izraženo kod djece, jer njihov jezik još nije potpuno razvijen, pa im je teže da pogađanjem popune "praznine" u slušanju koje im promaknu. Zato djeca mogu imati velike koristi od modernih slušnih aparata koji su konstruisani tako da reduciraju nepoželjne šumove, uz naglašavanje važnih zvukova, kao što je govor. 
Ako vaše dijete ima gubitak sluha u oba uha, važno je da mu se obezbjede dva slušna aparata. Ovo binauralno namiještanje slušnih aparata olakšaće vašem djetetu razumjevanje govora u bučnim situacijama. 

Buka oštećuje sluh

Djeca provode dosta svog vremena u bučnoj sredini kao što su grupe za igru, učionice i igrališta. Dugotrajno izlaganje glasnoj buci može uzrokovati prolazni gubitak sluha, koji može preći u trajni gubitak. 

Važno je svesti na najmanju mjeru vrijeme za koje su djeca izložena buci. Roditelji i učitelji trebaju učiniti sve da smanje buku o dječijoj okolini, da bi stvorili dobar, zdrav zvučni okoliš. 

Pomoć je blizu

Danas postoji širok raspon mogućnosti za pomaganje osobama s gubitkom sluha da optimiziraju svoje slušne mogućnosti. 
Na našem web site-u www.widex.com/children možete naći detaljnije informacije koje vam pomažu da budete aktivni, informirani učesnik u mreži podrške koja pruža optimalnu brigu za vaše dijete sa slušnim oštećenjem. 
Također postoji dio vebsajta specijalno za djecu. U Fun with Dexi, zabavni mali kit Dexi vodi djecu u lov na blago, uči ih o sluhu, i još dosta toga.

Odrasli

Iako sluh sa godinama slabi,što je ipak sastavni dio našeg života, to još uvijek ne znači da se ta činjenica treba samo prihvatiti,pogotovo ako to utiče na kvalitet života,svakodnevnicu i sposobnost komuniciranja.I pored toga mnogi odrasli godinama žive sa oštećenjem sluha kojem bi se relativno lako moglo pomoći.Ponekad je za to potreban i poticaj okoline.

Iznenađujuće je da mnogi odrasli i starije osobe žive sa gubitkom sluha godinama, iako im je pomoć lako dostižna. Ponekad je podsticaj od prijatelja ili porodice neophodan u ovim situcijama.  U okviru ove prezentacije možete naučiti više o oštećenju sluha, ako klikneteovdje. Napredak u tehnologiji slušnih sistema osigurava mnoge mogućnosti za nalaženje rješenja koje odgovaraju individualnim potrebama i tipu gubitka sluha. Slušni sistemi ne uspostavljaju normalan sluh kakav je bio prije, ali kvalitet, dobro podešenih slušnih sistema, pomaže u mnogim svakodnevnim situacijama. Mnogi korisnici slušnih sistema iskuse porast njihove nivoa energije i prestanak patnji i izolacije. Ovo u većini slučajeva znači porast kvaliteta života. 

 

Gubitak sluha i svakodnevni život

Svakodnevnica se, za ljude sa gubitkom sluha i one koji normalno čuju, u mnogim aspektima
podudara: dnevni ritam, razni poslovi i termini. Ali, ponekad i sa puno energije, postaje teško, a to upravo iz razloga što komunikacija sa okolinom od njih zahtijeva dodatni napor.
Zbog toga su i sve predrasude sa kojima se treba izboriti. A sve to traži dodatni tjelesni i psihički napor osobe sa oštećenim sluhom.

Kako pomoći?

Treba vremena da se gubitak sluha prepozna. Većina ljudi sa takvim problemom čeka dugo,
ponekad i godine, prije nego se doluči na testiranje sluha. 

Slušni aparati, su danas već postali slušni sistemi, u raznim izvedbama i tipovima za različita oštećenja sluha. Kvalitetan i individualno podešen slušni sistem, iako nemože u potpunosti nadomjestiti sluh, Vam pojednostavljuje svakodnevnicu, doprinosi nestanku osjećaja izolacije i umora što znači i bolju kvalitetu života.

Znate li?

- da se mnogi srame i osjećaju manje vrijednim ako sluh zakaže
- da će slušni aparat ipak dosta doprinjeti poboljšanju kvaliteta Vašeg života
- da je i više nego trećina ljudi sa preko 65 godina života pogođena istim ovim problemom
- da je i preko polovina ljudi u svijetu sa oštećenim sluhom radno angažovana

- DA JEDAN OD STOTINU LJUDI U SVIJETU IMA GUBITAK SLUHA
- DA SE U SVIJETU OKO 500 MILIONA LJUDI BORI SA ISTIM OVIM PROBLEMOM.

Više o tome kako zaštiti sluh, mogućnostima za pomoć, provjeri sluha i životu sa gubitkom sluha možete pročitati na web site-u firme widex, ako slijedite ovaj link - www.widex.com/adults .

WIDEX SLUŠNI SISTEMI

"High definition hearing"

Digitalni slušni sistemi su danas tehnički izuzetno razvijeni.
Njihov kvalitet zvuka je vrlo blizu prirodnom slušanju.
Digitalna obrada zvuka i njegova reprodukcija omogućavaju razmljivost govora i u složenijim slušnim situacijama, potiskujući ometajuću buku okoline i izdvajajući govor.

BRAVO

Bravo serija je primjer koje sve mogućnosti otvara moderna digitalna tehnika.
Razvoj slušnih sistema, vrlo dobre govorne reprodukcije, prirodnost zvuka i dobar slušni komfor. I to sve u pristupačnoj cijeni.

Digitalna obrada signala pojačava govor i osigurava istovremeno da glasni zvukovi nikada ne budu neugodno jaki.

Prednosti za korisnika:
>potpuno digitalna serija slušnih aparata vrlo pristupačne cijene
>vrlo dobar kvalitet zvuka i reprodukcija govora 
>vrlo niska potrošnja baterije
>kompatibilnost pri korištenju mobitela

Tehničke osobine:
>precizna obrada zvuka u dva kanala/potiskivanje ometajuće buke
osigurava jasnu govornu reprodukciju
>obrada zvuka u dva kanala onemogućava pojavu mikrofonije/pištanja
>alarm pražnjenja baterije
>digitalna kontrola jačine

SENSO P

Kod razvoja Senso P serije u prvi plan je postavljena jasna reprodukcijagovora.

Prednosti za korisnika:
>razumljivost govora 
>ugodan i jasan zvuk
>automatsko i brzo prilagođenje promjeni nivoa ulaznog zvučnog signala
>umjereno niska potrošnja baterije
>kompatibilnost kod mobilnog telefoniranja

Tehničke osobine: 

>precizna obrada zvuka u tri kanala (potiskivanje buke okoline), jasna reprodukcija govora
>individualna prilagodljivost aparata, u većini situacija, umanjuje mogućnost mikrofonije
>digitalna kontrola jačine u tri nivoa.

SENSO+

Senso+ je jedan od, u svijetu najprodavanijih modela.
Specifični čip ove serije obezbjeđuje da Senso + slušni aprat, potpuno automatski, prilagodljivoreaguje na aktuelnu slušnu situaciju, optimalnom govornom i zvučnom reprodukcijom.

Prednosti za korisnika:
>vrlo jasna govorna reprodukcija čak i kod složenijih slušnih situacija i bučnije okoline
>prirodan i uravnotežen zvuk
>umjerena potrošnja baterije
>kompatibilnost sa mobilnom telefonijom

Tehničke osobine:
>precizna obrada zvuka u tri kanala (potiskivanje ometajuće buke okoline)
>individualno programiranje sprječava pojavu mikrofonije
>kompresioni sistemi obezbjeđuju pojačanje tihih i potiskivanje jakih zvučnih signala

SENSO DIVA

Senso Diva je Widexova najnovija i ekskluzivna serija digitalnih i putpuno automatskih slušnih sistema.
Ravnotežan prelaz i prilagođenje aktuelnoj slušnoj situaciji, za korisnika, besčujnom promjenomglasnoće omogućavaju cjelodnevno korištenje slušnog aparata.

Prednosti za korisnika:

>potpuno automatsko prilagođenje aktualnoj zvučnoj i slušnoj situaciji
>ugodan, uravnotežen i prirodan kvalitet zvuka
>razgovjetan govor kod bučnije okoline
>čujnost čak i najtiših zvukova
>prirodna reprodukcija vlastitog glasa
>umjerena potrošnja baterije
>potiskivanje šumova mobilnih telefona

Jedinstvena zvučna reprodukcija:

>jasan govor kod bučne okoline - "Diva sistem potiskivanja buke sa inteziviranjem govora"
>automatsko usmjerenje važnom izvoru zvuka - "Diva lokator"
>ugodan zvuk bez mikrofonije u svim situacijama - "Diva povratna sprega"
>specijalni program slušanja i reprodukciju muzike 

Najsavršeniji slušni aparat u svijetu

TIPOVI SLUŠNIH APARATA:
(raspoloživi u svim serijama)

CIC (completely in canal) kompletno u kanalni slušni aparat
neprimjetan u zvukovodu 

ITE (in the ear) u ušni slušni aparat 

diskretan u uhu

BTE (behind the ear) iza ušni slušni aparat
lagan u mini izvedbi za uhom

KOHLEARNI IMPLANTATI

Kao roditelj, donosite mnoge odluke kako biste pomogli svom djetetu da ima sretan i ispunjen život. Roditelji djece oštećenog sluha moraju donositi i više odluka, između ostalog kako najbolje unijeti što više zvuka i svijet svog djeteta.
Da li će se to najbolje postići ugradnjom umjetne kohlearnog implantata, pitanje je koje morate poraditi s timom za umjetnu pužnicu.

"Kako funkcionira kohlearni implantat"?

Ako bilo koji dio kompliciranog slušnog sistema ne funkcionira dobro, dolazi do oštećenja sluha. Ljudi sa teškim do potpunog oštećenja sluha obično imaju problem u pužnici, često vezano uz oštećenje ili odsutnost osjetnih stanica za sluh. To može biti posljedica bolesti ili ozljede, ili problem prisutan od rođenja. Slušni aparati pomažu pojačavajući zvukove ako oštećenje pužnice nije preveliko.
Ako je pužnica jako oštećena, osjetne stanice neće biti u mogućnosti uspješno pretvarati zvučnevibracije u električne podražaje. Kohlearni implantat nadoknađuje nedostatak osjetnih stanica ugrađivanjem elektrode s više električnih kontakata unutar pužnice. Ona slabim i sigurnim električnim podražajima prenosi zvuk i govorne informacije direktno u slušni živac. 

1. Mali mikrofon hvata zvučne valove i pretvara ih u električne signale
2. Signal se šalje u govorni procesor
3. Govorni procesor kodira signal
4. Kodirani signal se šalje u predajnik
5. Signal se prenosi elektromagnetskim putem kroz kožu u implantat
6. Implantat dekodira signal
6. Elektroda stimulira slušni živac
8. Živčani podražaji se šalju u mozak


"Da li je  kohlearni implantat pogodan  za Vaše dijete?"

Pre-implantacijsko savjetovalište

Iznimno je važno da Vaše dijete, što ranije, pregleda stručni tim i objasni Vam mogućnosti.
Istraživanja pokazuju da je rana intervencija vrlo važna i omogućuje djetetu maksimalnu iskorištenost slušnog pomagala ili kohlearnog implantata.

Šta je prvi korak?

Zatražite da Vas upute u specijalistički implantacijski centar što je prije moguće ako Vaše dijete:
- ima teško do potpuno oštećenje sluha
- ako mu slušna pomagala vrlo malo koriste i pokazuje mali ili nikakav napredak u razumijevanju govora.

Da li kohlearni implantat odgovara mom djetetu?

Glavna pitanja su da li je oštećenje sluha dovoljno veliko da zahtijeva ugradnju kohlearnog implantata i da li postoji bili kakav medicinski, edukacijski ili drugi razlog da implantat ne bi bio u djetetovom interesu.

Koliko težak gubitak sluha mora biti da bi Vaše dijete bilo pogodno za implantat?

Svako sa teškim do potpunim gubitkom sluha može biti pogodan za kohlearni implantat, ali je potrebno izvršiti temeljitu procjenu da bi se ustanovio prag sluha i mogućnost djeteta da se koristi klasičnim slušnim pomagalima. Ta procjena se mora obavljati u jednom vremenskom rasponu da bi se osigurali tačni i dosljedni rezultati.

Prednosti i ograničenja kohlearnog implantata

1. Slušanje svakodnevnih zvukova
Praktički svako sa kohlearnim implantatom čuje zvukove iz okoline. Kohlearni implantat omogućuje da se čuje promet, trube automobila, kola hitne i prepoznavanje kod poziva po imenu. To je vrlo važno za djecu jer mogu izbjeći opasne situacije.


2. Slušanje i razumijevanje govora
Zvučne informacije koje prima Vaše dijete daju mu mogućnost da razumije govor i lakše čita sa usana. To je od velike važnosti za dijete koje uči govoriti.


3. Pomoć za unaprijeđenje vlastitog govora 
Vaše dijete može čuti govor drugih, a isto tako i svoj vlastiiti govor te tako počinje usklađivati svoj govor. Razumljivi govor otvara nove socijalne i edukacijske mogućnosti, te veće mogućnosti za stručnu karijeru Vašeg djeteta uključujući ga u svijet zvuka.


4. Upotreba telefona postaje stvarnost
Neka djeca sa kohlearnim implantatom koriste uređaj toliko uspješno da mogu razumjeti govor bez čitanja sa usana i interaktivno razgovarati preko telefona.

Važno je ipak razumjeti da neće svi korisnici imati jednaku korist ugradnjom kohlearnog implantata. Brojni faktori utječu na to koliko će brzo svako pojedino dijete učiti koristiti kohlearni implantat, a konačni stepen koristi koje će dijete imati uključuje:
- u kakvom stanju je slušni živac?
- koliko dugo je dijete imalo teško do potpuno oštećenje sluha (općenito što je dijete prije primilo kohlearni implantat nakon što je teško do potpuno oštećenje sluha ustanovljeno, to su i rezultati bolji) ?
- koliko je iskustva u slušanju i govoru dijete imalo prije razvoja teškog do potpunog oštećenja sluha?
- koliko su dijete i njegovi roditelji aktivni u rehabilitacijskom procesu?

Najbolja  kohlearni implantat pužnica za Vaše dijete

Željet ćete raspraviti problem izbora kohlearnog implantata s timom za kohlearni implantat.
Dobro ćete odlućiti izaberete li za Vaše dijete COMBI 40+ kohlearni implantat,  jer on uključuje brojne prednosti, od kojih mnoge nisu prisutne u drugim kohlearnim implantatima.

 

 

 

 Dokazani rezultati 

Klinički rezultati i znanstvena istraživanja pokazuju iznimne rezultate u razumijevanju govora

 Lakoća nadogradnje 

Fleksibilnost sistema omogućuje da se u budućnosti nadogradi najnovija tehnologija bez potrebe za dodatnim hirurškim zahvatima.

 Najnaprednija tehnologija procesiranja

Klasični CIS, brzi CIS, "Jitter CIS, CIS + i brza spektralna strategija

 Tempo+ zaušni govorni procesor

Vaše dijete može koristiti maleni izaušni TEMPO+ procesor bez smanjenja performansi procesora

 Brza stimulacija 

Napredna CIS strategija kodiranja govora koristi brzu stimulaciju da maksimalizira razumijevanje govora

 Kompatibilnost

 Tempo+ izaušni procesor kompatibilan je sa svim C40/C40+ implantatima

 Čvrst i snažan implantat 

Jako keramičko kućište implantata po čvrstoći je slično okolnoj kosti u dječijoj lubanji

 Jedinstveni dizajn elektrode 

COMBI 40+ implantat ima vrlo dugu elektrodu koja omogućuju podraživanje uzduž najvećeg dijela pužnice

 Osobine za dodatnu sigurnost

Hermetički zatvoren sistem štitti osjetljivu elektroniku implantata. Dizajn implantata onemogućuje oštećenje statičkim elektricitetom

 Tanak profil

Debljina od približno 4mm idealna je za malu dječiju glavu

 Jednostavan nadzor roditelja

Tempo+ ima crveno svijetlo za upozoravanje roditelja na probleme poput slabih baterija ili drugih problema sa procesorom

 NMR kompatibilnost

Nuklearnu magnetsku rezonancu moguće je obaviti bez da se hirurški odstranjuje magnet

 Jednostavna kontrola ugrađenog dijela 

Sistem ima osobinu zvanu "telemetrija" koja omogućava audiologu da u vrlo kratkom vremenu ispita da li ugrađeni dio kohlearnog implantata radi korektno 

 

Medelova servisna mreža

Procesor je dizajniran kao maksimalno pouzdan i jednostavan za servisiranje. Cijeli sistem je potpomognut Medelovom servisnom mrežom, omogućavajući Vam izminan, brz i pouzdan servis.
Ako ste se Vi i Vaš tim za ugradnju umjetene pužnice odlučili da će COMBI 40+ koristiti Vašem djetetu i želite započeti s postupkom, trebate razumjeti i pripremiti se za sam postupak.
Željet ćete saznati troškove vezane uz postupak ugradnje kohlearnog implantata. Vaš centar za ugradnju kohlearnog implantata objasnit će Vam uvjete pod kojim zdravstveno osiguranje pokriva dio ili sve troškove.
Trebate, također, pitati tim za kohlearnu implantaciju da Vam objasni šta će se sve događati nakon ugradnje, kada budete dolazili na kontrole, programiranje i rehabilitaciju. Pri tom će Vaše dijete učiti kako da što uspješnije koristi kohlearni implantat.
Ako je Vaše dijete maleno, tim za implantaciju će raditi s njim da ga nauči ili pripremi da reagira na zvuk ili druge podražaje poput vibracija, što će pomoći kod programiranja uređaja za Vaše dijete 

Hirurški zahvat

Hirurški zahvat je neophodan i zahtijeva opću anesteziju kod djece i velike većine odraslih. Detalje će Vam razjasniti liječnik specijalista koji obavlja takve hirurše zahvate. Ukratko,dio koji se ugrađuje smješta se u udubljeno ležište u kosti iza uha, a elektroda u pužnicu. Hirurški zahvat obično traje između 2 i 4 sata.
Djeca se obično opopravljaju naredni dan i osjećaju manju ili nikakvu bol. Normalne aktivnosti mogu početi obavljati kroz nekoliko dana.

Rizici hirurškog zahvata

Istraživanja s i iskustvo su pokazali su da je rizik od hirurškog zahvata ugradnje kohlearnog implantata  minimalan i usporediv s ostalim rutinskim zahvatima u srednjem uhu. Komplikacije od anestezije su rijetke, ali postoje neki opći rizici. Molimo upitajte svog hirurga i anesteziologa za detalje.
Općenito, istraživanja su potvrdila da korist kohlearnog implantata  značajno nadilazi bilo koji rizik.

Prilagodba i podešavanje vanjskog dijela

Prva prilagodba i podešavanje, odnosno uključivanje govornog procesora obavlja se oko četiri sedmice nakon hirurškog zahvata.
Dalja programiranja se izvode da bi se poboljšala podešenost koja je različita za svaku osobu. U početku, se program može podesiti namjerno nisko za Vaše dijete, tako da se ono može navikavati na podražaj, a ne da bude zatrpano s previše zvukova odjednom. U tom stadiju, Vaše dijete može reagirati samo na glasnije zvukove u govoru i iz okoline. S vremenom Vaše dijete će biti u stanju otkriti puno širi raspon zvukova, kako se program bude razvijao.
Redovita programiranja i kontrole implantata provode se do odrasle dobi.

Učenje korištenja umjetne pužnice

Novi uzbudljivi svijet otvara se radeći sa djetetom u otkrivanju novih zvukova i učeći ga da koristi kohlearni implantat. Tim za ugradnju kohlearnog implantata razvit će posebne vježbe koje će pomoći Vašem djetetu da iskoristi sve prednosti uređaja.
Svaki razgovor može biti novo iskustvo u učenju Vašeg djeteta. Važno je biti strpljiv i zapamtiti da dijete uči novi način slušanja svijeta oko sebe. Imajte razumna očekivanja. Rehabilitacijski postupak je dug i zahtijevat će veliku predanost dijela vaše obitelji. Iako će zahtjevati mnogo vremena bit će i vrlo zabavan!
Audiolog i tim za ugradnju kohlearnog implantata pratit će napredak i prilagođavati program kako bude potrebno, tako da Vaše dijete iskoristi sve prednosti koje nudi kohlearni implantat.

Posjetite web stranicu firme www.medel.com

 

 

AUDIOLOŠKA OPREMA

Ovaj dio prezentacije namijenjen je ORL specijalistima kao dio nastojanja da zaokružimo ponudu naše firme i opredjeljenje da problem oštećenja sluha bude naša jedina i prioritetna zadaća. 

Zašto Interaccoustics?  

Danska kompanija INTERACOUSTICS već duže od 35 godina razvija, proizvodi i oprema klinike i audiološke centre širom svijeta visokokvalitetnim i modernim mjernim sistemima.
Ponuda uređaja na najnovijem tehničkom nivou sa prihvatljivom cijenom su razlog više za Vaš izbor.

 AUDIOMETRI (screening - dijagnostički - klinički) od kojih predstavljamo:

AD 229b / AD229e dijagnostički audiometar (kliknite na fotografiju da biste je vidjeli uvećanu)

AD 229b je kompletno opremljeni dijagnostički audiometar sa vazdušnom, koštanom i govornom audiometrijom. Omogućuje  manuelno i automatski generisanje tona i govorne audiometrije, ABLB (Fowlerov) test i Stenger test. Kao optimalni dodatnu opremu preporučujemo pojačalo otvorenog polja sa kalibrisanim čistim tonovima i govorom. Sa NOAH software podrškom i različitim varijantama ispisa je AD229 idealan za modernu medicinsku praksu.

AD229e je trenutno najnapredniji audiometar ove klase koji pored nabrojanih funkcija sadrži mogućnost stvarnog binauralnog govornog testa, SISI test, Bekesy i Langenbeck.

AC33 je klasični klinički audiometar sa dva kanala i širokim spektrom ulaznih i izlaznih opcija. 

SISI test, govorni test, sa ugrađenim mikrofonom opcionalno "live" govorna audiometrija.

Opcije audiometrije otvorenog polja od internog do eksternog pojačala.
NOAH i Windows audiološki programi omogućuju printanje i sortiranje rezultata mjerenja.

AC40 je izuzetno moderan klinički audiometar,sa dva neovisna kanala za naprednija klinička ispitivanja sa dodatnim testovima kao Bekesy, MLD, ABLB (Fowler) i individualnim monitoringom svakog testa posebno.
Ugrađena visokofrekventna audiometrija za tinitometriju. Opcije ispisa interni thermalni odnosno PC laserski štampač. 
PC software NOAH ili audiološki Windows programi.

AA222 kombinovani audiometar sa ugrađenim timpanometrom

AA222 objedinjuje osobine dvokanalnog audiometra AD229e i timpanometra AT235 i to u lakom i skladnom kućištu. Ispis internim thermo ili opcionalno eksternim laserski štampačem.

TYMPANOMETRI: prenosni - dijagnostični - klinički (kliknite na fotografiju da biste je vidjeli uvećanu)
preporučujemo:

MT10
Prenosni dijagnostički timpanometar sa vrlo jednostavnim rukovanjem. Brza i pouzdana dijagnostika srednjeg uha. Ugrađen thermo pinter. NOAH audiološki software.

BERA/ERA prenosni sistemi - BERA screnning novorođenčadi i OAE

OAE: otoakustičke emisije

VNG: videonystagmorafija-video otokinetika

PC Software: baze podataka - NOAH

RHINOMETRI: RhinoScan-RhinoStream-SRE2100 -SRE2000

Opširnije informacije u katalogu firme ili na web adresi www.interacoustics.dk .


Poslovnice


Poslovnica SarajevoGradačačka 29a
Poslovnica Banja LukaJovana Raškovića 16
Poslovnica TuzlaBosne Srebrne do 51
Poslovnica MostarKralja Tvrtka 14

Mapa

sVkSF