Svaka upala može biti vrlo bolna, ali one u pravilu ne traju dugo. Ipak, hronične upale mogu trajno oštetiti sluh. Stoga ih je važno znati razlikovati i pravilno liječiti.
Upala uha kao i naše uho dijeli se na tri dijela pa tako postoje tri vrste upale: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Vrlo je bitno razlikovati ove tri vrste upale, jer je i liječenje drukčije.

Upala vanjskog uha (otitis externa)

Pacijent se najčešće žali na izrazito jaku bol, najčešće kažu da ih boli pola glave. To je zapravo upala zvukovoda, kanala koji vodi do bubnjića. Dolazi do upale kože koja oblaže kanal. Najčešće se radi o bakterijskoj upali, ali nije rijetkost ni gljivična infekcija.
 
Najčešće se javlja kod plivača (voda koja ostane u zvukovodu pospješuje upalu), usljed toplog vremena (vlaga i znoj u zvukovodu), problematične kože (ekcem i psorijaza), čišćenja uši s štapićima (iritacija kože zvukovoda). Ne treba stavljati vatu u uši. Ako uho curi, onda ga je bolje češće obrisati. Ne čistiti uši sa štapićima. Ako se stvara pretjerani cerumen treba ga isprati ili otopiti sa sprejevima za uho.
 

Potrebno je isprati sapun ili šampon iz uha. Iziritirana koža svrbi, bolesnik se češe te se stvaranjem ranica pogoršava upala. Nakon plivanja treba pokušati izbaciti vodu iz ušiju.

Upala srednjeg uha (otitis media)

Otitis media je upala bubnjišta. Bubnjište je dio uha koji se nalazi iza bubnjića i u njemu se nalaze najmanje koščice u našem tijelu, koje nam služe da bismo dobro čuli. Bubnjište je povezano s stražnjim dijelom nosa preko Eustahijeve tube. Češće se javlja kod djece, ali se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi.

Upala srednjeg uha često se manifestira znacima kao što su: bol u uhu, oslabljeni sluh, povišena tjelesna temperatura, povišena temperatura, curenje gnoja iz uha kod puknuća bubnjića. Kada je riječ o liječenju potrebno je, a naročito djeci, dati lijek protiv bolova i za snižavanje temperature. Kapi u nos također su poželjne, jer do upale uha dolazi zbog začepljenja nosa i Eustahijeve tube, a kapi ih odčepe.
 

Upala unutarnjeg uha (otitis interna, vestibularni neuronitis ili gnojni labirintitis)

Labirynthitis je upala unutarnjeg uha. Naše unutarnje uho se sastoji od pužnice (dio za slušanje) te vestibula i semicirkularnih kanala (dio za ravnotežu). Upala unutranjeg uha najčešće je virusna, a prethodi joj infekcija gornjih dišnih putova. Ostali uzročnici mogu biti hronična upala srednjeg uha, meningitis, trauma glave, određeni lijekovi i tumori. U slučaju gnojnog labirintitisa (bakterijski uzročnik), nažalost, dolazi do trajnog gubitka sluha.

Kod upale labirinta kao prvi simptom najčešće se javlja zujanje u uhu, zatim slabljenje sluha, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, mučnina i povraćanje. Kada se jave ovi znaci treba posjetiti liječnika, jer uz adekvatnu terapiju (kortikosteroidi) najčešće dolazi do potpunog ozdravljenja.
 
oznake:   upala uhaliječenje