Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Poliklinika MUSA

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Poliklinika MUSAPoliklinika MUSA

+387 36 332 841

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak

  08:00 - -20:00

     Subota

08:00 - -13:00

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Poliklinika Musa je moderno opremljena stomatološka poliklinika koja svojim pacijentima nudi usluge iz svih područja stomatologije. Poliklinika je rezultat dugogodišnjeg napornog i predanog rada Prim. dr. Slavka Muse koji je svoju prvu stomatološku ordinaciju otvorio davne 1985. godine kao prvu privatnu stomatološku ordinaciju registriranu u Mostaru. Nakon završetka specijalizacija 2008. i 2012. godine dr.Musi se u obiteljskom poslu pridružuju i dvije kćeri. Razvitkom posla i ulaganjem u razvoj struke povećavao se i obim posla kao i broj pacijenata te se javila potreba za preseljenjem u novi veći i moderniji prostor kao i reorganizacija ordinacije u polikliniku. 2014. godine ordinacija je preregistrirana u Polikliniku Musa i otada posluje na adresi Kralja Tomislava 22.  Poliklinika Musa je nastavna baza Medicinskog fakulteta i Studija dentalne medicine Sveučilišta u Mostaru.

Usluge / Djelatnosti

PROTETIKA

Nadoknadom izgubljenog zuba te korekcijom boje i oblika zuba bavi se stomatološka protetika. Krunice, mostovi i dentalne proteze su protetski nadomjestci koji funkcionalno i estetski nadomještaju prirodne zube. U zadnjem desetljeću razvojem materijala i tehnnologije protetika je dostigla vrhunski kvalitet u izradi umjetnih zuba. Klasični materijali kao što je metal keramika se sve više zamjenjuju prirodnijim i estetski prihvatljivijim materijalima kao potpuna keramika i cirkon keramika. Protetski nadomjesci se djele na fiksne, mobilne te kombinirane. Fiksni protetski nadomjesci su krunice i mostovi. Mogu se raditi na prirodnim zubima ili na implantatima i oni su trajno fiksirani na nosače- zube ili implantate. Mobilni nadomjesci su proteze koje mogu biti potpune i djelomične. Mobilni nadomjesci se skidaju po potrebi.

ORTODONCIJA

Specijalistička grana stomatologije koja se bavi korekcijom položaja zuba i čeljusti. Ortodontske naprave ili popularnije zvani aparati se mogu podijeliti u mobilne i fiksne. I mobilne i fiksne naprave imaju svoje prednosti i ograničenja. Vrstu naprave koja je indicirana s obzirom na anomaliju i dob pacijenta određuje specijalist ortodoncije u dogovoru s pacijentom.


MOBILNA ORTODONCIJA:
Mobilne ortodontske naprave se u glavnom koriste kod djece u rastu i razvoju koja se u takozvanoj mješovitoj denticiji tj. Dio miliječnih zuba su zamijenili trajni, a dio je još nepromijenjen. Mobilni aparati koji se danas koriste u glavnom djeluju na položaj i odnose gornje i donje čeljusti i to su funkcijski aparati kao što su aktivator, bionator i sl. naprave.


FIKSNA ORTODONCIJA:
Fiksne ortodontske naprave (fiksni aparati) se sastoje od bravica i tubica ili prstenova koje se lijepe na zube i ne skidaju se dok traje terapija, žica koje se mijenjaju ovisno o fazi terapije i ligatura koje žicu pričvršćuju u bravicama.
S obzirom na materijal od kojeg su bravice napravljene fiksni aparati se mogu podijeliti na metalne i estetske.
Po načinu vezanja tj. fiksiranja žice u bravici mogu biti konvencionalne (žica+bravica+ligatura/gumica) i samoligirajuće (selfligating- ligaturu zamjenjuju clip integriran u bravicu).

ALIGNERI

Su prozirne udlage načinjene od prozirnih plastičnih folija. Folije se izrađuju kompjutorski individualno za svakog pacijenta. Izdizajnira se željeni pomak zuba i na osnovu toga se izradi set plastičnih udlaga koje se mjenjaju svaka dva tjedna. Na taj način dobivamo pomičemo zube do zadovoljavajućeg položaja.

PARODONTOLOGIJA

Parodontologija je specijalnost koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem potpornih struktura zuba tj. parodonta. To su gingiva (zubno meso), parodontni ligament (vlakna/ligamenti koja povezuju zub i kost) i kost. Upalni procesi mogu zahvatiti bilo koje od ova tri tkiva. Obično upala počinje kao gingivitis-upala mekog tkiva oko zuba i manifestira se crvenilom i krvarenjem gingive ( krvarenje desni). Uzročnik gingivitisa je plak  nakupljen na zubu i bakterije koje se nalaze u njemu.  Pacijenti koji su osobito rizični za  razvoj gingivitisa su:

     - pacijenti s lošom oralnom higijenom,

     - pušači,

     - dijabetičari,

     - imunološki kompromitirani pacijenti,

     - pacijenti s hormanalnim  disbalansom,

     - ortodontski pacijenti

     - pacijenti s protetskim radovima  (mostovi, krunice, ljuskice)

Gingivitis se može liječiti i spriječiti.

 Ukoliko se ne liječi na odgovarajući način upalni proces progredira i zahvaća dublje strukture -parodontni ligament i kost te u konačnici dovodi do gubitka potporne kosti i ispadanja zuba, ovaj stadij bolesti nazivamo parodontitisom u narodu poznatijem kao parodontoza. Parodontitis je kronična bolest koja se primjenom odgovarajućih sredstava i liječenjem od strane parodontologa može liječiti i zaustaviti.

ORALNA MEDICINA

Oralna medicina je specijalizacija u stomatologiji koja se bavi promjenama na sluznicama usta. Sve bakterijske, virusne i gljivične infekcije spadaju u domenu specijalista oralne medicine.

Osim infektivnih bolesti i druge sistemske bolesti kao što su dijabetes, razne autoimune bolesti te krvne diskrazije se manifestiraju na sluznicama usta. Dijagnosticiranje različitih neoplastičnih promjene među kojima je najopasniji karcinom usne šupljine također su područje ove specijalnosti.

IMPLANTOLOGIJA

Zubni Implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u čeljust kako bi nadoknadili izgubljeni zub. Implantat može zamijeniti jedan zub ili više implantata mogu poslužiti kao nosači mosta. Proces ugradnje implantata je složen i odvija se u nekoliko koraka. Prvi je ugradnje implantata u kost, zatim dolazi do procesa oseointegracije koji traje od četiri do šest mjeseci, nakon čega se može pristupiti izradi planiranog protetskog nadomjestka krunice ili mosta.

ORALNA HIRURGIJA

Ekstrakcija zuba

Apikotomija

Kortikotomija

Frenulektomija

CAD-CAM

Cad-Cam je termin koji se sve više povezuje sa stomatologijom i načinom izrade protetskih radova. Cad-Cam je engleska skraćenica za "computer aided design-computer aided manufacturing" tj. kompjutorski potpomognuti dizajn- kompjutorski potpomognuta proizvodnja. Cad-Cam tehnologija se koristi u raznim granama industrije, proizvodnje, medicine a u modernoj stomatologiji zauzima sve veći značaj. Cad-Cam se najviše koristi za izradu bezmetalnih/potpunokeramičkih nadomjestaka kao što su ljuskice, inlayi, krunice i mostovi, ali i u implantologiji i ortodonciji. Cijeli postupak izrade je u potpunosti digitaliziran. Nakon što stomatolog pripremi zube tj. izbrusi ih, zubi se skeniraju i dobija se trodimenzionalni digitalni snimak željenog zuba. U softveru stomatolog dizajnira oblik zuba i potom digitalno dizajniran zub šalje u glodalicu koja iz bloka keramike izrađuje nadomjestak koji smo dizajnirali. Ovaj način izrade je višestruko precizniji od konvencionalne izrade krunica i mostova. Digitalizirani zub se višestruko uveća na ekranu prilikom dizajna i na taj način se izbjegavaju sve potencijalne greške. Blokovi keramike i cirkona koji se koriste u ovom načinu rada su visoko estetski usavršeni tako da u potpunosti imitiraju prirodnu boju i transparenciju zuba. U Poliklinici Musa koristimo najnoviji Sironin sustav Cad-Cama što jamči visoku kvalitetu i preciznost protetskog rada.

 

 

RENDGEN DIJAGNOSTIKA

Digitalni ortopan je osnovno dijagnostičko sredstvo u dentalnoj medicini. Danas je gotovo nemoguće pristupiti rješavanju nekog ozbiljnijeg stomatološkog problema bez kvalitetnog ortopana. Protetska rekonstrukcija: izrada mostova i krunica, ortodontska terapija, dijagnoza i prognoza parodontoloških bolesti kao i ugradnja implantata zahtjevaju snimanje ortopana. Prednost digitalnog rentgena u odnosu na analogni je do 90% manje zračenje.

CT/ 3D dijagnostika omogućuje 3D uvid u stanje kosti i zuba. Najviše se koristi u implantologiji, ortodonciji i oralnoj kirurgiji.  3D je gotovo imperativ pri ugradnji implantata. Omogućuje nam preciznu dijagnostiku debljine, visine i gustoće kosti u koju se planira ugraditi implantat. U Poliklinici Musa također imamo mogućnost kompjutorki vođene implantologije pri čemu pacijentu nakon snimanja CT i skeniranja stanja u ustima kompjuterski odredimo točan položaj implantata i zatim CAD CAM sustavom izrađujemo udlagu kroz koju pozicioniramo i ugrađujemo implantate.

RVG dijagnostika je ciljana rendgenska dijagnostika malog područja. Ova metoda snimanja obuhvaća jedan do dva zuba i okolne strukture. Daje jasnu sliku ciljanog područja i koristi se u glavnom kod liječenja korijena zuba, dijagnoze karijesa i manjih kirurških zahvata poput apikotomije.


Doktori/Uposlenici


Prim. dr. Slavko MusaSpec. stomatološke protetike
Doc. dr. sc. Prim. Ines Musa TrolićStomatolog, spec. ortodoncije
Dr. Ivona Musa Lekospec. oralnih bolesti i parodontologije
Dr. Ivana JankovićDoktor stomatologije
Dr. Boris BuhačDoktor stomatologije
Dubravka VučićGlavna sestra
Kristina ZlomislićStomatološka sestra
Andrea VrankićStomatološka sestra
Anđela MerdžanStomatološka sestra

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
HR1Kr