Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

DKC Farah

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   DKC FarahDKC Farah

Importanne centar IV sprat, Sarajevo, Ivana Ribara 15, 75000 Tuzla
+387 35 25 55 55
+387 33 59 29 00

+387 35 25 55 06
+387 33 59 29 01

Radno vrijeme

Svakim radnim danom od

      08:00-20:00

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Vođeni isključivo vlastitim idejama centar smo stvarali godinama. Sa radom smo počeli u 05. mjesecu 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih. Arhitektonski originalno uređen ambijent ispunjen zvukom relaksirajuće muzike i opojnim aromatičnim mirisima plijeni sva Vaša osjetila, obnavlja životnu energiju i vodi Vas daleko od stresne svakodnevnice. Od početnih 40-ak kvadratnih metara izrasli smo u 10-ak puta veći centar koji funkcioniše u 3 različito opremljena dijela:

1. Dermatološka ordinacija i laserski centar 
(sve usluge vrši prof. dr. specijalista dermatovenerolog u saradnji sa educiranim osobljem) U dermatološkoj ordinaciji možete dobiti uslugu dermatološkog pregleda - uspostavljanje dijagnoze i preporuku najsavremenije terapije za rješenje dermatološkog problema od strane prof. dr. sci. med. Edina Suljagića, dermatovenerologa čiji rezultati rada su verificirani od strane dugog niza zadovoljnih pacijenata iz šire regije. Stalnim edukacijama širom svijeta, prof. Suljagić svojim pacijentima pruža vrhunski pregled po svim pravilima klasične i savremene dermatologije. Uvođenjem prvog lasera -Mediostar lasera za trajno odstranjivanje nepoželjnih dlačica.2001 god. počela je saradnja Dermatološko kozmetičkog centra Farah sa njemačkom tvrtkom Asclepion - evropskim liderom u proizvodnji lasera za primjenu u dermatologiji, Do 2011 god nabavili smo još 9 lasera tako da je Tuzla i DKC Farah pored Trsta i Praga postao referentni centar za edukativne treninge iz oblasti laserske dermatologije i dermatohirurgije. Odajući priznanje upornom radu, velikom broju klijenata i fascinantnim rezultatima, njemačka tvrtka Asclepion proglasila je Dermatološko kozmetički centar Farah edukativnim centrom dermatologa i plastičnih hirurga za rad na laserima njihove proizvodnje. Svake godine se planiraju i vrlo uspješno realiziraju edukacije doktora iz šire regije što je dokaz da Dermatološko kozmetički centar Farah ide korak ispred vremena.

2. Kozmetičko – masažni centar za liječenje i njegu problematične i zdrave kože i relaksaciju tijela (sve usluge vrše po visokim kriterijima birane i educirane kozmetičarke - fizioterapeuti) Kozmetičke usluge pruža 13 kozmetičarki - fizioterapeuta sa položenim državnim ispitom, educiranim u Sarajevu, Zagrabu, Beogradu, Opatiji, Rogaškoj Slatini... Pod supervizijom prof. Suljagića i stalnim edukacijama u zemlji i inostranstvu, svojim znanjem i specifičnim pristupom svoj životni poziv su posvetile zdravoj ljepoti i zadovoljstvu svojih klijenata.

3. Očekivano.Neočekivano.Nezaboravno! FARAH ACADAY SPA centar za uspostavljanje ravnoteže uma, tijela i duha. Ponosni na lasersko dermatološki i kozmetički dio našeg centra svojim klijentima pružamo i nevjerovatnu mogućnost uživanja u starobosanskom ambijentu. Jakuzi, finska sauna, turska sauna, tuševi doživljaja i relax room uz ambijentalnu muziku i pećinski doživljaj u središtu gradske gužve - ono je što se riječima ne može dovoljno dobro opisati. Naša saradnica brine o vašoj ugodnosti i uz posluženje osvježavajućih napitaka i refleksnom masažom stopala potrudit će se da Vaša posjeta ostane iz dolaska u dolazak nazaboravna. Kombinujući moćne kliničke mogućnosti medicinske profesije iz oblasti dermatologije i elemente SPA akademija tretmana ostvarujemo našu misiju: svojim stalnim i potencijalnim klijentima, tradicionalnim i najsavremenijim medicinskim tehnikama, u svakom momentu nudimo rješenje problema na koži i razne mogućnosti očuvanja vitalnosti, zdravlja i stvaralaštva u svim životnim razdobljima.

Usluge / Djelatnosti

Dermatologija

 • Dermatoskopski pregled mladeža
 • Klasični tretman lica
 • Predgled, dijagnostika i liječenje
 • Sklerozacija vena pjenom

Laserska tehnologija

Laserska tehnologija je sve naprednija i uspješnija. Ona postoji već dugo, ali se unatrag 20 godina počela intenzivno usavršavati i u medicini i u industriji ljepote. Tako su njezinim razvojem eliminirane kontraindikacije po ljudsko zdravlje kojih je prije u nekim slučajevima bilo, kao što su trajnija oštećenja na koži poput hiper ili hipopigmentacija, negativne nuspojave na koži koje su trajale i do nekoliko sedmica, osjetljivosti na sunce ili na neke preparate.

Pojam LASER je akronim od Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation, što u prijevodu znači pojačanje svjetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja:

* L - light (svjetlo),
* A - amplification (pojačanje),
* S - stimulation (stimuliranje),
* E - emission (odašiljanje),
* R - radiation (zračenje).

Mogli bismo reći da pojam laser označava odašiljanje svjetla koje je pojačano i stimulirano u lasersku zraku. Najvažnija karakteristika lasera je da sve laserske zrake tvore jednu zajedničku zraku i imaju iste karakteristike, dakle boju, brzinu, valnu duljinu, energiju, smjer kretanja. Laser radi tako što se putem vanjske energije pobuđuju atomi, pri čemu oni prelaze na višu energijsku razinu uz otpuštanje čestica svjetlosti (fotona) - a to se pojačava ogledalima - pri čemu nastaje laserska zraka.

Primjena lasera

Razvojem tehnologije, primjena lasera u medicini dobiva sve veće značenje u liječenju brojnih bolesti tako da se laser svakoga dana sve više primjenjuje. Laser postaje neizostavni oblik liječenja mnogih bolesti i postiže najbolje rezultate u odnosu na ostalu terapiju. Zahvaljujući primjeni lasera postignut je velik napredak u liječenju brojnih bolesti pa, npr, više nije uvijek nužna operacija ili primjena lijekova koji imaju štetne posljedice. Brojni neugodni zahvati više nisu potrebni, a oporavak je nakon primjene lasera znatno skraćen u odnosu na klasičnu operaciju. Osim u liječenju brojnih bolesti, laser u zadnje vrijeme sve veće značenje poprima u primjeni estetsko-korektivnih zahvata pa se danas laserom postižu rezultati o kojima smo donedavno mogli samo sanjati.

Razvoj laserske tehnologije sve se više temelji na primjeni neagresivnih zahvata bez oporavka, ili uz minimalni oporavak. Uskoro možemo očekivati sve veću važnost i češću primjenu lasera u liječenju brojnih bolesti, ali i u estetsko-korektivnim zahvatima. Primjenjuju se slijedeće vrste: Erbium YAG, Diodni (Mediostar), CO2, Q-switched Ruby, Beautystar, Cutera, frakcijski laser, Triactive, Genesis... Zahvaljujući teoriji selektivne fototermolize kožne promjene liječe se nježno i učinkovito. 

Jako je bitno kakvim se aparatom radi tretman jer postoje velike razlike između lasera i ostalih svjetlosnih uređaja. Pojednostavljeno, možemo ih podijeliti na laserske uređaje i ostale izvore svjetlosnog zračenja u koje spadaju IPL uređaji (L u kratici označava "light" tj. svjetlost, a ne laser) i fleš lampe. IPL i fleš lampe nisu ni približno djelotvorni ni bezbjedni kao laseri i nemaju aktivno hladenje što može izazvati opekotine na koži.

Ne ulazeći dublje u fiziku ovih uređaja možemo ukratko reći da su laseri iznimno snažni izvori svjetla precizno određene valne duljine koja je odabrana ovisno o svrsi za koju je laser namijenjen. Zbog njihove velike moći, propisano je da laserima u terapijske svrhe smiju rukovati isključivo doktori. IPL uređaji i fleš lampe s druge strane predstavljaju daleko manje složena, samim tim i jeftinija rješenja.

Njihova je upotreba dozvoljena i osobama koje nemaju adekvatnu medicinsku naobrazbu. Za kvalitetne rezultate potrebni su snažniji uređaji sposobni poslati svjetlost do ciljanog dijela, a da pri tome ne oštete ostale strukture u koži (laseri). 
Osim toga, jako je bitno da vlasnik laserskog aparata ima što više iskustva, da se kontinuirano educira i redovno servisira aparate da bi rezultati bili što bolji i da bi se eliminirala mogućnost nastanka nus pojava.  Danas se bez laserske tehnologije ne može zamisliti savremena dermatološka ordinacija. 

S obzirom na broj i vrste lasera, broj usluga, educirano osoblje i broj tretiranih pacijenata, Dermatološko kozmetički centar "Farah" je u samom vrhu evropske laserske dermatologije.

DKC Farah danas raspolaže sa 9 lasera za različita indikaciona polja:

 1. MeDioStar laser - 810 nm diodni laser njemačke tvrtke Asclepion za trajno uklanjanje nepoželjnih dlačica (permanent   hair removal) - jedan u Tuzli, drugi u Sarajevu,
 2. Beautystar laser 532 nm za uklanjanje crvenih kapilara na licu i nogama
 3. Cutera laser savremenija tehnologija odstranjivanja kapilara i manjih vena
 4. CO2 laser za liječenje spolnih bradavica i eliminiranje dobroćudnih promjena na koži
 5. Erbium Yag laser za uklanjanje ožiljaka od akni, face resurfacing, lasersko pomlađivanje
 6. Tatoostar laser Q switched 694 nm za uklanjanje tetovaža i staračkih pjega na šakama
 7. Triactive - najsavremeniji laser za odstranjivanje celulitisa i oblikovanje tijela
 8. Frakcijski laser - daje bolje rezultate od Erbium yag i CO2 lasera bez komplikacija posebno kod ožiljaka od akni
 9. Genesis laser - neabrazivni tretman namijenjen odstranjivanju plitkih bora, sužavanju širokih pora, suzbijanju crvenila kože (rozacea)

Ovi laseri osiguravaju tretiranje svih danas laserom mogućih kožnih bolesti i nedostataka. Stoga je njemačka tvrtka Asclepion i proglasila Dermatološko kozmetički centar "Farah" kao jedan od referentnih centara na Balkanu za edukaciju doktora, a prof. Edina Suljagića kao oficijelnog predavača i edukatora ovlaštenog za potpis certifikata o uspješno realiziranoj edukaciji doktora.

BOTOX- uklanja bore

BOTOX – ELIKSIR MLADOSTI, LIJEK, TOKSIN, ILI SVE ZAJEDNO ŠTA JE BOTOX?

"Botox" = Botulinum A Exotoxin Botulinum A Exotoxin nije kozmetički preparat, već toksin, tj. registrirani lijek koji se normalno koristi u medicini više od 2 desetljeća. U zadnjih desetak godina koristi se i u kozmetološke svrhe zbog svojih osobina, ali je i zadržao potencijalne opasnosti s nepropisanom upotrebom (način i osoba koja aplicira) - aplikaciju Botulinum A Exotoxina smije činiti samo doktor.

NEŠTO O "BOTOXU"

Botoks je jedno od nekoliko zaštićenih imena toksina koji producira bakterija Klostridium botulinum. Zove se Botulinum A Exotoxin Isti toksin od drugog proizvođaća zove se Dysport Botulinum A Exotoxin je jedan od 8 serološki različitih toksina bakterije Clostridium botulinum. To su: A,B.C1,C2,D,E,F,G.

NAJČEŠĆA PITANJA:

 1. Gdje djeluje?
  • Na neuromuskularni spoj gdje inhibira oslobađanje acetilholina iz živčanih završetaka.To daje oslabljenje ili atoničnu paralizu toga mišića.
 2. Koliko djeluje?
  • Od 3 do 5 mjeseci, negdje i duže. Klijent treba biti svjestan da će morati ponavljati tretmane.
 3. Kada su vidljivi efekti aplikacije?
  • Od 3 do 7 dana nakon aplikacije, te pacijenta treba kontrolirati 7 - 10 dana iza aplikacije, dodati tamo gdje je efekt slabiji
 4. Najbolja starosna dob?
  • najbolja starosna dob za kozmetološku upotrebu Botulinum A Exotoxina je od 30 - 50 godina kada je koža još dovoljno elastična i bore nisu fiksirane.

ELIKSIR MLADOSTI ???

Botulinum A Exotoxina nije eliksir mladosti, kako ga neki opisuju. On paralizom mišića rješava pitanje mimičnih bora koje nisu fiksirane, tj stalne. To nije sredstvo sa kojim se ispunjavaju bore niti dobiva ravnina ili volumen. Sa njime se blokira jaka ili prejaka kontrakcija određene mišićne grupe. Naravno, na licu, za većinu mimičnih pokreta, postoje antagonistike grupe mišića, te treba paziti da paraliziranjem jedne grupe mišića, antagonistička grupa ne dobije prevagu pa se desi iskrivljenje npr. ugla usana, asimetrije lica, ili pad obrve. Sreća je što su sve promjene i dobre i loše prolazne. Sa druge strane postoji čitav niz kliničkih stanja koja se odlično liječe istim preparatom, npr. od 1984 Botulinum A Exotoxin se koristi za blefarospazam (grčenje kapaka očiju) Također najstarija upotreba Botulinum A Exotoxina je kod strabizma, gdje za svaki pokret oka postoje suprotne grupe mišića, te ako je jedan prejak njegovim doziranim slabljenjem se postavlja oko u pravilan položaj.

Pojednostavljeno, Botulinum A Exotoxina je preparat koji se u medicini koristi preko 20 godina. U svijetu je to i u kozmetologiji korišteni preparat preko desetak godina. Samo u slabije razvijenim sredinama on je novi lijek, revolucija, eliksir, njime se rješava sve na licu. Toliko je sve pojednostavljeno, da njegovu aplikaciju sebi dopuštaju i osobe koje nisu doktori zato je potrebno naglasiti: Kozmetološki efekti su najjači na mimičnoj muskulaturi i nemoguće je zamisliti da Botox na licu može aplicirati osoba koja ne poznaje dobro muskulaturu lica i efekte koji nastaju korištrenjem Botulinum A Exotoxina. Ipak svakako stoji: Botulinum A Exotoxina je standardizirani preparat koji se koristi u medicini dugo vremena. Ima limitirane doze, način razrijeđenja, čuvanja i drugo. Ako se dobro procijeni upotreba, daje odlične rezultate, naravno privremenog karaktera.
 
MJESTA ČEŠĆE KOZMETOLOŠKE UPOTREBE
 1. Glabella (bore mrštenja između obrva)
 2. Bore smijeha sa vanjske strane očiju
 3. Bore čela
 4. Bore vrata
 5. Nosne bore
 6. Bore gornje usne
 7. Hyperhidroza(jako znojenje) pazuha

Položaji aplikacije:

 1. Ležeći sa podignutim gornjim dijelom tijela
 2. Sjedeći položaj daje direktni pogled liječnika prema regiji, bolje se vide asimetrije, i bolje se lociraju mišići.

KONTRAINDIKACIJE APSOLUTNE

 1. Bolesti neuromuskularnog prenosa, kao mijastenija gravis, Lambert- Eatonov sindrom, i drugi.
 2. Preosjetljivost na na bilo koji sastojak u preparatu
 3. Upotreba aminoglikozidnih antibiotika ili spectinomycin unutar tri dana prije tretmana Botulinum A Exotoxina
 4. Infekcije u području tretmana
 5. Trudnoća i dojenje

RELATIVNE

 1. poremećaji kaogulacije (zgrušavanja krvi)
 2. psihičke bolesti
 3. nerealna očekivanja

OPASNOST I LETALNA DOZA:

Zbog nekih medijskih napisa o štetnosti (smrtnosti) Botox-a neophodno je naglasiti da je smrtna doza izračunata na oko 3000 U (mjernih jedinica) za težinu od 70 kg, aplicirana i.m. što je oko 50 - 100 puta više od doza koje se upotrebljavaju u kozmetičke svrhe. Dakle, svaki lijek je i otrov. Pitanje je samo razloga uzimanja, doze, načina korištenja i naravno ko ga aplicira. U rukama odgovornog liječnika, uz dobru indikaciju, Botox, kod kozmetološke upotrebe može dati odlične rezultate, kroz ograničeno vrijeme.

Neprocijenjiva je uloga Botoxa u plastičnoj kirurgiji, kao jedne od komplementarnih metoda kojima se može dugo zadržati svježi i mladenački izgled i odgoditi neumitnost vidljivih promjena starenja.
 
ZAKLJUČAK

Prvi efekti tretmana nastaju 3 dana nakon aplikacije BOTOXA, a puni rezultat se javlja nakon 7 dana i traje od 3 do 6 mjeseci. Sama intervencija je bezbolna, čitav proces aplikacije traje svega desetak minuta. Efekti su brzi, klijenti su fascinirani svojim “novim” izgledom, čelom bez bora, “izbrisanim “ borama oko očiju, kao i vedrijim pogledom bez ružnih vertikalnih usjeklina između očiju, kao i slobodnim nošenjem majica i ljetnih košulja bez straha da će se pojaviti “ ružne znojne mrlje” na tkanini u predjelu pazuha! Također, i ostale procedure kao što su hirurški face-lift, laserski tretmani i implantati, mogu se kombinirati sa BOTOX tehnikom.

 • Može se koristiti sam za tretman bora na licu (režuvenacija)
 • Može se kombinirati sa laserskim tretmanima podmlađivanja
 • Kombinacija sa filerima - sredstvima za popunjavanje linija i bora na licu
 • Kombinacija sa hirurškim tretmanima liftinga i blefaroplastike

Kombinacija više metoda daje najbolje rezultate (face contouring).

Restylane- kožno punilo

Šta je Restylane ?

Restylane je švedska inovacija namijenjena očuvanju prirodne ljepote. Tretman je jednostavan, nehirurški zahvat kojeg izvodi doktor tako da Restylane u malim količinama injicira pod kožu. Cilj zahvata je umanjivanje ili uklanjanje bora na licu odnosno povećanje volumena usana. Restylane je ustvari hijaluronska kiselina, prirodna supstanca koja je i inače prisutna u ljudskom tijelu, te je nježna i sigurna za kožu.
 
Kako je Restylane nastao?
 
Nakon niza godina posvećenih raznovrsnim testiranjima i analizama, Dr. Bengt Agerup zajedno sa švedskom tvrtkom Q-Med uspio je pronaći metodu za stabilizaciju neanimalne hijaluronske kiseline i napravio gel NASHA (Non-Animal Stabilized Hyaluronic Acid). Prva aplikacija tog gela, Restylane, predstavljena je 1996. godine. Otkad se počelo s njegovom primjenom, Restylane je podvrgnut opsežnim kliničkim testiranjima koja su dokazala njegovu učinkovitost, lakoću i sigurnost primjene. Na bazi rezultata tih istraživanja, američka organizacija Food and Drug Administration (FDA), koja kontrolira kvalitet i sigurnost hrane i lijekova, odobrila je upotrebu Restylanea 2003.  godine. Do danas je širom svijeta uspješno izvedeno više od 1 500 000 tretmana Restylaneom. Jedno od istraživanja provedenih u Kanadi govori u prilog kombiniranom tretmanu Restylane–Botox, posebno u tretiranju bora između obrva. Istraživanje je pokazalo i da je kratkotrajna i slaba bol pri injektiranju Restylanea još slabija kada je prije njega injektiran Botox, što upućuje na analgetičko djelovanje Botoxa. Ova kombinacija se u mnogim slučajevima pokazala učinkovitijom od pojedinačnih tretmana Restylaneom odnosno Botoxom, te se u posljednje vrijeme sve više prakticira.

Postupak

Tokom tretmana biorazgradiv gel Restylane se u malim količinama injicira pod kožu pomoću vrlo tanke igle. Gel volumizira udubinu ispod bore, podiže je i na taj način ravna kožu lica. Kada se tretiraju usne ili konture lica, Restylane daje željeni volumen i oblik tretiranim područjima. Cijeli postupak je bezbolan, vrlo jednostavan i traje otprilike 30 minuta. Trajanje zahvata varira ovisno o veličini i broju željenih korekcija. Kad je riječ o borama, Restylane se najčešće koristi kod uklanjanja bora na čelu, bora iznad gornje usne, bora od kuta usne do brade, ali se može koristiti i za tretiranje drugih područja. Vrlo sitne i vrlo duboke bore je malo teže tretirati pa, nakon detaljnog uvida, doktor može preporučiti i kombinaciju Restylanea s još nekim estetskim zahvatom. Osim kod uklanjanja bora, sve češća je primjena Restylanea za povećanje volumena usana i uljepšavanje kontura lica.

Rezultat

Nakon tretmana trenutno je vidljiv pomlađen i svjež izgled, a konačni rezultat vidljiv je nakon otprilike tri sedmice. U toku prvih 48 sati nakon tretmana ne smije se masirati ili trljati tretirano područje. Sve dok moguće oticanje i crvenilo nakon tretmana ne nestanu, područja zahvata ne smiju se izlagati velikoj vrućini (sunčanje ili solarij) i hladnoći. Trajnost konačnog rezultata zahvata Restylaneom dosta varira, ovisno o mnogim faktorima - individualnim karakteristikama (struktura kože lica), životnom stilu, dobi, ali i tehnici injektiranja liječnika koji je izveo zahvat. Većina pacijenata se za ponovljeni tretman bora odlučuje otprilike godinu dana nakon učinjenog zahvata, a za ponovljeni tretman povećanja volumena usana otprilike 6 mjeseci nakon učinjenog zahvata. O periodu koji treba proći prije sljedećeg tretmana, a ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta, odlučuje liječnik. Kod ponovljenih tretmana Restylaneom estetski učinak je trajniji.

Njega lica

 • Academie tretman lica
 • Aromaterapija lica i vrata
 • Decieor tretman lica
 • Japanska metoda iscrtavanja lica
 • Mezoterapija
 • Regenerativni tretman lica

Njega tijela

 • Anticelulitni program
 • Aromaterapija tijela
 • Depilacija, epilacija
 • Kavitacija
 • Njega ruku
 • Njega stopala

Masaža centar

 • Acadayspa masaža
 • Anticelulitna masaža
 • Čokoladna masaža
 • Klasična masaža
 • Refleksna masaža stopala
 • Sultan masaža
 • Vulkansko kamenje

Wellness centar

 • Finska sauna
 • Jaccuzzi
 • Relax room
 • Tursaka sauna
 • Tuševi doživljaja


Doktori/Uposlenici


Prof. dr.sci. med. Edin SuljagićDermatolog/Dermatovenerolog

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
pI3jV