Promjena stila života i načina prehrane mogao bi biti glavni korak prema prevenciji dijabetesa - iako je teško, nije kasno!

Kada govorimo o najčešćem tipu dijabetesa - dijabetesu tipa 2, prevencija je jako bitna. Ako ste u rizičnoj skupini (porodična amneza, višak kilograma, povišen krvni pritisak, nekvalitetna prehrana), poduzeti preventivne korake je za vas prioritet!

Prevencija dijabetesa se bazira na zdravoj prehrani, fizičkoj aktivnosti te gubitkom viška kilograma - i nikad nije prekasno za promjene. Razmislite o ovim savjetima koje pruža Američko udruženje za dijabetes, a prenosi stranica mayoclinic.org.

Načini prevencije dijabetesa:

1. Budite fizički aktivni

Uz fizičku aktivnost idu mnoge dobrobiti koje se tiču vašeg zdravlja:

• Gubitak kilograma

• Regulacija šećera u krvi

• Jačanje osjetljivosti na inzulin

Istraživanja pokazuju da i aerobne i vježbe izdržljivosti pomažu pri kontroli dijabetesa, ali ipak najbolje rezultate daje kombinacija ta dva treninga.

2. Povećajte unos vlakana

Ovo nije najteži korak, ali pročitajte što ćete ovom promjenom učiniti za svoje zdravlje:

• Smanjiti šanse za nastanak dijabetesa boljom kontrolom šećera u krvi

• Smanjiti rizik do srčanih oboljenja

• Zbog djelovanja vlakana ostati dugo siti

Namirnice koje su bogate vlaknima uključuju voće, povrće, grašak, sjemenje i orašaste plodovi.

3. U prehranu uključite cjelovite žitarice

Iako nije posve jasno zašto, cjelovite žitarice mogu smanjiti rizik od nastanka dijabetesa 2 i pomažu pri održavanju nivo šećera u krvi u zdravoj razini. Puno je dostupnih namirnica koje sadrže u sebi cjelovite žitarice poput neke vrste hljeb, tjestenina, kukuruzne i zobene pahuljice.

4. Posvetite se gubitku kilograma

Ako imate višak kilograma, prevencija dijabetesa može zavisiti o njihovom gubitku. Svaki izgubljeni kilogram može uticati na vaše zdravlje i to toliko da ćete biti iznenađeni. Sudionici jedne velike studije koji su izgubili oko 7 posto tjelesne mase uz redovno vježbanje, smanjili su šanse za nastanak dijabetesa za skoro 60 posto!

5. Izbjegavajte brze dijete i birajte zdravu prehranu

Brze dijete će vam na početku pomoći izgubiti kilograme, ali prevencija dijabetesa se bazira na promjeni navika i stalnom biranju zdravih namirnica. Napravite plan prehrane i držite se njega bez velikih odstupanja.