Većina od više od 1.000 intervjuiranih ispitanika je protiv genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Oko 90 posto intervjuiranih je spremno da plati više za hranu bez utjecaja GMO-a.
Većina sudionika istraživanja vjeruje da lokalno proizvedena hrana nije genetski modificirana. Istraživanje je pokazalo da bh. građani imaju nedostatak informacija i znanja o GMO proizvodima, čak i u kategoriji mlađih ispitanika i studenata.
Prva od tri prezentacije rezultata istraživanja organizirana je prošle sedmice na informativnom skupu u Tuzli, koji su organizirali Agencija za sigurnost hrane BiH, Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla, Dunav Soja Inicijativa i GIZ projekt "Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije".
Na skupu se razgovaralo o važnosti teme i trenutnoj situaciji s genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH.
Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete informirali su sudionike skupa o tome da halal standard ne dozvoljava prisustvo GMO-a u proizvodima.
Osnovni cilj tih prezentacija je jačanje svijesti o trenutnoj situaciji s GMO proizvodima na bh. tržištu. To podrazumijeva i novonastalu situaciju u vezi s legalizacijom uvoza GMO proizvoda i namjeru vlada da se u BiH implementira sistem označavanja za proizvode koji ne sadrže GMO.
"Označavanje proizvoda, koji ne sadrže GMO, predstavljat će veliki korak naprijed u slobodi izbora za bh. potrošače", navode iz Njemačke vladine organizacije GIZ - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit.
Za juni ove godine, u Banja Luci i Mostaru, planirani su informativni skupovi i prezentacije rezultata istraživanja.
NajDoktor.ba/Fena