Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Ordinacija Dr.Amra Mutevelić - Eminagić

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Ordinacija Dr.Amra Mutevelić - EminagićOrdinacija Dr.Amra Mutevelić - Eminagić

Zagrebačka 27, Kovačići, 71000 Sarajevo
+387(0) 33 207 500
+387(0) 61 911 713

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak

09:00 - 17:00

Subota

09:00 - 12:00

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Dr. Amra Mutevelić-Eminagić

Rođena u Doboju 1956. godine gdje završava osnovnu školu i gimnaziju te medicinski fakultet u Sarajevu. 
Specijalizaciju iz dermatovelnerologije završila u Sarajevu. Postdiplomski studij iz alergologije i kliničke imunologije završila u Zagrebu. Do 1992. godine radila u Doboju (Reg. medicinski Centar). 
Poslije rata jedan period radila u medicinskom centru Bugojno a potom i u poliklinici "Sanasa" u Sarajevu.
Stalno usavršavanje te edukacija na raznim kursevima i workshopovima u zemljama regije i šire (Portorož, Pariz, Istanbul).

Usluge / Djelatnosti

Laserski tretman vaskularnih lezija

Terapija vena na licu i tjelu za muškarce i žene svih tipova kože i boje

Sada muškarci i žene, zahvaljujući CoolGlide laseru, mogu učiniti nevidljivim krvne sudove na licu i nogama, koji su stvar prošlosti. Nema više bolnih injekcija! Sa najnaprednijom tehnologijom jedinstvenog dizajna i većom valnom duljinom CoolGlide® laser može sigurno i uspješno tretirati kako površinske vene na licu, tako i duboke plave vene na nogama muškaraca i žena svih vrsta i boja kože
 
Sada muškarci i žene, zahvaljujući CoolGlide laseru, mogu učiniti nevidljivim krvne sudove na licu i nogama, koji su stvar prošlosti. Nema više bolnih injekcija! Sa najnaprednijom tehnologijom jedinstvenog dizajna i većom valnom duljinom CoolGlide® laser može sigurno i uspješno tretirati kako površinske vene na licu, tako i duboke plave vene na nogama muškaraca i žena svih vrsta i boja kože.
 
Što je laserski tretman vaskularnih lezija?
Djelovanjem laserske zrake na venu, dolazi do koagulacije ili destrukcije stijenke kapilara i površinskih vena. Tijek krvi se tada preusmjerava u vene koje se nalaze dublje u Vašoj koži.

Zašto je ovaj tretman drugačiji?
Odabravši optimalnu valnu duljinu i neophodne parametre, CUTERA laserom moguće je uspješno tretirati i ukloniti vaskularne lezije na koži lica, trupa i ekstremiteta. Mogu se tretirati osobe svih tipova kože. Vaš liječnik će odlučiti da li je ovaj tretman pravi izbor za Vas.

Koji oblici vaskularnih lezija se mogu tretirati?
Laserom CUTERA moguće je ukloniti određene vaskularne lezije sa svih područja kože. Proširene kapilare na koži lica, crvene i plave proširene kapilare na nogama i "cherry" angiomi, mogu se tretirati s brzim i efikasnim rezultatima. Izrazito proširene, tortuozne vene na nogama se ne mogu tretirati. Vaš liječnik će nakon pažljivog pregleda procijeniti koje vaskularne lezije se mogu tretirati.

Zašto je tretman vaskularnih lezija laserom
drugačiji od sklerozacije?

Liječnik će odlučiti da li se Vaše vaskularne lezije mogu tretirati laserom. Tretman laserom može se provoditi tijekom cijele godine, nužno ne zahtijeva nošenje elastičnih čarapa nakon tretmana, nema neugodnih injekcijskih uboda.

Koliko tretmana je potrebno?
Broj tretmana ovisi o broju, boji i veličini kapilara, stoga se savjetujte s Vašim liječnikom.

Da li je tretman bolan?
Većina pacijenata navodi osjećaj bockanja. Lokalni anestetik u obliku kreme kao i primjena lijekova protiv bolova prije tretmana se, u pravilu, ne primjenjuju. Međutim, prag boli je individualan, te neki pacijenti zahtijevaju primjenu lokalnog anestetika. Nakon tretmana nema osjećaja boli ili je ona minimalna.

Što se događa nakon tretmana?
Neposredno nakon tretmana može biti izraženo crvenilo kože koje je prolazno. Rezidualna hiperpigmantacija u području tretirane kože se može pojaviti, a u pravilu nestaje nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. U samo određenim slučajevima savjetuje se nošenje elastičnih čarapa nakon tretmana.

Koje su popratne neželjene pojave?
lako mnogi pacijenti ne navode popratne pojave, nekolicina opisuje crvenilo i lokaliziranu, umjerenu oteklinu kože. Ovi simptomi nestaju unutar 24 sata. Vrlo rijetko mogu nastati mjehuri.

Postoje li ograničenja tjelesne 
aktivnosti nakon tretmana?

Ne. Možete odmah nastaviti uobičajene dnevne aktivnosti. Ne preporučuje se prekomjerna tjelesna aktivnost (trčanje, treninzi) u prva 24 sata nakon tretmana. Potrebno je izbjegavati izlaganje suncu te primjenjivati lokalne pripravke za zaštitu od sunca.

Kada ću vidjeti prve rezultate?
Odmah ili unutar dva do šest tjedana nakon tretmana. U rijetkim slučajevima konačan rezultat se može vidjeti nakon nekoliko mjeseci. 
Treba imati na umu da unutar tog vremena mogu nastati i nove proširene kapilare, koje se također mogu ukloniti laserom.

Epilacija CoolGlide laserom

 Terapija vena na licu i tjelu za muškarce i žene svih tipova kože i boje

Zahvaljujući Cutera CoolGIide® laseru sada se muškarci i žene mogu osloboditi neželjenih dlačica na licu i tijelu koje postaju prošlost. Nema više bolnog voska, elektrolize ili brijanja! CoolGIide® laser primjenjuje tehnologiju 21 stoljeća u tretmanima bez stresa. Spreman za trajnu redukciju dlakavosti CoolGIide0" laser omogućava tretmane za muškarce i žene svih tipova kao i boja kože.
 
Što je laserska epilacija?

Cutera Nd - YAG laser je najbolji način uklanjanja neželjenih dlačica za sve tipove i boje kože. Jedinstven dizajn i duga valna duljina obećavaju efikasan, siguran i trajan rezultat.

Koje dijelove tijela tretiramo laserom?

Ovim laserom se mogu ukloniti dlake sa svih područja kože, uključujući lice, prsa, leđa, ruke i noge. Također se mogu tretirati i osjetljiva područja kao što su obrazi, područje oko bradavica dojki i bikini zona.

Da li je tretman bolan?

Ne. Neki pacijenti ovaj tretman opisuju kao bockanje i štipanje. Prije tretmana nije potrebna primjena lokalnog anestetika i lijekova protiv bolova, no neki pacijenti ih zahtijevaju prilikom tretmana osjetljivih područja kože.

Koliko tretmana trebam?

Broj tretmana ovisi o području kože koje se tretira, debljini dlake i ciklusu dlake. Laserska zraka djeluje na dlaku u aktivnoj fazi rasta. Kako sve dlake nisu istovremeno u aktivnoj fazi, već je prolaze u različitim vremenskim razdobljima, razumljivo je da će biti potrebno nekoliko tretmana kako bi učinak bio zadovoljavajući.

Što se događa nakon tretmana?

Neposredno nakon tretmana može se pojaviti kratkotrajno crvenilo i blaga oteklina. 3 do 7 dana nakon tretmana vidjet ćete što znači redukcija dlakavosti. Između tretmana se ne preporučuje depilacija
voskom, depilacijskim kremama niti aparatima za čupanje dlaka.

Postoje li ograničenja tjelesne aktivnosti 
nakon tretmana?

Ne. Možete odmah nastaviti uobičajene dnevne aktivnosti. Preporučuje se upotreba lokalnih pripravaka za zaštitu od sunca, ako je tretirana koža direktno izložena suncu. Vaš liječnik može preporučiti i primjenu posebnih pripravaka za njegu kože.

Koje su popratne pojave nakon tretmana?

Crvenilo i oteklina se najčešće opisuju no nestaju nekoliko sati nakon tretmana. U rijetkim slučajevima mogu nastati mjehuri.

Kako usporediti lasersku epilaciju s drugim metodama uklanjanja dlaka?

Brijanje, depilacija voskom i kremama te mehaničko čupanje su druge metode uklanjanja dlaka. Laserskom epilacijom, za razliku od ostalih metoda, neželjene se dlačice trajno uklanjaju.

Može li se usporediti laserska i elektroepilacija?

Ne. Elektroepilacija je spor i bolan proces kojim se, primjenom igle i električne struje, tretira svaka dlaka pojedinačno. Elektroepilacija zahtijeva dugogodišnji tretman u određenim intervalima. Laserom se istovremeno djeluje na stotine folikula dlaka u vremenu od nekoliko sekundi. Rezultat laserske epilacije je trajan a elektroepilacije privremen.

Zašto dati prednost laserskom uklanjanju dlaka nad ostalim metodama?

Koristeći najnoviju tehnologiju uklanjanja dlaka Cutera Nd - YAG laserom mogu se tretirati veća područja kože, bez ograničenja vezanih uz stare tehnologije. Duga valna duljina sigurna je i efektivna za pacijente svijetle i tamne boje kože, kao i za one preplanule kože. Istovremeno hlađenje tijekom tretmana povećava udobnost i umanjuje reakciju kože koja se često vidi u tretmanima s drugim laserima.

Laser Genesis

Terapija vena na licu i tjelu za muškarce i žene svih tipova kože i boje

Laser Genesis kožna terapija je inovativna i napredna tehnologija koja omogućava lepršav i zdrav izgled kože muškarca i žene. Sada je moguće imati mladalački izgled kože djelovanjem na tipične znakove starenja i uništenja kože poput upadljivog crvenila, velikih pora, kožne teksture i sitnih bora. Naučno je potvrđeno da metoda Laser Genesis stvara novi kolagen.
 
Šta je "Laser Genesis"? 

To je neabrazivni tretman laserom koji je isključivo namijenjen uklanjanju plitkih bora, sužavanju širokih pora i suzbijanju crvenila kože lica (rozacea). Efekat tretmana laserom vidljiv je odmah bez neželjenih popratnih pojava kao što su otekline i iritacija kože. Tretman je ugodan, gotovo relaksirajući a primjena lokalnih anestetika nepotrebna.

Koje dijelove tijela tretiramo "Laser Genesis"? 

Prema ocjeni i zadovoljstvu pacijenata, odlični rezultati postižu se na koži lica i vrata. Tretman je, također, moguće primijeniti za otklanjanje ožiljaka na ostalim dijelovima tijela.

Šta je difuzno crvenilo kože lica? 

Stanje uzrokovano trajno proširenim kapilarama, što rezultira crvenilom lica. Difuzno crvenilo pojavljuje se u rozaceji a najčešće zahvaćena područja su nos, obrazi i čelo. Blagotvoran tretman Laser Genesis Vaše će crvenilo znatno smanjiti.

Šta osjećam tijekom tretmana? 

Pacijenti opisuju tretman opuštajućim, uz ugodnu toplinu koja se osjeća na površini tretirane kože. Nakon završenog tretmana odmah se možete uključiti u dnevne aktivnosti. Preporučuje se primjena lokalnih pripravaka za zaštitu od sunca.

Kako se ponašati prije tretmana? 

Morate odstraniti make-up, a sigurno ćete biti zamoljeni da obrijete područje kože koje će biti tretirano. Nije neophodna primjena gela, lokalnih anestetika ili leda prije tretmana. Vaš liječnik će Vam dati sve potrebne upute.

Koliko tretmana trebam? 

U prosjeku 4 do 6 tretmana, to ovisi o svakom pacijentu pojedinačno i promjeni koja se tretira. Konzultirajte svog liječnika o broju tretmana i očekivanim rezultatima.

Koje su popratne pojave nakon tretmana? 

Većini pacijenata nisu poznate iako je moguće samo crvenilo kože koje nestaje nekoliko sati nakon tretmana.

Koje rezultate mogu očekivati nakon tretmana? 

Vaša će koža dobiti zdrav i lepršav izgled nakon serije od 4 do 5 tretmana.

Limelight Facial

Terapija vena na licu i tjelu za muškarce i žene svih tipova kože i boje

Cutera Limelight® pruža nenapadan tretman svjetlošću koji se može podesiti raznim tipovima kože i uvjetima starenja kože. Rezultat je izuzetno učinkovit tretmanom podmlađivanja kože uz najmanje nelagodnosti
 
Šta je limelight facial?

LIMELIGHT FACIAL je novi nenapadan pristup podmlađivanju kože koristeći putem superiornog limelight-a. Tretman pruža prednost poboljšanja tona kože i nedostatke kože koji se dovode u vezu sa starenjem i foto oštećenošću.

Koja se područja mogu tretirati?

LIMELIGHT FACIAL je idealan za bilo koji dio vašeg lica, vrata i dekoltea sa crvenilom kože, sitnim venama ili smeđim flekama. Svijetlo smeđe fleke, koje su prije predstavljale poteškoću, sada vrlo dobro reaguju na tretman.

Šta radi tretman?

Odabirom programa a, b ili c, vaš liječnik može podesiti LIMELIGHT FACIAL vašem tipu kože i selektivno tretirati smeđa ili crveno pigmentirana područja na vašoj koži. Zagrijavanja pigmentiranih smeđih ili crvenih čelija uzrokuje terapeutski učinak.

Kakav je osječaj tokom tretmana?

Kada puls svjetlosti dođe u dodir sa kožom, pacijent će iskusiti blago štipanje i peckanje. Preporučuje se upotreba gela kako bi se koža ohladila prije vaskularnih tretmana. Anestetici ili lijekovi protiv bolova uobičajeno nisu potrebni.

Koliko dugo će tretman trajati?

Dužina trajanja tretmana ovisi o površini tijela koje se tretira. Međutim većina tretmana bi trebala trajati manje od sat vremena.

Koliko će mi tretmana biti potrebno?

Jedan do tri tretmana su dovoljna kako bi se primjetili rezultati. Dodatni tretmani mogu biti preporučljivi pogotovo kod krajnje suncem oštećene kože.

Šta se dešava poslije tretmana?

Neposredno nakon tretmana, smeđe fleke će potamniti a koža će djelovati blago crvena. Tretirano područje može biti blago otečeno. Ovo uobičajeno traje nekoliko sati a moguće je i dan-dva. Kako bi se pokrilo crvenilo može se koristiti šminka.

Kada ću vidjeti rezultate?

U periodu od jedne do tri sedmice, potamnjene fleke će se oljuštiti i izblijediti. Rašireno crvenilo ili sitni krvni sudovi će se smanjiti a pjegavost će se popraviti. Išaranost kože će se poboljšati.

Da li će se tokom vremena fleke i crvenilo ponovo pojaviti?

Nove smeđe fleke, sitni krvni sudovi i rašireno crvenilo se mogu ponovo pojaviti s novim oštećenjem od sunca, ali se i oni mogu tretirati. Uvijek imajte u vidu da nanesete zaštitnu kremu visokog faktora kada ste vani kako bi smanjili oštećenja od sunca i pojavu novih fleka i raširenog crvenila. Rosacea je hronično oboljenje i ne može se izliječiti laserskim ili svjetlosnim izvorom, ali se njema pojava može poboljšati.

Kriohirurgija

Smrznuti lijek

Upotreba hladnoće u medicini datira od prije 4000 godina kad su stari Egipćani primjetili da aplikacija hladnoće ublažava bol i smanjuje zapaljenje. Moderna kriohirurgija začeta je krajem 19. i početkom 20. vijeka kada su u liječenju primenjivani ohlađeni ugljen-dioksid, vazduh, itd.

Kriohirurgija ili krioterapija, kao pojam označava primjenu sredstava za dubinsko hlađenje ili smrzavanje promjena na koži u svrhu liječenja istih. U dermatologiji se najčešće koristi tečni azot koji vrši lokalizovanu destrukciju i otklanjanje neželjenih promjena na koži.

Koža je inače prilično otporna na smrzavanje zbog visoke prokrvljenosti, a smrznuto površinsko tkivo djeluje kao izolator i štiti dublje slojeve od smrzavanja. Iako nije poznat tačan mehanizam nastanka krionekroze, zna se da tom prilikom dolazi do mehaničkog oštećenja ćelija zbog formiranja kristala leda, osmoznih promjena, termičkog šoka ćelije, denaturizacije proteina ćelijske membrane, vaskularne staze i konačno - nekroze, odnosno raspada smrznutog tkiva.

Indikacije za krioterapiju

Krioterapija se primjenjuje za brojne benigne i maligne kožne promjene kao što su: 
virusne bradavice svih oblika i lokalizacija, polne bradavice (kondilomi), molusca contagiosa (virusna bolest slična bradavicama, uzrokovana istoimenim virusom), seboroične ili senilne bradavicekožni rogovi (cornu cutaneum), neki oblici karcinoma kožekeloidihipertrofični ožiljciepidermalni i drugi mladeži, manjihemangiomi i limfangiomileukoplakijesolarne (aktinične) keratozestaračke pege (lentigo senilis), itd…

Tečni azot

On je najčešće korišteni agens u svjetskoj dermatologiji, temperatura mu je -195.8 C, a dostupan je kod proizvođača tehničkih gasova ili velikih korisnika i distributera. Čuva se u posebnim metalnim kontejnerima gdje može trajati i do 3 mjeseca. Prije korištenja u ordinaciji, tečni azot se pretače u manju termos bocu koja čuva temperaturu i do dva radna dana. Tečni azot predstavlja i najhladniju tehniku kriohirurgije, jer zamrzava lezije na koži brže, kompletnije i efektivnije nego ostali agensi za zamrzavanje (neki ugljenici, azotni oksidi, itd..). Također, može se lako aplikovati sa visokom kontrolom i preciznošću, koristeći različite aplikatore za pojedinačne kožne promjene.

Neželjeni efekti terapije su veoma rijetki i prolazni.

Kozmetologija

Hemijski pilinzi:
  • voćnim kiselinama-35%,50% i 70% uz odgovarajuću pripremu kože za akne, fleke i bore-proizvodi Neo Strate
  •  pilinzi mandelićnom kiselinom (rosacea,,za sensitivnu i hiper-reaktivnu kožu , godišnje osvježenje kože)
  •  pilinzi za područje oko oćiju i usana-tamne fleke, keratoze,hronićno starenje kože i foto aging
Popunjavanje bora-fileri hijaluronske kiseline i Botox


Doktori/Uposlenici


Dr. Amra Mutevelić-EminagićDermatolog/Dermatovenerolog

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
mfPcy