Euromelanoma, javnozdravstvena preventivna kampanja koju organiziraju dermatolozi u saradnji s plastičnim hirurzima u 31 zemlji Evrope, zajedno s partnerima pokrenula je inicijativu radi osvješćivanja javnosti o karcinomu kože i lakom i besplatnom načinu otkrivanja sumnjivih lezija u najranijem stadiju. 

U BiH kampanja će se sprovoditi u preko 35 javnih zdravstvenih ustanova u BiH i u njoj će učestvovati preko 70 dermatologa zaposlenih u javnim i privatnim zdravstvenim institucijama BiH, koji će tokom kampanje raditi bez ikakve novčane naknade.

Moto ovogodišnje kampanje glasi "Bilo gdje da si, zaštiti se od štetnih UV zraka! Sunce sija uvijek, ne samo na plaži".

Građani Republike Srpske će od danas do 13. maja moći da besplatno i bez uputnice obave preglede kože, u okviru javno-preventivne kampanje "Euromelanoma".

Pregledi će se moći obaviti u ukupno 11 bolnica/kliničkih centara, te četiri privatne ustanove kod 32 dermatologa u Republici Srpskoj, a sa ciljem prevencije i rane dijagnoze raka kože, prije svega melanoma, najmalignijeg karcinoma u humanoj patologiji.

Predsjednik Udruženja dermatovenerologa Republike Srpske i član Borda Euromelanoma BiH za Republiku Srpsku Dragana Starović rekla je da je učestalost obolijevanja od raka kože u porastu u Republici Srpskoj.

"Od 1.600 pregledanih pacijenata prošle godine otkriveno je nekoliko desetina, pa čak i stotinu karcinoma kože koji ne ugrožavaju život, ali ih treba hirurški rješavati. Od melanoma trenutno je oboljelo dvadesetak pacijenata", rekla je Starović.

Ona je naglasila da su upravo zbog značaja preventivnih pregleda u sprečavanju nastanka i liječenju raka kože javno-preventivne kampanje izuzetno važne.

"Važno je znati da se svaki čovjek ukoliko uoči novu promjenu na koži, peckanje i svrab mladeža treba javiti ljekaru", rekla je Starović novinarima u Banjoj Luci, gdje je danas organizovana javna promocija kampanje "Euromelanoma".

Organizatori kampanje "Euromelanoma" su Evropska dermatovenerološka asocijacija (EADV), Svjetska zdravstvena Akademija (WHA), Evropska dermatoonkološka asocijacija (EADO), te Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože "Melanoma u BiH".

U Banjo Luci će preventivne preglede građani moći obaviti u Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od 10. do 13. maja u Kabinetu za dermoskopiju, gdje će ljekari raditi u dvije smjene.

Osim u Sarajevu i Banjoj Luci, kampanja će biti organizirana i u Tuzli, Gračanici, Lukavcu, Srebrenik, Bijeljini, Prijedoru, Doboju, Foči, Gradišci, Zvorniku, Trebinju, Mostaru, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Zenici i Bihaću.

NajDoktor.ba