Melanom se ubraja među najzloćudnije tumore kože. To je najrijeđi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji. Melanom se može javiti bilo gdje na koži, ali se najčešće nalazi na koži grudnog koša i na nogama. Rano otkrivanje melanoma ključno je za uspješno liječenje.

Broj oboljelih od melanoma svakodnevno raste, a kampanjom koja se već petu godinu provodi u Bosni i Hercegovini nastoji se promijeniti svijest građana i skrenuti pažnja odraslih i djece na ovaj problem.

Rana dijagnoza- spašen život

Melanom se od drugih tumora kože razlikuje po svojoj izrazitoj agresivnosti, ističe dermatovenerologinja i predstavnica kampanje "EUROMELANOMA 2015" za BiH dr. Hana Helppikangas.

"Ukoliko se ne dijagnosticira u ranom stadiju kada je izliječenje 100 posto uspješno, on je jako agresivan i brzo metastazira. Dakle širi se krvlju i limfom po cijelom tijelu. Nažalost kod takvih pacijenata letalni ishod je neminovan. Dakle rana dijagnoza je definitivno spašen život".

Prevencija je ključni faktor, naglašava doktorica.

 

"Prevencija je prije svega edukacija stanovništva kako se štititi od rizikofaktora. Na prvom mjestu od ultravioletnog zračenja kojem smo svakodnevno izloženi, a tu su i solariji koji su postali trend u našoj zemlji. Zadnje istraživanje na četiri hiljade osoba koje su koristile solarije je pokazalo da imaju 75 posto veću šansu za nastanak karcinoma kože. Posebno rizične grupe su osobe koje su u djetinjstvu preživjele opekotine,  osobe kod kojih je u porodici neko obolio od melanoma te osobe sa velikim brojem mladeža".

 

 

Ukoliko ljekari tokom pregleda uoče neke atipije kod mladeža, a riječ je o ranom stadiju, pacijent je nakon intervencije miran. Jedino o čemu dalje treba voditi računa je redovan pregled, naglašava doktorica.

Dr. Helppikangas kaže kako su ljudi u zabludi da se mladež ne smije "dirati".

"To nije tačno. Naš ljekarski tim savjetuje redovne preglede i kontrole, a po potrebi i intervencije, a povrijeđeni mladež bi u pravilu trebalo odstraniti".

Alarmirajući znakovi

"Ukoliko imate mladež koji je počeo da svrbi, krvari, naglo da raste ili koji je počeo da tamni, to su alarmirajući znakovi. Takođe dobro je pregledati i onaj mladež koji imate na tijelu od ranije ali koji se mnogo razlikuje od ostalih na vašem tijelu".

Klinika za dermatovenerologiju i ove godine je u saradnji s Klinikom za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu organizirala kampanju protiv raka kože "EUROMELANOMA 2015" koja će trajati do 15. maja.

"Besplatni pregledi znače preglede bez uputnice, bez knjižice i nije važno iz kojeg grada, kantona ili entiteta dolazite. Ukoliko bude sumnje na melanom plastična hirurgija vrši besplatne ekcizije".

Od početka kampanje 10. maja do danas obavljeno je 450 pregleda,a veliki broj pacijenata je usmjeren na plastičnu hirurgiju. Za samo dva dana obavljeno je 20 operacija sa suspektnim promjenama na melanom.

Izvor:radiosarajevo.ba