Moždani udar u Republici Srpskoj poprima obrise epidemije. Prema podacima Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, koji datiraju unazad par mjeseci (podaci dobijeni prilikom obilaska svih bolnica u RS), svake godine se evidentira oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara.

"Primjećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika (rat i poratno teško ekonomsko stanje)", navode iz ove najveće zdravstvene ustanove u RS.

Povišen pritisak i masnoće u krvi

Podaci s kojima raspolažu u Klinici za neurologiju UKC RS pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80 do 90 posto imali povišen krvni pritisak, a 80 posto povišene masnoće u krvi.

Ljekari i medicinsko osoblje ove klinike su danas, na glavnom banjalučkom gradskom trgu, svim zainteresovanim građanima dijelili letke i materijale u kojima se navode znakovi i simptomi moždanog udara i način prevencije, besplatno mjerili krvni pritisak i šećer u krvi i po prvi put radili skrining na postojanje fibrilacije atrija (nepravilni srčani rad).

Skrining na postojanje fibrilacije atrija (vrsta aritmije) je od izuzetnog značaja zato što se smatra da će od pacijenata koji imaju ovaj tip aritmije, svaki peti dobiti moždani udar, a svaki sedmi dobiti ponovljeni moždani udar.

Moždani udari koji su posljedica ovog tipa aritmije ne samo da izazivaju tešku invalidnost (oduzetost polovine tijela, smetnje govora) nego su praćeni i značajno većim procentom umiranja, tako da se smatra da čak do 50 posto pacijenata umire u prvoj godini od nastanka moždanog udara.

Rano prepoznavanje

Sve ovo može da se spriječi blagovremenim otkrivanjem srčanog poremećaja i davanjem lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi i preveniraju moždani udar.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara (slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, “iskrivljena usta”, nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost) i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti.

Najveći napredak u liječenju bolesnika s određenim oblikom ishemijskog moždanog udara je postignut primjenom tzv. trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda a koja se godinama primjenjuje u Jedinici za moždani udar Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Trombolitičkom terapijom se djeluje na sam uzrok bolesti, odnosno ovaj lijek razgrađuje tromb-ugušak na mjestu gdje je nastao.

Zasad, nažalost, postoji cijeli niz ograničenja kod davanja ove terapije, jer se može dati samo ako pacijent stigne u okviru od četiri i po sata od nastanka moždanog udara.

Zato je izuzetno važno da se pacijent, čim osjeti simptome ili posumnja na moždani udar, javi ljekaru ili direktno neurologu kako bi se što prije reagovalo.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara glasi "Život može biti kvalitetniji i bolji povećanjem osviještenosti, dostupnosti i aktivnosti“.

Ako još uvijek niste pročitajte:

Na UKC Tuzla 900 pacijenata oboljelih od moždanog udara

NajDoktor.ba