Tokom ljeta naročito bi trebale biti oprezne osobe s kardiovaskularnim bolestima, potom s respiratornim i reumatskim bolestima, kao i dijabetičari.
Zbog visokih temperatura tokom ljetnih mjeseci kod osoba s visokim pritiskom, srčanih pacijenata i dijabetičara može doći do zdravstvenih komplikacija.  

Kardiovaskularni pacijenti

Hronični kardiovaskularni pacijenti tokom ljeta najviše su ugroženi. Neophodno je da se pridržavaju propisane ljekarske terapije i da imaju lakšu ishranu. To znači da ne konzumiraju kafu, alkohol, masnu i prženu hranu, a dnevni meni treba da sadrži što više salate, povrća, voća, piletine, ribe i žitarica. Najbolje bi bilo da vrijeme provode kod kuće. Međutim, ukoliko već moraju izaći van, najbolje je da to urade rano ujutro ili kasno popodne ili navečer.

Osobe s plućnim oboljenjima

Visoke temperature ljeti pogoduju virusima, pa može doći do respiratornih infekcija koje su teže kod plućnih pacijenata. Stoga asmatičari i oboljeli od hronične opstruktivne bolesti pluća treba da izbjegavaju zadimljene i prašnjave prostorije, a što više vremena da borave na svježem zraku. Preporučuje im se konzumiranje što više voća i povrća, ali i plivanje.
 

Dijabetičari i reumatičari

Ljetni period osobama s dijabetesom donosi dodatne probleme u kontrolisanju ove bolesti. U uslovima visokih temperatura nije dovoljno znati kako se upravlja nivoom šećera u krvi, kako funkcionišu lijekovi i šta znače rezultati krvnih testova koje provode.
 
Od ključnog je značaja znanje o tome na koji način treba planirati i spriječiti oštećenja koja visoke temperature čine samim zalihama, opremi, ali i nivou šećera u krvi. Najbolje je piti puno tekućine kao što je voda, ali i biljni napici bez kofeina također predstavljaju dobru opciju. Osobe s dijabetesom moraju paziti i na inzulin, test trake i stanje glukometra, jer toplota može utjecati na njihove performanse.

Ljeto najviše godi reumatičarima i zato im se preporučuje da što više vremena provode na suncu ili da se kupaju u toplom morskom plićaku.