Estetska medicina ne zaustavlja, ali ublažava vidne znakove starenja, ostavljajući dojam desetogodišnjeg podmlađivanja osobe. Dr. Jelena Krčum omiljena i poznata liječnica iz Banjaluke, svoje iskustvo kad su u pitanju tretmani hijaluronskom kiselinom i botoksom primjenjuje i u Poliklinici Vitalis u Mostaru.

Neinvazivnim estetskim zahvatima najčešće se bave stomatolozi

Uspješan spoj estetske medicine i stomatologije napravila je i doktorica Jelena Krčum. Naime, nakon završenog osnovnog studija Stomatološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, odlučila je da njezino uže usmjerenje bude nehirurški anti-age-ing. Ta je odluka uvjetovala i njezin daljni razvojni put. Nakon završenih edukacija u zemlji i inostranstvu, usavršavanja kroz brojne stručne kongrese iz te oblasti, njezin fokus djelovanja se potpuno suzio na primjenu dermalnih filera i neuromodulatora u estetskoj medicini. U nastojanju da apsolutno bude u fokusu konstantnih novih estetskih trendova završava i doktorski studij na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Danas je jedna od najposjećenijih liječnica na Poliklinici Vitalis.

Koji su glavne ‘izdajice godina’ – pokazatelji starenja i kako se ublažavaju

Svako je lice drugačije, a različita anatomija rezultira i različitim procesom starenja. Neki će od nas već krajem 20-ih primijetiti sitne bore oko očiju, manjak čvrstoće u obrazima i grublju teksturu kože, dok se drugi s ovim problemima neće suočiti sve do 40-ih. Način na koji starimo, baš poput brzine kojom nastaju znakovi starenja, uveliko ovisi i o genetici, ali životni se stil smatra najvećim „krivcem“ za gubitak mladenačkih karakteristika lica.

  • Jedan od osnovnih „stupova“ ljepote ljudskog lica je u kvalitetnoj koži, dobrog tonusa i glatke, zdrave teksture. Iz tog je razloga početak svake dobre anti-age rutine vratiti vlagu, nutrijente i ključne gradivne elemente duboko u kožu, upravo tamo gdje se njihove zalihe s godinama smanjuju.
  • Popunjavanje i oblikovanje usana

Iako postoje brojni preparati i tehnike namijenjene unošenju vlage u kožu, ne postoji bolji način da neophodnu vodu dopremimo stanicama od Skinboostera. Ova injektibilna metoda dubinske hidratacije jedna je od najizvođenijih u svijetu, a direktnim unošenjem hijaluronske kiseline na ciljana mjesta u koži, djelujemo ne samo na zaglađivanje teksture, već i popravljen tonus kože, povećanje elastičnosti i generalno povećanje jedrosti i prirodnog sjaja lica. Jedino će hidratacija „iznutra“ vidno popraviti izgled i teksturu kože. Gruba površinska tekstura te istanjena koža na nekim dijelovima lica, a zadebljana na drugima, najčešći su pokazatelji dubinske dehidracije i hroničnog nedostatka hijalurona i kolagena u dubljim strukturama kože.

Doktorica Krčum u svojim tretmanima primjenjuje hijaluronske filere koji su izuzetne mekoće, koji su zbog sposobnosti nadoknade vlage bez dodatka volumena nazvani i Skinboosterima – čija je glavna zadaća – popraviti kvalitetu kože, omekšati je i hidratizirati iznutra prema van, a površinsku teksturu učiniti glatkom i blistavom. A upravo hijaluronska kiselina veže i zadržava vodu što ten čini kvalitetnijim, a sivilo, hrapavosti i dubinska dehidracija postaju stvar prošlosti.

Dr. Krčum također koristi i botulin toxin – botox, koji  je u posljednja dva desetljeća donio najveći napredak u savremenoj estetskoj i općoj medicini, a ujedno je najdjelotvorniji i najpopularniji estetski tretman u svijetu. Uklanja sitne i duboke bore, poboljšava konture lica i očiju, a njegov je učinak vidljiv u roku od nekoliko dana, bez straha od hirurškog noža. Botox učinkovito uklanja bore na čelu, bore nastale mrštenjem te sitne bore oko očiju. Dodatno može ukloniti bore na nosu te podignuti obrve, kutove usana i zategnuti vrat. Čudesne aplikacije botoxa uključuju i spuštanje usne kod pacijenata kojima se previše vidi zubno meso te sužavanje lica kod onih koji imaju previše izraženu muskulaturu za žvakanje.

Doktorica Krčum najčešće kombinuje ove dvije metode, koje najčešće traje 5-10 minuta, bezbolne su, nema poslije operativnog oporavka, a rezultati su vidljivi od četiri do šest mjeseci.

Zašto je važno da anti aging zahvat obavljaju za to certificirani liječnici

Dr. Krčum ističe kako se nerijetko osobe odlučuju ovakve zahvate raditi kod osoba koje nisu certificirane za ovaj posao u kozmetičkim salonima. Sama je bila svjedokom brojnih komplikacija koje su se događale, od potpunog zamrzavanja facijalnih mišića tzv. zamrznuto lice, pretjerano podignut vanjski kut obrve, nemogućnost potpunog otvaranja očiju, sljepilo, infekcije i nekroze (izumiranje) tkiva. Nažalost, kozmetičari ne mogu prepoznati, jer nemaju medicinsko znanje, ishemično tkivo, pa se njihovi pacijenti nerijetko javljaju u terminalnoj (završnoj) fazi kada je potreban veliki napor, pa nerijetko i operacijski zahvati – plastične hirurgije, da se komplikacija sanira.

Za dr. Krčum su najizazovnije situacije kada pacijent inzistira na nekoj svojoj viziji sebe koja nije izvodljiva niti dobra za njega. U tim momentima kroz usmjerenu komunikaciju kroz racionalne argumente nastoji pronaći za pacijenta prihvatljivo, ali ujedno i najpovoljnije rješenje, jer je, kako kaže njena obveza kao odgovornog i posvećenog liječnika da uvijek radi u interesu i u korist pacijenata. Granice moraju postojati i zbog toga je prije svega obvezan detaljan pregled pacijenta, te razgovor kroz koji se gradi povjerenje na relaciji liječnik – pacijent. Svakog pacijenta detaljno upoznaje s mogućnostima u odnosu na iskazane želje, jer estetska medicina je tu kako bi ublažila vidne znakove starenja, ali nikako da bi zaustavila taj prirodni proces.

ZAŠTO JE KOD NAS JOŠ UVIJEK “SRAMOTA” KORIGOVATI SVOJ IZGLED

Uvriježeno je mišljenje da ako želite nešto korigovati na svom licu ili tijelu možda imate manjak samopouzdanja te ne prihvaćate sebe u potpunosti. Dr. Krčum kako kaže nastoji kroz svoj posao razbiti tu vrstu predrasuda, ističući da je ljepota plod prirodnog sklada i harmonije, te da lijep i njegovan izgled kao imperativ današnjice, estetske korekcije svrstava u dio osobne higijene. To govori u prilog tome da briga o svom licu i tijelu na ovakav način nije tabu tema već je dio naše svakodnevice i način na koji kroz minimalne i decentne promjene na licu i tijelu jačamo svoje samopouzdanje, a poštujemo prirodnu anatomiju te kroz što manje invazivnih procedura postižemo harmoniju i balans svih točaka na licu, a da kao rezultat imamo žene koje zrače samopouzdanjem uz očuvanu individualnost.

Želite li i vi postići prirodan sklad i harmoniju na svom licu kontaktirajte Polikliniku Vitalis na broj : +387 36 310 219, mobitel: +387 63 222 739

www.poliklinikavitalis.com