Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Bona Dea IVF Klinika

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Bona Dea IVF KlinikaBona Dea IVF Klinika

Tešanjska 24 a , 71000 Sarajevo
+387 33 873 600
+387 65 730 730

Radno vrijeme

Ponedeljak -  Petak

    09:00 - 17:00

        Subota

    09.00 - 14:00

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

“Bona Dea – IVF and Women Health Center“. je jedna od najsavremenijih klinika za vantjelesnu oplodnju u Bosni i Hercegovini 

Dobro je poznat podatak da je problem inferiliteta u svijetu u porastu, te se pretpostavlja da je svaki četvrti par suočen sa ovim problemom, a Bosna i Hercegovina se nažalost uklapa u ovu statistiku.

Upravo iz tog razloga se rodila ideja da se u Bosni i Hercegovini otvori jedna moderna klinika za vantjelesnu oplodnju i žensko zdravlje, napravljena po evropskim i svjetskim standardima.

Tim ove klinike predvodi jedan od najpriznatijih ljekara za humanu reprodukciju dr. Ali Mesut, specijalista ginekologije, akušerstva i reproduktivnog zdravlja i embriolog doktorica Nursen Mesut. Dr. Ali Mesut je kroz dosadašnji rad dobro poznat pacijentima u našoj zemlji, te se odlučio ostati u BiH i otvoriti ovaj savremeni centar kako bi nastavio pomagati ljudima u borbi za potomstvom.

Usluge / Djelatnosti

IVF Tretman

 • Zamrzavanje embrija

  Metoda krioprezervacije embriona i njihovog čuvanja po pravilu se koristi prilikom svakog ciklusa asistirane oplodnje, prilikom kojeg nastane veći broj zdravih embriona nego što je potrebno za embriotransfer.

 • Sperm washing

  Sperm washing (eng.) je metoda čišćenja sperme i izdvajanja jedinstvneih spermatozoida. Ovaj proces se često obavlja zbog sprečavanja raznih komplikacija pri procesu oplodnje, te sprečavanja širenja raznih infekcija i bolesti.
  Proces se obavlja u istoj laboratoriji gdje se i radi zamrzavanje i oplođivanje zrelih jajnih ćelija.

 • Inseminacija

  Inseminacija je jedan od načina medicinski potpomognute oplodnje. Ovo je prva i najjednostavnija stepenica, a zapravo je unošenje ejakulata partnera u tijelo partnerice.
  U ovom postupku se oplodnja dešava u tijelu žene pa se ovaj proces smatra potpomaganjem susreta spolnih stanica.

 • Zamrzavanje spermatozoida

  Zamrzavanje spermatozoida je procedura koja omogućava dugoročnu, skoro neograničenu prezervaciju muških polnih ćelija.
  Krioprezervacija spermatozoida ne smanjuje njihov kvalitet, tako da se u svrhe asistirane oplodnje može uspešno upotrebiti kako zamrznut, tako i sveže uzet uzorak sperme.

 • Genetska dijagnostika (PDG)

  Najveća želja svakog roditelja je da im beba bude zdrava. Zahvaljujući PDG i skriningu embriona možemo da otkrijemo probleme na vrijeme.
  Genetske anomalije su čest uzrok ranih spontanih pobačaja u prvom tromjesečju trudnoće. Preimplantaciona dijagnostika nam pomaže da spriječimo takve gubitke.

 • NGS dijagnostika

  NGS prestavlja najnovije tehnološke preimplantacijsko genetsko testiranje.
  NGS omogućava da se pregleda svih 23 para hromozoma na svim nivoima i sa boljom rezolucijom. Važnost obavljanja ovog testa se ogleda u kvalitetnom procesu IVF tretmana, gdje se pokušavaju smanjiti svi rizici koji se mogu predvidjeti.

 • Embrio pooling

  Embrio pooling je proces prikupljanja zrelih jajnih ćelija kod partnerice. Izazov predstavlja kada se partnerica nalazi u dobnom periodu iznad 40 godina i potrebno je da se prikupe što kvalitetnije jajne ćelije za proces oplodnje.
  Jajne ćelije se skupljaju kroz određeno vrijeme, bivaju oplođena u obliku embrija, a zatim vitrificirana.

 • Embrio transfer

  Embrio transfer predstavlja poslednji korak u IVF proceduri.
  Embriotransfer je vraćanje embriona u matericu i obavlja se jedan i po do tri dana posle aspiracije jajnih ćelija, sve dok embrion ne dostigne stadijum “blastocista”.
  Ovaj postupak ne traje dugo i nije bolan.

Ginekologija

 • Ginekologija

  Očuvanje reproduktivnog zdravlja počinje od Vas, završava sa odgovornim ljekarima.
  Upravo to želimo Vama, odgovoran tim koji će se pobrinuti da sve što Vam je potrebno bude dostupno i kvalitetno.
  Dopustite da mi budemo čuvari vašeg reproduktivnog zdravlja.

 • Hladna konizacija

  Konizacija grlića maternice ili vrata maternice je hirurški zahvat kojim se odstranjuje promijenjeni dio grlića maternice u obliku konusa ili stošca.
  Nakon zahvata ćete se odmarati u prostoriji za oporavak oko 4 sata – nakon toga možete biti pušteni kući.

 • Papa test

  PAPA test se uobičajeno radi sedmog dana nakon menstruacijskog ciklusa, kako bi interpretacija nalaza bila adekvatna.
  U pravilu, prvi PAPA test svaka žena bi trebala uraditi nakon što stupi u spolni odnos sa partnerom, a nakon toga, ukoliko je zdrava, dovoljno je jednom godišnje, kako bi se ustanovilo ukoliko postoje neke anomalije na vratu maternice, infekcije ili rak grlića maternice.

 • Krioterapija

  Krioterapija je efikasna ginekološka metoda, minimalno invazivna i učinkovita metoda liječenja dobroćudnih, premalignih i zloćudnih promjena kože.
  Izvodi se s ciljem kako bi se uklonile abnormalne ćelije i to samo površni sloj ćelija, koji je patološki izmijenjen, dok očuvanje bazalnog sloja omogućava proces regeneracije u potpunosti.

 • Ugradnja i vađenje spirale

  Spirala ili intrauterini uložak IUD se sastoji od plastičnog komadića koji je svojim oblikom prilagođen unutrašnjem izgledu maternice.
  Obložen je bakrenom žicom (bakrena spirala) ili je uložen u hormonski (gestagenski) cilindar. Ekstrakcija (vađenje) spirale je podjednako brza i sigurna procedura kao i njena ugradnja.

 • Brisevi

  Cervikalni brisevi, pored redovnih kontrola se preporučuju učiniti ukoliko se u papa testu pokažu bilo kakve atipične ili abnormalne stanice.
  Za uzimanje cervikalnih briseva nije važna faza ciklusa, bitno je da pacijentica nije u vrijeme menstruacije ili akutne infekcije kandidom. Svakako bi ih trebalo napraviti prije planiranja trudnoće.

 • HSG test

  Histerosalpingografija ili skraćeno HSG je rendgenski postupak koji se koristi za procjenu stanja jajovoda žene, dvije strukture koje nose jajašca iz jajnika u maternicu.
  Također, se koristi kako bi se osiguralo da maternica šupljine ima normalan oblik i veličinu i identificirati uterine malformacije, adhezije, polipi ili fibroids. Ove vrste problema mogu uzrokovati bolne menstruacije ili ponovljene pobačaje, te se zato ovaj test smatra jako korisnim.

 • SHG test

  SHG je skraćenica za sonohisterogram, infuzijski sonogram (također poznat kao SIS) koji se izvodi u Bona Dea klinici.
  Ovaj postupak počinje kao transvaginalni ultrazvuk s dodatkom polaganog uvođenja fiziološke otopine u maternicu. SHG se koristi za procjenu abnormalnosti maternice i endometrija (sluznice maternice) kao i drugih poremećaja.
  SHG je neinvazivni postupak koji ne uključuje zračenje i kontrastnu boju.

Endoskopska hirurgija

 • Dijagnostička histeroskopija

  Dijagnostička histeroskopija traje nekoliko minuta i radi se ambulantno, u kratkotrajnoj anesteziji. Izvodi se kako bi se ispitala neplodnost, zbog ponavljanja spontanih pobačaja, nepravilnih i obilnih menstrualnih krvarenja u perimenopauzi i postmenopauzi radi kontrole sluznice maternice kod žena koje uzimaju lijek zbog karcinoma dojke.

 • Operativna histeroskopija

  U ovom postupku se koristi histeroskop koji ima kanale u koje doktor umeće vrlo tanke instrumente. Ovi instrumenti se mogu koristiti za uklanjanje polipa, uklanjanje ožiljaka i za druge postupke.
  Dijagnostička ili operativna histeroskopija, kod pacijenata koji su imali neuspješan IVF pokušaj, prije narednog pokušaja povećava šansu za trudnoću.

Akušerstvo

 • Kardiotokografija (CTG)

  CTG test se obično radi kod trudnica kojima je termin poroda već prošao ili kod trudnica kod kojih postoji opravdana sumnja da je aktivnost djeteta iz nekog razloga smanjena, bez obzira na starost ploda. Ovaj pregled je u potpunosti bezbolan i bezopasan za vas i vaše dijete. Njime se prati rad srca djeteta i kako kod vas, tako i kod vašeg djeteta pri pomicanju bi se trebao i povećati broj otkucaja srca.

 • 3D / 4D ultrazvuk

  Osim prikaza fizionomije ploda omogućava uvid u anatomiju i ponašanje ploda. Uređaj ima mogućnosti detaljne analize svih struktura ploda, koštanog sustava, mozga (TUI), srca(STIC), krvnih žila i unutarnjih organa (ultrazvučna tomografija, analiza srčane anatomije, i sl.).
  Posebna prednost 3D/4D ultrazvučnih aparata leži i u pohranjivanju ultrazvučnih slika i sekvenci uz mogućnost naknadnih analiza i uz uvažavanje više mišljenja što je standard koji Bona Dea klinika drži.

 • Praćenje trudnoće

  Pratiti trudnoću znači voditi računa o svim aspektima procesa nošenja i poroda djeteta/djece. To znači da trebamo zajedno voditi računa o tome šta je potrebno jesti, koliko se kretati, koje vježbe raditi, kako se pravilno opuštati… sve kako bismo omogućili nesmetan razvoj vašeg djeteta/djece.
  Preporučujemo da prije planirane trudnoće buduće trudnice i mame kod nas obave opći ginekološki pregled, mikrobiološku analizu vaginalnog i cervikalnog brisa, potom pregled kod svog stomatologa, a u slučajevima nekih oboljenja pregled i mišljenje specijaliste kod kojeg se do tada liječila.

 • Kombinirani screening (12+ nedjelja kasnije)

  Kombiniranim testom (engl. screening) u prvom tromjesečju procjenjuje se vjerojatnost za Downov sindrom (tj. trisomiju 21) kod djeteta. Ovaj test moguće je napraviti relativno rano u trudnoći, već od gestacijske dobi 10 tjedana + 4 dana te ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik. Vjerovatnost da postoji neka od trisomija izračunava se na temelju podataka o partnerima, biometrijskih podataka o plodu mjerenih ultrazvukom i biokemijskih podataka dobivenih mjerenjem određenih spojeva u majčinoj krvi, dakle kombiniranim testom.

Andrologija

 • Spermiogram

  Analizom sjemena mjeri se njegova količina, te broj i kvaliteta spermija. Spermiogram je obično jedan od prvih testova koji se rade kako bi se utvrdilo postoji li kod muškarca problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta. Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermija u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa.

 • TESE i micro TESE test

  Pri konvencionalnom TESE testu, napravi se mala incizija na ciljanom testisu te se lokalno uzme biopsija. Konvencionalni TESE test ima veću vjerovatnoću da pronađe spermu čak i prilikom opstruktivne azoospermije, bilo da je stanje kongenitalno ili stečeno. MicroTESE se obično provodi u općoj, a ne u lokalnoj anesteziji. Mali odjeljak se otvara putem reza tako da se može vizualizirati cijela površina testisa. Iako je rez velik, njegovo mjesto minimalizira pritisak na testise i post-oporavak.


Doktori/Uposlenici


dr Ali MesutGinekolog, Spec. Ginekologije, akušerstva i neplodnosti
Mr.med.sci.dr. Enis Hasanović Ginekolog,specijalista ginekologije i akušerstva
Prim. dr. Faruk Haverić Ginekolog,specijalista ginekologije i akušerstva
Dr. med. Maksuma Čamparaspecijalista anesteziologije i reanimatologije

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
riimN