O važnosti muzike i njenom pozitivnom utjecaju na čovjeka i njegovo zdravlje govori se odavno. Jedan od najvećih filozofa Platon smatrao je da muzika utječe na oblikovanje čovjekovog karaktera, dok je Aristotel tvrdio da neke melodije jačaju samokontrolu, a druge podstiču na opuštanje.

Veliki broj istraživanja sprovedenih na institutima i univerzitetima širom svijeta pokazuje pozitivne utjecaje muzike na zdravlje čovjeka. Muzika ima sedativno dejstvo, podstiče snagu imaginacije, daje inicijativu, jača volju, snižava krvni pritisak, otklanja stres, ojačava imuni sistem, poboljšava učenje i pamćenje…

 

Studije britanskih naučnika pokazuju da su pacijenti operisani uz muziku, između ostalog, manje uplašeni, lakše podnose bol i brže se oporavljaju. Takve operacije se već duži period primjenjuju u Francuskoj, Italiji, Engleskoj… Iako u BiH još uvijek ova metoda nije popularna, dr. Vedad Mujačić iz Sarajeva je jedan od rijetkih doktora koji je primjenjuju u našoj zemlji. Otkrio nam je kako je sve to počelo.

Kada sam bio na specijalizaciji iz invazivne kardiologije na Kliničkom centru u Ljubljani prvi put sam se susreo sa muzikom u operacionoj sali. Moj mentor dr. Darko Zorman puštao je muziku u toku procedure, koja zahtijeva maksimalnu smirenost i staloženost jer radite vrlo precizan i zahtjevan zahvat na srčanim arterijama – kaže.

Pacijenti su u početku iznenađeni, međutim, reakcije su uglavnom pozitivne. U toku procedure kateterizacije srca pacijent je budan i svjestan, dakle čuje muziku u sali. Reakcije su odlične, pacijenti se nikada nisu žalili na muziku, ističe naš sagovornik, naglašavajući strah pacijenata prije procedure, a kojeg se vrlo brzo oslobode uz zvuke muzike.

 Potvrdio je da muzika djeluje opuštajuće čak i na doktore.

Radio sam u sali na Invazivnoj kardiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu sa odličnom ekipom tehničara i asistenata koji su također utjecali na atmosferu i voljeli rad uz muziku. Odlično smo se razumjeli. Muzika popravlja raspoloženje cijelog tima. Kada ste najumorniji i mislite da nemate više snage, a nekada su to akutne procedure, čovjek je trenutno u infarktu miokarda, svi su pod velikim efektom stresa, muzika može popraviti situaciju u sali. A slušali smo sve, od rocka do sevdalinke. I svi su bili raspoloženi­ – ističe on.

Ponosan je što u teškim situacijama, uz muziku, lijepu riječ i pokoju šalu uspije i nasmijati i vratiti osmijeh na lice svojih pacijenata koji su mu na tome neizmjerno zahvalni.

(E. Rizvanbegović, Foto: M. Živojević/Faktor.ba)