Migrana može biti neizdržljiva. Međutim uvijek postoje mogućnosti da se takvi napadi izbjegnu: redovni obroci, dovoljno sna i vježbe izdržljivosti.

Redovni obroci mogu potpomoći izbjegavanju napada migrene. Kroz redovne obroke se stabilizuje šećer u krvi. Uz to se preporučuje malo ili nikakvo konzumiranje alkohola i dovoljno sna ( rekao je Frank Bergmann iz Saveza njemackih neurologa - Berufsverband Deutscher Nerenärzte – BVDN )

Sportovi koji uljučuju izdržljivost mogu također pomoć, kao na primjer vožnja biciklom ili plivanje

Sportovi koji uključuju izdržljivost, kao na primjer džogiranje, vožnja biciklom ili plivanje pomažu pri reduciranju učestalosti, težine (jačine) i trajanja napada migrene. Također i tehnike opuštanja kao što su autogeni treninzi ili progresivno opuštanje mišića pomažu osobi napadnutu migrenom.
Osoba koja vodi evidenciju učestalosti glavobolja, moguće je da će otkriti uzrok migrene. Određene namirnice ili vremenski uslovi mogu igrati značajnu ulogu. Međutim, emocionalna ili tjelesna napetost i hormonalni poremećaji izazivaju također napade migrene. Ukoliko se kod osobe glavobolje javljaju više od dva puta u mjesecu, i traju duže od 72 sata, preporučuje se savjetovanje sa neurologom i prepisivanje terapije.

ND