Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa Bosne i Hercegovine i ove godine obilježava 19. maj - World IBD Day (Svjetski dan upalnih bolesti crijeva) u našoj zemlji.

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini, ovog četvrtka odvijat će se paralelnim akcijama u tri grada u BiH.

Podrška oboljelim osobama će ove godine biti prikazana kroz paralelne aktivnosti u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, koje će se odvijati osvjetljavanjem građevina zvaničnom bojom IBD-a.

U periodu od 20.30 do 22.30 sati istovremeno će ljubičastom bojom biti osvijetljena Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Stari most u Mostaru, kao i zgrada Banskog dvora u Banjoj Luci, sapćeno je iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna ulceroznog colitisa.        

Morbus Crohn i ulcerozni kolitis                  

Upalne bolesti crijeva označavaju idiopatske, hronične, remitirajuće upalne bolesti gastro-intestinalnog trakta gdje spadaju Morbus Crohn i ulcerozni kolitis.

Od ovih bolesti najčešće oboljevaju mladi, međutim, ni djeca nisu pošteđena tako da imamo tendeciju porasta oboljevanja i ove populacije u našoj zemlji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj oboljelih od IBD-a se konstantno povećava. U Bosni i Hercegovini ima više od 1.600 registrovanih osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva.

NajDoktor.ba