Uz Svjetski dan hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB) u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u srijedu, 16. novembra, će biti upriličena akcija, besplatni pregledi za pacijente.

U saopćenju za javnost navodi se da će akcija trajati od 10 do 14 sati, a građani Kantona Sarajevo moći će izmjeriti funkciju pluća (spirometrija).

"Pacijentima će biti na raspolaganju specijalista pneumoftiziolog i drugo medicinsko osoblje koje će ih, osim pregleda, detaljnije informirati o pravilnoj upotrebi lijekova i pumpicama za disanje. Svaki pacijent dobit će i pisani promotivni materijal o toj bolesti",  navodi se.

HOPB je opstruktivna bolest pluća praćena smanjenim i otežanim protokom zraka kroz dišne organe. To je dominantna bolest pušača, a nastaje i zbog izloženosti prašini, hemikalijama i zagađenom zraku.

Pušač ste ili ste to bili, imate više od 40 godina, dugotrajni kašalj, u posljednjih pet godina ste često bez zraka, pri penjanju uz stepenice osjetite kratkoću daha, posljednjih godina imate zviždanje u prsima, ne možete vježbati kao prije, iskašljavate i kad niste prehlađeni, imate utisak da nemate dovoljno zraka, osjećate bol u prsima zbog disanja", sve to stručnjaci navode kao razloge za spirometriju.

NajDoktor.ba