Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom D u trudnoći smanjuje rizik od pojave alergija kod djece za 25 posto, pokazalo je istraživanje što su ga proveli naučnici američke bolnice Mount Sinai blizu New Yorka.

S obzirom na "eksploziju" alergija kod sasvim male djece evidentiranu u zadnjih nekoliko godina, ovo bi istraživanje buduće majke moglo potaknuti da tokom trudnoće konzumiraju više hrane bogate vitaminom D.

Američki specijalisti trudnicama savjetuju posezanje za vitaminom D iz prirodnih izvora poput jaja, mliječnih proizvoda, plave ribe, teleće jetrice i iz ulja jetre bakalara, umjesto uzimanja suplemenata u kapsulama koji su se u studiji pokazali neučinkovitim.

Zaštitni faktor od alergija na hranu

Ranije istraživanje provedeno na australijskom Murdoch Childrens Research Institutu pokazalo je da manjak vitamina D kod djece povećava vjerovatnost alergija na hranu. Ta  studija provedena je nad 5.276 djece stare 12 mjeseci, a rezultati su pokazali da je vitamin D značajan zaštitni faktor od alergija na hranu u prvoj godini života.

Američki su naučnici tokom istraživanja pratili 1248 majki i njihove djece od prvog tromjesečja majčine trudnoće do sedme godine djetetovog života. Alergijski testovi provedeni su u trudnoći, odmah po rođenju - na majci i na novorođenčetu i u trenutku polaska djeteta u školu. Trudnice koje su sudjelovale u studiji u razdoblju trudnoće ispunjavale su upitnik o namirnicama koje konzumiraju.

Modulira imunološki sistem

Istraživanje je pokazalo da su djeca žena koje su u trudnoći konzumirale veće količine hrane bogate vitaminom D bila za 20 posto manje podložna razvoju peludne groznice, no pokazalo se da ta opasnost nije bila manja kod trudnica koje su vitamin D uzimale u obliku suplemenata u kapsulama.

Pozitivno djelovanje vitamina D na astmu i alergije naučnici su objasnili njegovom sposobnošću da modulira imunološki sistem.

"Istraživanje koje smo proveli ukazuje na važnost izvora nutritivnih sastojaka u prehrani trudnica", rekla je pedijatrica Supinda Bunyavanich iz bolnice Mount Sinai, podsjetivši da je astma najčešća kronična bolest kod djece. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

(NajDoktor.ba/Agencije)