Što treba znati o vitaminima?
Vitamini su organske tvari esencijalne za normalno funkcioniranje organizma. Naš organizam ih ne može sintetizirati uopće ili u dovoljnim količinama i zato ih moramo unositi hranom. Poznato je 13 vitamina i dijelimo ih na one topljive u vodi (vitamin C te vitamini B kompleksa) te topljive u mastima (vitamini A, D, E i K).
Najbolju kombinaciju za jačanje imuniteta čine vitamin A, C i E, a jače djelovanje imaju u kombinaciji s cinkom.
Pojedinačna uloga vitamina
- Vitamin A i ima ulogu u diferencijaciji bijelih krvnih zrnaca te je uključen u održavanje brojnih imunosnih stanica stečenog i urođenog imuniteta.
- Vitamin C potiče rad imunološkog sustava kroz stimulaciju antitijela. Ljudski organizam ga ne može sintetizirati, pa se mora unositi hranom. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi.
- Vitamin E djeluje kao jak antioksidans, tj. zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala nastalih oksidacijom masti. Upravo se zato smatra se da ima ulogu u spriječavanju razvoja raznih bolesti. D-α-tokoferol je oblika vitamina E koji tijelo može najbolje iskoristiti te je njegova biološka dostupnost najveća.
- Cink je jaki antioksidans, potiče zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte.
Osim vitamina A, C i E, bitno je istaknuti i nužnost dovoljnog unosa vitamina B skupine. Svaki vitamin od njih u organizmu ima specifičnu i vrlo bitnu ulogu. Ključni su za normalno funkcionisanje imunosnog sistema, ali i za normalno funkcionisanje živčanog i mnogih drugih sistema u organizmu.
Prehranom do vitaminskih izvora
Manjkava prehrana ili prekomjerno termički obrađena hrane, može dovesti do pomanjkanja vitamina i mineralnih tvari. Važno je napomenuti da su vitamini, mineralne tvari te razni multivitaminski pripravci namijenjeni održavanju imuniteta dok je organizam u ravnoteži. Zato tokom cijele godine treba konzumirati raznovrsnu prehranu bogatu voćem i povrćem koja je u službi cjelokupnog zdravlja.
Vitaminski podsjetnik u kuhinji MIKRONUTRIJENT IZVORI
Vitamin A
β-karoten
Ulje riblje jetre, životinjska jetra, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi sadrže značajne količine vitamina A.
Većina tamnozelenog lisnatog povrća i tamnožutog/narančastog povrća (špinat, kelj, mrkva i bundeva), marelice, breskve i mango
Vitamini B skupine
Pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće
Vitamin C
Voće i povrće, najviše u kiviju, naru, citrusima, kiselom kupusu i paprici
Vitamin E
Meso, jaja, pšenične klice (najbolji izvor), palmino i ricinusovo ulje, orasi, bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta, šparoge, brokula, voće (avokado, papaja, kivi, kupine) i zeleno lisnato povrće (špinat, kelj)
Cink
Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice, orašasti plodovi, grašak, grah, soja i tofu, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke
ND