Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembra.

Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja kod djece: od 90 do 95% djece mlađe od 16 godina koja imaju dijabetes, ima dijabetes ove vrste. Dijabetes se javlja zbog nemogućnosti gušterače da proizvede inzulin.

Dijabetes tip 1 je klasificiran kao autoimuno oboljenje, što označava stanje u kojem imuni sistem organizma "napada" svoje vlastito tkivo i organe. Kod dijabetes tipa 1 dolazi do uništavanja stanica za proizvodnju inzulina koje se nalaze u gušterači.

Što uzrokuje dječji dijabetes?

Kao i kod odraslih, uzrok dječjeg dijabetesa još uvijek nije razjašnjen. On vjerojatno uključuje kombinaciju genetskih i ekoloških uzroka. Većina djece koja razviju tip 1 nemaju u porodici historiju oboljenja od dijabetesa.

Koji su njegovi simptomi?

Glavni simptomi su isti kao i kod odraslih osoba. Obično se pojavljuju u razmaku od nekoliko sedmica:

  • žeđ
  • gubitak tjelesne težine
  • umor
  • učestalo mokrenje

Simptomi koji su više specifični za djecu:

  • trbobolja
  • glavobolje
  • problemi u ponašanju

Liječnici bi trebali posumnjati na dijabetes kod bilo kojeg djeteta kod kojeg postoji neobjašnjiva historija bolesti ili bolovi u trbuhu koji traju nekoliko sedmica. Ukoliko je vašem djetetu dijagnosticiran dijabetes, dijete će biti upućeno specijalisti za dječji dijabetes.

Kako se liječi dijabetes kod djece?

Specifična priroda tretiranja dječjeg dijabetesa znači da o većini djece brigu vode bolnice, a ne liječnici opće prakse. Većini djece s dijabetesom potreban je tretman inzulinom. Ukoliko je to slučaj s vašim djetetom, njemu će biti potreban plan uzimanja inzulina koji će napraviti pedijatar ili specijalista za dijabetes. Većina danas koristi režim učestalih davanja inzulina s brzim djelovanjem tokom dana i inzulina sa sporim djelovanjem tokom noći.

Vrlo maloj djeci, najčešće ne treba davati inzulinske injekcije tokom noći, no to će biti potrebno kada ona porastu. Često, tokom prve godine nakon postavljene dijagnoze, vašem djetetu će možda biti potrebne samo male doze inzulina. Ovaj period se obično naziva “vrijeme medenog mjeseca”.

Kao što je važno liječenje inzulinom, tako je važna i redovna kontrola glukoze i izbjegavanje hipoglikemije (napadi do kojih dolazi zbog niske razine glukoze u krvi.) To je zbog toga što se komplikacije kod dijabetesa povećavaju s vremenom od kada je dijabetes prisutan.

Što mogu učiniti roditelji?

Život sa dijabetesom može biti veliki napor za porodicu, tako da je pristup dodatnim izvorima podrške od iznimne važnosti. To može biti podrška vašeg porodičnog liječnika, bolničkog tima ili službe za socijalnu pomoć.

Za upoznavanje i razumijevanja svih različitih aspekata dijabetesa i njegovog liječenja, potrebno je strpljenje, no od toga će imati koristi i vaše dijete i porodični život.

Ishrana djece s dijabetesom

Važno je da prehrana vašeg djeteta bude zasnovana na uravnoteženoj prehrani koja obiluje vlaknima i ugljikohidratima. Zdrava prehrana je ista za sve, bez obzira boluje li neko od dijabetesa ili ne. Kada jednom vaše dijete nauči kako njegovo tijelo reaguje na hranu i uzimanje inzulina, bit će moguće uzimati slatkiše u umjerenim količinama, naravno uz popratnu i odgovarajuću dozu inzulina.

Za djecu s dijabetesom iznimno je važno da ima tri glavna obroka, dvije do tri užine, da cijela porodica jede iste obroke te da se bavi nekom aktivnošću. Tjelovježba smanjuje razinu šećera u krvi, tako da ako vaše dijete uzima inzulin, ono će možda trebati smanjiti dozu. To je zbog toga što kombinacija previše inzulina i tjelovježbe može sniziti razinu šećera i dovesti do hipoglikemije. Kako do ovoga ne bi došlo, vaše dijete bi uvijek kod sebe trebalo imati šećera.

Tjelesna aktivnost također ima učinka na količinu hrane koju vaše dijete može pojesti. Prije nego što vaše dijete započne sa tjelovježbom ili sportskim aktivnostima, dajte mu kruha, voćnog soka ili drugih ugljikohidrata.