Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati i ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na ljudski organizam.

Svakodnevnim konzumiranjem jabuka možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Zavisno od sorte, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata, te 3 g dijetalnih vlakana.

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, zatim vitamina A, E, B1, B2, B6, te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, dosta kalija (100 do 180 mg)  kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije, a i preventiva je protiv mnogih oboljenja.

Brojne studije pokazale su impresivne dobrobiti koje ljudski organizam može imati od svakodnevnog konzumiranja jabuke.

Predstavljamo vam neke od njih.

Vitamin C

Iako su neke sorte voća mnogo bogatije vitaminom C, zahvaljujući kombinaciji tog vitamina, minerala i ostalih tvari u jabuci, ova voćka potiče imunološki sistem organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Upravo stoga štiti od prehlade.  

Sprječava gubitak koncentracije    

Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Čuvari mladosti

Jabuke su pune flavonida, koje su odlični za prevenciju od obolijevanja kardiovaskularnim bolestima. Flavonidi su poznati i po svojim antioksidantskim svojstvima, pa možemo reći da jabuke čuvaju mladost.

Čini vas vitkim

Možda ste primijetili i da je jabuka neizostavna namirnica kod većine dijeta. S obzirom na to da sadrži mnogo kalijuma, podstiče izlučivanje suvišne tečnosti i toksina iz organizma, na taj način ubrzavajući mršavljenje. Također, zbog toga što sadrži dosta hranljivih vlakana, pomaže da duže imamo osjećaj sitosti.

Oboljenja raka

U naučnom pregledu više studija otkriveno je da ljudi koji jedu jednu ili više jabuka dnevno imaju manji rizik od raka usta, glasnih žica, dojke, jednjaka, crijeva, bubrega, prostate i jajnika u poređenju sa osobama koje ne jedu često ovo voće. Studija je obuhvatila više od 6.000 ljudi, a rezultati su potvrđeni čak i kada su u obzir uzete godine, kalorijski unos, dijeta, pušenje i težina.

Zubi i karijes

Umjesto pranja zuba navečer, možete pojesti i jabuku. Ova voćka se često smatra prirodnom četkicom za zube jer pomaže da se očiste naslage hrane između zuba. Njihova abrazivna tekstura stimuliše desni i uklanja naslage, dok blago kiseli ukus podstiče lučenje pljuvačke koja spira plak.

Studija iz 2012. pokazala je da muškarci koji jedu voće bogato vlaknima (naročito jabuke i banane) imaju manji rizik od gubitka zuba i napredovanja bolesti desni. Studija je provedena nad 625 muškarca tokom 15 godina.

U svakom slučaju, jabuke su voće koje bi uvijek trebali imati u kuću. Naravno, nemojte odustati od banana, kruški ... Uvijek je bolje posegnuti za nekom voćkom, nego za primjerice čipsom.

(NajDoktor.ba)