Vjerojatno ste pomislili kako je najneugodnije razdoblje alergija daleko iza vas dok se niste iznenadili kada ste shvatili da niste ostali pošteđeni ni sada, u jesen. 

Uzročnici jesenskih alergija su drugačiji, no mogu prouzrokovati jednake simptome kao i one proljetne i ljetne. Ako nam je u proljeće glavni neprijatelj pelud, ljeti se povećava mogućnost alergija uzrokovani hranom zahvaljujući sezonskim namirnicama poput breskve i marelice, u jesen se trebate suočiti ponajviše s alergijama koje su povezane s dišnim putevima.

Nekoliko glavnih uzroka jesenskih alergija:

Ambrozija

Jesen je godišnje doba koje pogoduje širenju peludi jednako kao i u proljeće. Razlike u temperaturi između noćnih sati kada je oko 10 stepeni do dnevnih 20 stepeni potiče cvjetanje biljaka. Pelud ambrozije važan je uzročnik alergije čije cvjetanje započinje krajem ljeta i početkom jeseni, a traje sve do početka hladnih dana.

Ambrozija sadrži veoma sitnu pelud koja veoma lako prodire u dišne puteve izazivajući tako u nekim situacijama i astmu. Svaki četvrti stanovnik našeg planeta pati od peludne alergije, a svaki osmi je alergičan na pelud ambrozije.

Osobe koje su alergične na pelud ambrozije trebale bi u ovom periodu izbjegavati provjetravanje prostorija u jutarnjim satima. Ako planirate boravak u prirodi neka to bude za vrijeme ne pretjerano vjetrovitih dana te u poslijepodnevnim satima i predvečer.

Grinje i plijesan

Dok su alergije u proljeće najčešće izazvane boravkom na otvorenom u jesen se pojavljuju kao posljedica boravka u zatvorenom prostoru. Zatvoreni zagrijani prostori, domovi, škole, kancelarije, centri za rekreaciju ispune se nevidljivim alergenima.

Topla i vlažna klima pruža idealne uvijete za razvoj grinja i plijesni. U kupatilu i kuhinji sa zatvorenim prozorima proizvodi se topla i vlažna klima idealna za širenje grinja. Sada kada provodimo više vremena u zatvorenom dolazimo više u kontakt s alergenima i upravo iz ovog razloga jesen i zima ne predstavljaju pogodan period za one koji pate od alergija.

Jesenje lišće

S povećanjem vlage i smanjenjem količine dnevnog svjetla, plijesan se širi kako po domovima tako po drvima i vlažnom lišću. Stoga ako imate dvorište, redovno ga čistite od lišća, a drva pohranite u dobro izolovanu prostoriju. Tako ćete izbjeći stvaranje plijesni.

Nekoliko osnovnih simptoma alergije su:

  • Svrab očiju, crvene i suzne oči
  • Svrab i bol u grlu
  • Kihanje koje se ponavlja nekoliko puta za redom
  • Povećana sluz u nosu i grlu

Obzirom na to da su simptomi jesenje alergije i prehlade vrlo slični, ponekad ih je teško razlikovati, ali na temelju nekoliko pokazatelja ipak se može napraviti razlika:

  • Svrab očiju i nosa javlja se kod alergija, a ne kod prehlade.
  • Obratite pozornost koliko dugo traju simptomi. Prehlada se izliječi kroz dvije sedmice za razliku od alergije koja traje duže.
  • Sluz koja se nalazi u nosu i grlu kod alergija je vodenasta i prozirna dok je kod prehlade gusta i žuto-zelena.
  • Kod alergije kihanje se ponavlja nekoliko puta zaredom.