Predsjednica Udruženja ''Renesansa'' Spomenka Hadžić pozvala je sve žene da zatraže pregled i liječničku pomoć ako primijeti na svom tijelu neku promjenu i da ne odustaju do konačnog nalaza.

Kaže da je njoj 1997. godine rečeno da se ne radi o problemu pa je poslije pola godine podvrgnuta teškoj operaciji.

"Sve što ne treba biti tu treba ga redovno kontrolisati", naglasila je Hadžić.

Ona i članice Udruženja prošetale su kroz Sarajevo povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke - 24. oktobra ističući značaj preventivnih pregleda.

"Nažalost, dobna granica se spušta i sve mlađe žene obolijevaju", istakla je Hadžić.

Kazala je da su se njihovom pozivu, da roza bojom skrenu pažnju na opasnu bolest, odazvali Avazov toranj, Sarajevo City Center i BBI centar.

Značaj preventive i ranog otkrivanja naglasila je i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj koja je kazala da Ministarstvo ima programe preventivne zdravstvene zaštite te je pozvala sve žene da se redovno javljaju na preglede kod svojih ljekara i ljekara ginekologa.

Navela je da žene iznad 40 godina trebaju na pregled dolaziti jednom godišnje, a žene od 30 do 40 godina jednom u tri godine.

"Ako uvide neku promjenu moraju se javiti odmah", naglasila je Ademaj.

Podsjetila je na Zavod za žene i materinstvo koji ima tri mamografa i koji u hitnim slučajevima prima odmah i radi nalaze.

Prema podacima Udruženja ''Renesansa'' u BiH godišnje od raka dojke oboli 1.300 žena.

NajDoktor.ba