Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Poliklinika Dental Ortodont Centar dr. Bandić

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Poliklinika Dental Ortodont Centar dr. BandićPoliklinika Dental Ortodont Centar dr. Bandić

Antuna Branka Šimića br. 2, 71000 Sarajevo
+387 33 642 648

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Poliklinika “Dental Ortodont Centar dr. Bandić” jedan je od najsavremenijih i najbolje opremljenih dentalnih centara u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, koji pacijentima nudi cijelu paletu stomatoloških usluga.
Vrhunski stručnjaci, najmodernije tehnologije te ljubazno osoblje ključni su razlozi zbog kojih Poliklinika “Dental Ortodont Centar dr. Bandić” uživa povjerenje stotina zadovoljnih pacijenata.

Usluge / Djelatnosti

Konzervativna stomatologija

Želite sačuvati vaše zube? Spriječiti nastanak oštećenja na njima? Očuvati bjelinu zuba? Konzervativna stomatologija će vam ponuditi najbolja rješenja.

Konzervativna stomatologija je temeljna grana stomatologije, koja brine o ukupnom zdravlju usne šupljine i zuba.

Šta podrazumijeva konzervativna stomatologija?

Svrha konzervativne stomatologije, koja je najvažniji dio stomatologije, jeste spriječiti uzroke koji mogu dovesti do gubitka zuba. Njena primarna funkcija je da zubi budu estetski lijepi, zdravi i funkcionalni. Bavi se liječenjem svih patoloških promjena na zubima, kao i njihovim nadomještanem.

Konzervativna stomatologija uključuje nekoliko osnovnih intervencija, kao što su:

 • uklanjanje kamenca i naslaga,
 • liječenje karijesa,
 • restauracija zuba plombama,
 • restauracija zuba pomoću inlay i onlay nadomjestaka

 

Kao osnovni fokus konzervativna stomatologija ima čvrsti dio zuba, odnosno tvrdo tkivo, i posebno se bavi obnavljanjem oblika, funkcije i estetike tih tvrdih tkiva. Također, uključuje kozmetičku i estetsku korekciju zuba.

Svakim unosom hrane ili pića u tijelo izlažemo zube raznim utjecajima hemijskih reakcija koje se odvijaju u usnoj šupljini. Upravo su te hemijske reakcije odgovorne za stvaranje plaka i naslaga na površini zuba. Redovnim održavanjem oralne higijene možemo usporiti nakupljanje naslaga, ali ga ne možemo zaustaviti u potpunosti. Nastali plakovi glavni su uzrok čitavog niza parodontalnih bolesti poput karijesa i parodontitisa. Zbog toga je izuzetno važno ići barem jednom u šest mjeseci kod stomatologa, radi profesionalnog uklanjanja kamenca i naslaga kako bi se spriječile bolesti zuba i potpornih tkiva zuba. Zahvaljujući redovnim odlascima kod stomatologa i tehnikama konzervativne stomatologije mogu se spriječiti velika oštećenja zuba i jaki bolovi, te dalje komplikacije ili gubitak zuba. 

Konzervativna stomatologija se sastoji od restorativne stomatologije, kojoj je cilj vratiti potpunu funkcionalnost i zdravlje zuba nadoknadom izubljenog tkiva, i endodoncije, koja predstavlja liječenje korijenskih zubnih kanala. Endodontsko liječenje jedan je od najčešćih postupaka. Ako zubna pulpa oboli potreban je endodontski tretman za spašavanje zuba. Razvoj biotehnoloških pristupa od velike je važnosti za ovo područje. Inovativni materijali, posebno u kombinaciji s ranim otkrivanjem i tretmani konzervativne stomatologije, omogućavaju i razvoj estetike u svakoj stomatološkoj ordinaciji.

Nudimo Vam usluge:
– Uklanjanje karijesa
– Uklanjanje zubnog živca
– Ultrazvučno uklanjanje kamenca
– Zubne plombe
– Bijele plombe ili kompozitni ispuni
– Pjeskarenje zuba

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija prati trendove današnjice za estetikom ali također ni ne zanemaruje svoju osnovnu zadaću, a to je normalno funkcionisanje žvačnog sistema.

Ovaj dio stomatologije, osim na dobru prevenciju, dijaznozu i sanaciju, stavlja naglasak na estetiku osmijeha i zdrave zube.

Osim starenja i nepravilne higijene, najčešći razlozi su konzumacija kafe, čaja, cigareta i raznih obojenih napitaka poput crnog vina ili alkoholnih napitaka. Rezultat estetske stomatologije je Vaš savršeno skladan novi osmijeh, koji stvaramo ciljanim planiranjem, pažljivim odabirom metode liječenja. Također kod tretmana koji se izvršavaju naši specijalisti uzimaju u obzir izgled vašeg lica kao i proporcije, te će postići ravnotežu i skladnost između izgleda i oralnog zdravlja. U estetici osmijeha, detalji čine razliku između dobrog i savršenog.

Estetska stomatologija namijenjena je svima koji svoj osmijeh žele učiniti ljepšim. U estetici osmijeha, detalji čine razliku između dobrog i savršenog.

Primjeri nepravilnosti s kojima se pacijenti susreću su:

 • Napuknuti ili oštećeni zubi
 • Tamni zubi
 • Zubi žute boje i bez sjaja
 • Kamenac
 • Estetski neprivlačne amalgamske „crne plombe“
 • Nedostatak jednog ili više zuba
 • Nepravilnost položaja zuba
 • Naglaseno zubno meso, „gummy smile“
 • Starenje i dehidracija te gubitak elastičnosti usana

 

Suprotno mišljenjima, boja zuba nije određena vanjskom površinom zuba, već bojom dentina, tkiva koje se nalazi ispod površine zuba. Caklina propušta boje hrane i pića što, dugoročno, dovodi do tamnjenja zuba i oboljenja. Prepustite brigu o zdravlju vaše usne šupljine nama u DOC Bandić i Vaš će osmijeh izgledati lijepo, ali također i zdravo i prirodno.

Nudimo Vam:
– Izbjeljivanje zuba
– Kompozitne plombe
– Keramičke plombe
– Viniri ili ljuspice
– Keramičke ljuspice
– Kompozitne ljuspice
– Zubni nakit cirkoni

Endodoncija

Duboki karijes, teška oštećenja zuba, upaljeno tkivo nepopravljiva su šteta za vaše zube. Endodoncija nudi rješenja i liječi jezgru zuba i čuva vaše zube.

Endodoncija je medicinska nauka i stomatološka specijalizacija koja se bavi prepoznavanjem, liječenjem i prevencijom bolesti pulpe zuba. Riječ dolazi iz grčkog jezika, gdje “endo” znači unutrašnjost, a “odon” zuba, što bi značilo da je endodoncija nauka o unutrašnjosti zuba.

Liječenje korijenskih kanala ili endodoncija

Liječenje korijenskih kanala ili endodoncija podrazumijeva osnovne postupke koji omogućavaju očuvanje zuba, uprkos uznapredovalom zubnom oboljenju koje je nanijelo nepopravljivu štetu vitalnoj jezgri zuba, pulpi. Uzroci takvih oštećenja su različiti, ali karijes je i dalje na prvom mjestu. Bolest uzrokuje ozbiljnu upalu jezgre, koja može biti praćena karakterističnom jakom zuboboljom, dok jezgra “umire”. 

Uzroci liječenja:

 • vrlo dubok karijes
 • upaljeno pulpno tkivo (pulpitis)
 • oštećenje zuba
 • planirano (zbog protetske njege)

 

Cilj svakog endodontskog postupka je očuvanje zuba ili barem korijena, ako je krunski dio zuba previše uništen. Proces endodontskog liječenja započinje uklanjanjem zahvaćenog zubnog tkiva, nakon čega slijedi mehaničko i hemijsko uklanjanje upaljenog pulpnog tkiva i širenje korijenskih kanala. Korijenski kanali mogu se proširiti ručno ili mehanički, pri čemu je mehaničko širenje brže i kvalitetnije. Kada se kanal pravilno proširi, primjenjuju se lijekovi i zub se privremeno zatvara. U sljedećoj sesiji liječenje korijenskog kanala završava se punjenjem kanala i kontrolnim rendgenom. Kod teške upale lijek je potrebno mijenjati nekoliko puta, tako da liječenje može trajati nekoliko mjeseci. Dobro izliječeni zub može dugo služiti pacijentu, međutim endodotski tretirani zubi su lomljiviji, pa je uglavnom indicirana protetska njega. 

Posljednjih godina razvoj tehnologije stvorio je nove mogućnosti, kada je endodoncija u pitanju. Lupe i operativni mikroskopi omogućuju nam bolji uvid u pulpnu komoru, a samim tim i uspješnije određivanje mikroskopski malih ulaza u korijenske kanale, gdje se skrivaju ostaci mrtvih masa. Istraživanja su pokazala čak 70% uspjeha u lokalizaciji najteže dostupnog korijenskog kanala uz pomoć operativnog mikroskopa, a uspjeh bez njegove upotrebe je nešto manje od 20%. Potpuno uklanjanje mrtvih masa osnovni je uvjet da se pacijenta oslobodi trajnih bolova i spriječi pojava naknadnih problema.

Nudimo Vam uslugu:
– Liječenje zuba

Ortodoncija

Ortodoncija je klinička specijalistička grana stomatologije koja se kroz primjenu najmodernijih tretmana i pomagala bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica, efikasno i sigurno. Zakrivljeni ili zubi koji nisu na pravom mjestu narušavaju estetiku i utječu na zdravlje usne duplje. Međutim,  uz estetski segment, cilj ortodoncije je i rješavanje bolnih stanja i poremećaja sistema za žvakanje. Svaki ortodontski tretman započinje specijalističkim pregledom. U Poliklinici Dental Ortodont Centar dr Bandić preglede, savjetovanja i terapiju obavljaju specijalisti ortodoncije-ortopedije vilica. Mnogo je pokazatelja po kojima možete i sami procijeniti da li baš vama treba ortodontska intervencija, međutim samo vaš ortodont može tačno utvrditi koji je ortodontski tretman pravi za vas. Koristeći dijagnostičke alate kao što su klinički pregledi, plastični modeli zuba i rendgenski snimci, ortodont će napraviti plan liječenja koji najbolje odgovara vama i vašim zubima.

Ortodontski tretman započinje dijagnostičkim postupcima koji uključuju intraoralna i ekstraoralna fotografisanja, uzimanje otisaka za studijske modele te rendgenske snimke: ortopantomogram i laterolateralni kraniogram. Nakon temeljne analize donosi se konačna odluka o terapiji. Osim estetike, cilj ortodoncije je rješavanje bolnih stanja i poremećaja unutar zubnog sistema. Ortodontski tretmani podrazumijevaju korištenje mobilnih ili fiksnih naprava te individualni pristup svakom pacijentu. Dental Ortodont Centar dr Bandić vam nudi sve vrste fiksne i mobilne ortodontske terapije u skladu sa stvarnim potrebama. 

Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak karijesa na mjestima koja nisu lako dostupna za čišćenje zuba. Osim funkcionalnih poboljšanja, estetske i psihološke promjene kod pacijenta opravdavaju nošenje ortodontskih aparata. Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju pacijentima osmijeh kakav su željeli. Prilikom razmatranja mogućih ortodontskih intervencija, treba obratiti pažnju na mnogo faktora, ali sada kada znate više o tome šta je ortodoncija, zašto je važna i kako djeluje, sigurni smo da ste na dobrom putu da osigurate lijep i zdrav osmijeh uz pomoć specijalista ortodoncije iz našeg tima.

Ortodontski aparati ili kako ih češće zovemo aparatići za zube već godinama su ključni dio svake ortodontske terapije kojom se osim estetike radi i na poboljšanju zdravlja i funkcionalnosti zuba. Iako su upravo djeca i mladi najzastupljenija skupina kad je riječ o nošenju ortodontskih aparata, to nikako ne znači da odrasle osobe ne mogu biti ortodontski pacijenti. Ortodontska terapija traje ovisno o procjeni stanja specijaliste, te plana koji se kreira nakon detaljne analize svih faktora (između 12 i 24 mjeseca). Kako bi terapija bila u potpunosti efektivna, potrebno je da poštujete uputstva koja vam daje vaš ortodont. Neadekvatno održavanje aparata za zube, propuštanje zakazanih pregleda i nekontrolisano nošenje aparatića mogu znatno utjecati na trajanje i efikasnost terapije.

Ortodontski aparati se dijele na dvije grupe, fiksne i mobilne, čije korištenje specijalisti propisuju u skladu sa vašim trenutnim stanjem i potrebama za ortodontskom intervencijom. Vrlo često se mobilni i fiksni ortodontski aparati kombinovano koriste shodno kompleksnosti stanja i potreba pacijenta koji treba terapiju. Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi i često je usko povezana s ostalim specijalističkim granama stomatologije: protetikom, parodontologijom, implantologijom. Takvim interdisciplinaranim pristupom se postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati.

Ortodontski aparati za zube se moraju adekvatno održavati i koristiti striktno po uputama ortodonta. Postoji niz koraka na koje morate obratiti pažnju kada krenete sa svojom ortodontskom terapijom i korištenjem nekog od rješenja (fiksni ili mobilni aparatić za zube), a neke od njih su:

Ishrana

Izbjegavajte hrskavu, ljepljivu i tvrdu hranu, visokozaslađena pića i slatkiše, jer tako umanjujete mogućnost nastajanja karijesa i eventualnih oštećenja bravica, ali i kompletnog ortodontskog aparata za zube.

Higijena

Čistite zube i bravice najmanje dva puta dnevno, a obavezno nakon svakog jela. Koristite specijalizirane četkice, konac i tečnost za ispiranje usta kako bi održali oralnu higijenu i sačuvali svoj aparatić za zube.

Pregledi

Poštujte dogovorene termine sa svojim ortodontom i redovno idite na preglede stanja kako vaših zuba tako i aparatića za zube koji koristite.

Nudimo Vam usluge:
– Izrade ortodontskog aparata
– Izrade fiksnog ortodontskog aparata
– Izrade mobilnog ortodontskog aparata
– Invisalign ispravljanje zuba
– Reteinera za zube

Implantologija

Muči vas problem nedostatka zuba? Želite povratiti svoje samopouzdanje? Implantologija je odgovor za vas, a u našim ordinacijama pronaći ćete najbolja rješenja.

Implantologija je jedna od najvažnijih grana stomatologije. Zubni implantat zamjena je za korijen zuba i nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Implantat je, poput pravog zuba, podložan bakterijama iz plaka ako ga ne čistite. Implantologija nastala je prije oko 40 godina, mada iako relativno nova može se reći da je do danas potpuno usavršena.

Implantologija i ugradnja implantata 

Implantologija se razvila i napredovala u središnju jezgru umjetnosti i nauke o stomatologiji. Ukoliko kod pacijenta postoji potreba za zamjenom više ili jednog zuba, ova moderna grana stomatologije nudi najbolja rješenja pomoću ugradnje zubnih implantata. Zubni implantati su apsolutno biokompatibilni i bioinertni, što znači da ih tijelo ne prepoznaje kao strane i kao takve ih ne odbacuje.

Kod bezubih čeljusti rješenje je most na implantatima ili proteza pričvršćena za implantate. Most na implantatima je fiksiran i izgleda prirodnije od implantata. Ako postoji mogućnost ugradnje više od 6 do 8 implantata koji su statički dobro raspoređeni, može se napraviti fiksni “zacementirani” ili pokretni most. Proteza pričvršćena na implantate čvršća je od obične proteze, ali je i dalje pokretna i njome se može manipulisati. Implantati generalno poboljšavaju kvalitetu pacijentovog života. Jedna od prednosti implantacije je u tome što susjedni zubi ne bruse i njihova ugradnja sprječava resorpciju kostiju.

Zubni implantati

Zubni implantati predstavljaju kvalitetno i dugotrajno rješenje za nadomještanje zuba koji nedostaju. Napredak tehnologije povećao je upotrebu zubnih implantata u posljednjoj deceniji. Implantat je dug između 8 i 16 mm i ubacuje se u viličnu kost, gdje zamjenjuje korijen zuba. Izrađeni su od metala titana, koji je biokompatibilan i ne izaziva alergijske reakcije. Bijela boja implantata daje visoko estetski rezultat, što je posebno važno kod zamjene zuba u prednjem, vidljivom dijelu vašeg osmijeha, ali i u težim slučajevima, gdje nedostaje kosti i mekog tkiva. Implantatima od titana potrebna je određena količina koštane potpore kako bi se osigurala stabilnost i dugovječnost na mjestu planirane ugradnje, pa je ponekad potrebno hirurško povećanje kostiju nekoliko mjeseci prije ugradnje implantata.

Nudimo Vam usluge izrade:
– Zubni implantati
– All-on-4
– All-on-6

Implantološka protetika

Implantološka protetika je dio stomatološke protetike koji se odnosi na fiksne protetske radove koji se fiksiraju na prethodno postavljene implantate. Također, ovdje podrazumijevamo i mobilne protetske radove kojima su implantati u funkciji nosača i stabilizatora. Sve ovo ima za cilj nadoknadu izgubljenog zuba ili više njih, a da se pri tome zadrži neophodna funkcija žvakanja i adekvatna estetika. Za implantološka rješenja može se reći da su na pola puta između fiksnog i mobilnog protetskog rada jer su to moderne proteze na implantatima.

Implantološka protetika ili protetika na implantatima je popularna i zbog svoje stabilnosti i ugodnosti. Klasične proteze nikada ne prijanjaju dovoljno dobro poput proteza implantatima.

Implantološka protetika obuhvata izradu individualnih abatmenta, izradu različitih vrsta krunica i mostova za individualne abatmente, izradu različitih vrsta krunica i mostova sa abatmentom, hibridne mostove na implantatima, te proteze na implantatima sa kuglom. Iako je za uspješnost implantiranja veoma važno zdravlje preostalih zuba i zubnog mesa, za implantate je najvažnije kakvo je stanje čeljusne kosti pacijenta. Ova protetska rješenja dokazano pozitivno djeluju na zdravlje vilice, daju vam stabilnost i prirodan osjećaj pri govoru i žvakanju, traju minimalno od 5 do 15 godina, a uz pravilno održavanje i doživotno. Ipak, ova rješenja u pravilu su skuplja u odnosu na konvencionalnu protetiku, postupak ugradnje je zahtjevniji za pacijenta i invazivan, dok oporavak traje od 3 do 6 mjeseci.

Nudimo Vam usluge izrade:
– Zubne proteze
– Totalna proteza
– Parcijalna proteza
– Privremena zubna proteza
– Skeletirana zubna proteza
– Vita Physiodens zubi

Stomatološka protetika

Zahvaljujući značajnom napretku u razvoju stomatološke protetike, modernoj tehnologiji i vrhunskim materijalima, danas je u svakom životnom dobu moguće imati blistav i mladalački osmijeh koji obara sve s nogu. Ova grana stomatologije omogućava da se izgubljeni zubi nadoknade a postojeći koriguju, čime se pacijentu omogućava restauracija u estetskom i funkcionalnom smislu.

Fiksna protetika se odnosi na zubne krunice i mostovi te zubne implantate, dok se mobilne proteze dijele na potpune i parcijalne.

Kada je riječ o fiksnoj protetici, preporučujemo korištenje bezmetalnih keramičkih materijala, prvenstveno staklokeramike koja u potpunosti imitira prirodni zub koji nedostaje.

Mobilne proteze

Pod izrazom “proteza” podrazumijevamo sve proteze čija je svrha zamjena svih zuba čeljusti, ili samo nekih zuba, a koje pacijent može sam izvaditi iz usta. Potpuna mobilna proteza (sastoji se od plastike, na koju se stavljaju zubi od keramike ili plastike). Pacijentu u tom slučaju nedostaju svi zubi i (potpuna bezubost), pa se sile žvakanja prenose na zubno meso i kost. Kako bi se bolje stabilizirala u ustima, da se ne pomiče prilikom žvakanja,, preporučuje se ugradnja implantata na koju je onda moguće pričvrstiti protezu.

Parcijalna mobilna proteza je djelomična proteza koju pacijent može sam izvaditi, a sastoji se od metalne strukture na koju su pričvršćeni zubi koji nedostaju. Proteza se pridržava za preostale zube kvačicama ili etečmenima (drukerima), koji osiguravaju nepomičnost proteze prilikom žvakanja.

Fiksne krunice i mostovi

Fiksna zubna proteza zamjenjuje jedan ili više izgubljenih ili oštećenih zuba, zbog funkcionalnih i/ili estetskih razloga. Fiksna zubna proteza pričvršćena je ili na prethodno pripremljene zdrave zube ili na implantate, a pacijent je ne može sam izvaditi.

Krunice

Metal-keramičke krunice (metalna osnova presvučena keramikom) imaju zadovoljavajuću estetiku i još uvijek u određenim slučajevima predstavljaju jedino moguće rješenje (npr. u mostovima koji imaju velike raspone zbog gubitka velikog broja zuba)

Cirkon-keramičke krunice (cirkonska baza presvučena finom keramikom) su estetski savršene krunice. Namijenjene su onima koji teže što prirodnijem savršenom osmijehu. Izrađuju se na licu mjesta korištenjem CAD/CAM tehnologije. Manje mostove (do 5 članova) moguće je izraditi u samo 3 dana.

Potpuno keramičke krunice (Empress, Emax) izrađuju se od vrhunske keramike i najčešće se rabe onda kada je potrebno na prirodni zub ili implantat ugraditi samo jednu krunicu. Postavljanje ove keramičke krunice, kao i njena izrada od doktora dentalne medicine i laboratorijskog tehničara iziskuje veliki stupanj educiranosti. CAD/CAM tehnologijom ovu krunicu moguće je izraditi u samo sat vremena.

Nudimo Vam usluge izrade:
– Fiksna protetika
– Mobilna protetika
– Metalne krunice i mostovi
– Bezmetalne krunice i mostovi
– Metalokeramičke krunice i mostovi
– Cirkonske krunice i mostovi

Parodontologija i oralna medicina

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi zdravljem potpornih struktura zuba. Parodont se sastoji od zubnog mesa (gingive), kosti i vlakana koji vežu zub za kost. Gingivitis je upalna promjena zubnog mesa (gingive), a ako se upalni proces proširi i zahvati dublje strukture govorimo o parodontitisu. Statistika pokazuje da 30 do 40 posto ljudi boluje od ove bolesti što je ujedno i jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba.

Oralnom higijenom do sveopćeg zdravlja

Profesionalna zubna higijena i parodontologija obavljaju se dva puta godišnje, kako bi se na vrijeme skinuli kamenac i spriječili gubitak zuba. Gingivitis i ostali stadiji parodontitisa, koji nastaju zbog nedovoljne higijene usne šupljine, jedan su od glavnih uzroka gubitka zuba kod odraslih pacijenata. Glavni uzrok nastanka parodontnih bolesti  je nakupljanje naslaga (plaka) na zubima gdje se skupljaju bakterije. Toksini i otrovi koje proizvode bakterije uzrokuju infekciju koja razara vezivno tkivo. Zubno meso se povlači i dolazi do nastanka parodontnih džepova u kojima se zadržava hrana koja pak uzrokuje daljnje gomilanje bakterija.

Širenje infekcije dovodi do razaranja kosti i vezivnog tkiva, dijelova potpornog aparata zuba koji drži zub na mjestu, što dovodi do toga da se zub rasklima i, naposljetku, ispadne. Bolest je najčešće odraz loše oralne higijene, kao i određenih genetskih predispozicija, lošeg imuniteta i konzumacije lijekova.

Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koje učvršćuju zube. Prvi stadij upale zubnog mesa (gingive) nazivamo gingivitis i može se u potpunosti izliječiti.

Simptomi bolesti

Prvi simptom bolesti je upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno i bolno, a prilikom četkanja zubi dolazi do krvarenja. Gingivitis je izlječiva bolest kod koje, iako su desni osjetljivi, još uvijek ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva.

Ako se bolest ne liječi, upala se širi i dolazi do drugog stadija, parodontitisa (parodontoze), kronične infekcije koja zahvaća zubno meso te kost koja podupire zube, što na kraju može dovesti do potpunog gubitka zuba. Parodontitis je podmukla bolest koja često prolazi s blagim simptomima sve dok bolest ne uznapreduje. U glavne simptome ubrajaju se upala, crvenilo i oticanje gingive, formiranje parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba kao i loš zadah.

Nudimo Vam usluge:
– Kiretaža zuba
– Paradontopatija terapija
– Hirurška terapija
– Dodavanje vještačke kosti

Dentalna radiologija

Dentalna radiologija je neodvojiv dio moderne stomatološke dijagnostike. Ova grana dentalne medicine bavi se snimanjem zuba i vilica uz veoma nisku dozu zračenja, što je važno i za pacijente i za osoblje. Današnji sofisticirani uređaji za digitalno snimanje koriste osjetljive senzore, što je pogodno za češća snimanja zuba, a nalazi budu gotovi u rekordnom roku.

Dentalna radiologija nam omogućava dobijanje snimki koje će ljekarima u svakom trenutku poslužiti za analizu i kreiranje plana terapije. Snimanje zuba i kostiju unutar usne šupljine neophodno je kako bi se vidjele običnim vizuelnim pregledom neuočljive promjene i prepoznale različite anomalije. Na rendgenskim snimkama se najbolje uočavaju promjene na tvrdim tkivima zuba i kosti. Za kvalitetne snimke neophodno je stručno osoblje i provođenje adekvatnih procedura. Sve snimke pohranjujemo u kartone pacijenata.

Dentalna radiologija je segment kojem u poliklinici Dr Bandić posvećujemo posebnu pažnju nabavkom najmodernijih i svestranih uređaja sa nevjerovatnom preciznošću. Osim toga provodimo redovnu strogu kontrolu svih uređaja kako bi svi pacijenti i osoblje bili sigurni od neželjenog zračenja. Procedure snimanja traju vrlo kratko – od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, čime se brzo postavlja temelj za dalji rad, uspostavljanje dijagnoze i određivanje terapije. Mi znamo da je vrijeme dragocjeno, zato brzo radimo na otklanjanju svih vaših tegoba.

Nudimo Vam usluge:
– RVG snimanje zuba
– RTG snimanje zuba
– OPG snimanje zuba – Ortopan
– 3D snimanje zuba
– 2D snimanje zuba
– Slikanje zuba
– Snimanje vilice
– Snimanje sinusa
– RTG sinusa

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija predstavlja granu stomatologije koja koja obuhvata razne hirurške zahvate u usnoj šupljini. Pružamo širok spektar usluga iz ove oblasti zahvaljujući saradnji sa specijalistima oralne hirurgije , a određene usluge vrše i naši stručnjaci stomatolozi zahvaljujući certificiranoj edukaciji za sprovođenje određenih hirurških intervencija.

Ukoliko se ukaže potreba i naši stomatolozi predlože hirurški vid terapije, takav pacijent prolazi kroz pripremu u smislu detaljne anamneze sa upitnikom o stanju opšteg zdravlja, eventualne potrebne premedikacije, konzervativno-parodontološke sanacije zuba i mehkih tkiva, te sprovođenje same intervencije i kontrolnih pregleda.

Prednosti oralne hirurgije

Uz pomoć oralne hirurgije mogu da se otklone razne tegobe, koje pacijenti imaju zbog zuba, a ponekad je i poslednja nada da se neki zub sačuva. Neke od tih intervencija su vađenje impaktiranog umnjaka, apikotomija korjena zuba, režanj operacija, kao i razne intervencije na koštanom i mehkom tkivu, koje obuhvataju i ugradnju implantata.

Oralna hirugija se može odnositi i na operacije desni kao i na rekonstrukciju usne duplje. Oralna hirurgija nalazi primjenu i u implantologiji, zatim pomaže da se isprave ili uklone nepravilnosti i defekti lica, vilice i zuba. Prije nego što se postavi ortodontski aparat nekad je potrebno da se neki zube izvade, radi boljeg ispravljanja zuba. Prilikom hirurških zahvata daje se lokalna anestezija, nakon čega se pacijent pušta kući.

Najčešći zahvati koji spadaju u oralnu hirurgiju su:

• Implantologija
• Uobičajeno i komplicirano vađenje zuba ili zaostalih korijena zuba
• Vađenje ne izraslih, retiniranih ili impaktiranih zuba, najčešće umnjaka
• Apikotomija korijena zuba – odstranjenje vrška „upaljenog“ korijena
• Modelacija gingive (desni)
• Modelacija i nadoknada kosti
• Sinus lift – modelacija kosti u području sinusa
• Zahvati u svrhu riješavanja estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine

 

Naravno, ne smijemo zaboraviti da je i dentalna implantologija grana stomatologije u koju djelomično zadire oralna hirurgija. Postupak ugradnje implantata je dakako oralno hirurški zahvat u domeni specijalista oralne hirurgije. Ugradnja implantata je također potpuno bezbolna procedura i najčešće prolazi uz minimalne ili nikakve postoperativne komplikacije. Osim ugradnje implantata, oralna kirurgija rješava i brojne slučajeve u kojima pacijenti inicijalno nemaju uvjete, odnosno nemaju dovoljno koštanog tkiva za postavu implantata. Tada govorimo o postupcima regenerativne predimplantološke kirurgije. Regenerativna predimplantološka hirurgija podrazumijeva sve postupke povećanja (augmentacije) tvrdih i mehkih tkiva na alveolarnom grebenu u svrhu dobivanja dovoljne ili optimalne količine tkiva za uspješnu implanto-protetsku rehabilitaciju.

Nadomještanje tkiva – augmentacija

Koštano tkivo kojim se nadomješta izgubljeno tkivo na grebenu može biti autologno, odnosno može se uzeti sa samog pacijenta (najčešće s brade ili područja donje čeljusti iza umnjaka) ili možemo govoriti o umjetnoj kosti koja se ugrađuje na mjesto gdje kost nedostaje. Postupci sa umjetnom kosti su ugodniji za pacijenta jer se ne otvara novo operativno polje, ali imaju svoja ograničenja i njima se ne mogu nadomjestiti opsežnije resorpcije, odnosno gubici tkiva na grebenu.

Nudimo Vam usluge:
– Vađenje zuba
– Apikotomija
– Cistektomija
– Gingivektomija Gummy Smile
– Cirkumcizija
– Terapija alveolita

Dentalni laser

Napredak, sada već popularne, laserske tehnologije u zadnjih nekoliko desetina godina doveo je do uvođenja lasera u svakodnevnu stomatološku upotrebu. Kad ga uspoređujemo s klasičnom metodama liječenja u stomatologiji pacijenti ga rado prihvataju zbog njegove bezbolnosti i minimalne invazivnosti. Ipak kao i svaka metoda, ima svoja ograničenja, pa ne možemo očekivati da “radi čuda” i da možemo njime izbjeći sve neugodne zahvate.

Kod liječenja zubnih kanala koriste se gotovo sve vrste lasera koje se primjenjuju u stomatologiji. Služe kao nadopuna konvencionalnom liječenju jer omogućuju dezinfekciju inficiranih korijenskih kanala zuba.

U liječenju parodontnih bolesti primjenjuje se mehanička terapija – struganje naslaga uz korijen pod anstezijom, hemijska terapija- antiseptici te antibiotici. Pomoć u liječenju paradontnih bolesti laserom minimalno je invazivna. Specijalnim nastavcima se ulazi u paradontni džep te se eliminiraju bakterije i njihovi produkti koji uzrokuju upalu. Laser pronalazi svoju upotrebu i u tretmanu periimplantitisa (upale oko zubnog implantata).

 

Dentalni Laser DOC Bandić Sarajevo, BiH
Dentalni Laser DOC Bandić Sarajevo, BiH

 

ENDODONCIJA – (liječenje zubnih kanala) laser se koristi kao nadopuna konvencionalnom liječenju zbog svoje sposobnosti da reducira broj mikroorganizama u inficiranom kanalu.

PARADONTOLOGIJA– koristi za oblikovanje gingive (gingivektomiju) te redukciju mikroorganizama u parodontalnim džepovima te poticanje regeneracije i cijeljenja tkiva. Pacijenti koji su, uz klasičnu parodontalnu terapiju, tretirani i laserom, pokazuju značajno poboljšanje simptoma i usporen razvoj bolesti.

ORALNOHIRURŠKI ZAHVATI – (odstranjivanje frenuluma, gingive, lezija različitog porijekla, otvaranje implantata) laser se pokazao bržim i bezbolnijim od skalpela, a tkivo nakon postupka brže cijeli, kraći je postoperativni oporavak, a tkivo zarasta bez ožiljka.

LIJEČENJA – liječenje afti, herpesa i raznih upalnih stanja laser djeluje procesom biostimulacije, gotovo trenutačno uklanja bol i regenerira tkivo. Uz terapeutsko djelovanje, dokazan je i preventivni učinak na tretirano tkivo.

U terapiji trigeminalne neuralgije i parestezije, te liječenju poremećaja temporomandibularnog zgloba i miofacijalnog bolnog sindroma laser pokazuje odlične rezultate, smiruje simptome i smanjuje bol.

U svakodnevnoj praksi predstavlja dopunsku terapiju i nipošto ne može zamijeniti sve tradicionalne metode liječenja. Indiciran je za slučajeve teške upale zuba ili okolnih struktura te kao sredstvo koje omogućuje brže cijeljenje tkiva.

Prednost upotrebe lasera u stomatologiji

Prednosti u odnosu na tradicionalne metode liječenja su mnogobrojne ali navest ćemo neke od najbitnijih kao što su:
– Bezbolnost
– Skraćeno vrijeme oporavka
– Ubrzano liječenje
– Koagulacija
– Sterilizacija
– Biostimulacija ( rane zarastaju u najkraćem mogućem vremenu )
– Preciznost i minimalna trauma (otiske uzimate odmah nakon obrade laserom bez straha od kasnije recesije/skupljanja tkiva)

Pomoću lasera formiramo skladan odnos između zuba i zubnog mesa kao jedan od najznačajnijih faktora estetike osmijeha. Dentalni laseri se koriste u mnogim stomatološkim tretmanima, uključujući i tretman mekih tkiva.

Laseri za meka tkiva su različite talasne dužine i jačine i mogu biti upotrijebljeni za zahvate koji bi se inače izvodili upotrebom skalpela. Dentalni diodni laseri imaju veliku prednost u poređenju sa konvencionalnim metodama terapije zahvaljujući zarastanju rana bez ožiljaka i poboljšanoj redukciji mikroba. Za pacijente, upotreba lasera znači manje postoperativne boli i manju potrebu za lijekovima. SIROLaser Blue je prvi dentalni diodni laser koji ima, plavu, infracrvenu i crvenu diodu. To pokriva spektar od 21. indikacije od hirurških zahvata, endodoncije, parodontologije pa do ostalih usluga izbjeljivanja zuba, rješavanja herpesa itd.

Osim u području estetske medicine, prednosti korištenja lasera očite su i u ostalim granama dentalne medicine.

Dječija stomatologija

Zdravlje vaše djece je naša najvažnija misija, a dječija stomatologija glavni je temelj zdravlja. Potražite najkvalitetniju zubarsku njegu u našoj ordinaciji.

Djeci je, kao i odraslim, potrebna zubarska njega. Dječija stomatologija i briga o djeci kao pacijentima specifična je, uglavnom, sa stanovišta psihološke pripreme. Potrebno je puno vremena, strpljenja i roditeljske saradnje. Postupci su uglavnom preventivni, jer je upravo to uvjet za odsustvo teških oboljenja zuba i prijeko potrebnog liječenja u kasnijim godinama.

Šta je dječija stomatologija?

Preventivna i dječija stomatologija temelj su oralnog zdravlja stanovništva. Dječija stomatologija nadzire pojedinca do 18. godine. Zadatak dječje stomatologije je prvenstveno prevencija karijesa. To uključuje rano otkrivanje karijesa, praćenje, kontrolu, sanaciju, uklanjanje štetnih faktora okoline, obrazovanje, motivaciju i obuku. Prevencija, također, uključuje parodontalni pregled i moguće liječenje.

Prevencija djetetu osigurava zdrav osmijeh, što znači da može normalno žvakati i primati više hranjivih sastojaka iz hrane koju unosi. Uče brže govoriti i zdraviji su, jer se pokazalo da bolesti usne šupljine utječu na cjelokupno zdravlje. Prevencija oralnog zdravlja djeteta započinje nicanjem prvog mliječnog zuba. Preporuke su da prva posjeta dječijem stomatologu bude, otprilike, kada dijete navrši prvu godinu života ili kada djetetu izrastu svi mliječni zubi. Iako mliječni zubi nisu trajni, to ih ne čini manje važnim. Oni usmjeravaju rast trajnih zuba, te omogućavaju njihov adekvatan razvoj. Karijes uništava mliječni zub i dovodi ga u nepravilan položaj, pa je potrebno plombirati zub. Ukoliko se mliječni zub ne liječi, postoji mogućnost da će i trajni zub na istom mjestu biti podložan karijesu.

Stomatolog će procijeniti zdravlje zuba i usne šupljine i sastaviti individualni program oralne zdravstvene zaštite kod kuće, što obično uključuje četkanje, čišćenje zubnim koncem, savjete u vezi prehrane i moguću potrebu za fluorom. Na taj način roditelji mogu svom djetetu usaditi cjeloživotne zdrave navike u pogledu zdravstvene zaštite zuba.

Pedodoncija

Pedodoncija je područje dentalne medicine koje se bavi dječijom i preventivnom stomatologijom. Rad s najmlađima i njihovim roditeljima zahtijeva puno strpljenja stomatologa i njegovih kolega, jer je potrebno prije pregleda izgraditi odnos s djetetom, zasnovan na velikom stepenu međusobnog povjerenja. U razgovoru sa djetetom, prije pregleda, stomatologa ne treba predstaviti kao nešto strašno. Dječija stomatologija i odlazak na pregled nikako ne treba predstavljati stresne situacije za dijete ili roditelje. 


Doktori/Uposlenici


Dr. Amela Bandićspecijalista ortopedije vilica-ortodoncije
Razija OručGlavni šef poliklinike
Dr. Imamović NejraDoktor stomatologije
dr Aida Belko-IbrahimovićDr dentalne medicine
dr Lejla BaždarevićSpecijalista oralne hirurgije
dr Denis CucakDr dentalne medicine
dr Merima BegićDr dentalne medicine

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
bkpyl