Poliklinika „Svjetlost“ Sarajevo i Najdoktor.ba nagrađuju sretnog dobitnika sa uslugom „Opći pregled vida“  u Poliklinici „Svjetlost“ Sarajevo

Uslovi su jednostavni – dovoljno je da napišete na našoj FB stranici dva simptoma zbog kojih se trebate javiti oftalmologu i podijelite ovu objavu svojim prijateljima. 

Nagradu možete iskoristiti za sebe ili je darovati drugoj osobi kojoj je to potrebno.

Nagradna igra traje od 16.11.2015 do 22.11.2015. godine kada ćemo i izvući sretnog dobitnika.

Više o simptomima koje šalje vaše oko možete pročitati u tekstu “ Vaše oko vam šalje upozoravajuće znakove"  Prof.dr.sc Amile Alikadić Husović. 

OPĆI PREGLED obuhvaća:

  • Uzimanje istorije bolesti i porodične anamneze
  • Određivanje vidne oštrine
  • Ispitivanje reakcija zjenica
  • Ispitivanje pokretljivosti oka
  • Mjerenje očnog pritiska
  • Pregled prednjeg i stražnjeg dijela oka

Važno je napomenuti da su osobe koje u svojoj porodici imaju istoriju očnih bolesti pod povećanim rizikom od razvoja istih bolesti. Mnoge bolesti svoje prve znakove mogu davati baš na očima, kao što su dijabetes, povišeni krvni pritisak, imunološke i neurološke bolesti. Preporuka je da se nakon četrdesete godine života redovno odlazi na oftalmološke preglede budući da se s godinama povećava i broj očnih bolesti.

Ukoliko se prilikom općeg oftalmološkog pregleda postavi sumnja na određenu bolest, tada se pacijentu indicira subspecijalistički pregled, kao i određene dijagnostičke pretrage kojima se potvrđuje ili isključuje određena bolest oka.