Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Stomatološka ordinacija Bičakčić

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Stomatološka ordinacija BičakčićStomatološka ordinacija Bičakčić

Titova 7, 71000 Sarajevo
+387 33 208 288
+387 33 550 550

Radno vrijeme

ponedeljak  – petak

    09 :00 – 19:00
          Sub

    09:00 – 14:00

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Već 95 godina ime Bičakčić je sinonim za zdravlje, pionirsko razmišljanje i pomaganje čovjeku.

Misija ordinacije Bičakčić nije popravljati zube, nego vratiti osmijeh na Vaše lice. Gledajući naš posao na taj način, postaje jasno da smo odabrali jednu od najplemenitijih profesija.

Liječničku tradiciju naše porodice počinje pisati dr. Vejsil Bičakčić koji je davne 1918. godine napustio rodni grad i otišao studirati medicinu u Beč. Kao jedan od prvih studenata iz ovih krajeva, te unatoč nepoznavanju njemačkog jezika, uspješno završava studij medicine. Po povratku u rodno Sarajevo otvara prvu privatnu praksu pod nazivom “Ordinacija Bičakčić”. Prepoznajući medicinu kao način pomoći čovjeku, a ne isključivo kao posao, dr. Bičakčić se s jednakim žarom bavi filantropskim aktivnostima i humanitarnim radom.

Posvećenost zdravlju i dobrobiti čovjeka postaje duboko ukorijenjena i u svim generacijama koje dolaze. Tu tradiciju nastavlja i prim. dr. Dževad Bičakčić koji studij stomatologije završava 1960. godine u Ljubljani. Nakon povratka u Sarajevo postaje direktor jedine i najveće stomatološke državne službe. Nakon toga aktivno se uključuje u osnivanje stomatološkog fakulteta sa klinikama u Bosni i Hercegovini. Razdvajanjem stomatološkog fakulteta i stomatološke klinike obavlja funkciju direktora stomatološke klinike sve do odlaska u penziju. Za svoj doprinos osnivanju stomatološkog fakulteta sa klinikama u Bosni i Hercegovini i održavanje kontinuiteta struke od 1924. godine, 2010. godine dobija posthumno priznanje Stomatološkog fakulteta u Sarajevu prilikom obilježavanja 50 godina postojanja.

Uslugu zasnovanu na tradiciji, kvaliteti, savremenim tehnologijama i individualnom pristupu svakom pacijentu danas nastavljaju dr. Nadir i dr. Kerim Bičakčić sa velikim timom stručnih saradnika.

Poziciju lidera svakodnevno potvrđujemo ne samo na bosanskom, nego i na evropskom tržištu. Vodeće svjetske tehnologije, kontinuirano usavršavanje svih zaposlenih, ali prije svega ljudski odnos prema svakom pacijentu, garancija su Vašeg zadovoljstva i osmijeha. Tradicija i budućnost u službi Vašeg osmijeha!

 

Usluge / Djelatnosti

RTG DIJAGNOSTIKA

Prvi u Evropi uveli smo najnoviju RTG dijagnostičku tehnologiju uvezanu sa Cerec Omnicamom, koja pruža trodimenzionalne (CT) radiološke snimke uz najmanju dozu zračenja za pacijenta, i omogućuje kompjuterski navođenu stomatologiju.

GALILEOS Comfort je dentalni CT uređaj najnovije generacije, koji je postavio novi standard u radiološkoj dijagnostici zahvaljujući nizu patentiranih rješenja koja za rezultat imaju poboljšanu kvalitetu slike uz smanjenje doze zračenja.

U praksi to znači mogućnost trodimenzionalnog slikanja svih stomatoloških i ORL indikacija u visokoj rezoluciji. Uz sve već standardne dijagnostičke programe za slikanje koji uključuju i cefalometrijske snimke, GALILEOS Comfort je opremljen i naprednim programom za računarom vođenu implantologiju, koji je proglašen najboljim u svojoj kategoriji.

PROTETIKA

Protetička rehabilitacija zuba označava sve one procese u kojima se zub restaurira kombinacijom ordinacijskih i laboratorijskih procesa tj. u procesu pravljenja ovih nadoknada učestvuju i stomatolog i zubni tehničar.

Protetske nadoknade se grubo mogu podijeliti na:

1. nepokretne – fiksne protetske radove
2. pokretne – mobilne protetske radove.

Na ovoj strani moći ćete da saznate više o sledećim pojmovima:

1. Fiksna protetika:

– inleji (onleji),
– fasete (veniri),
– krunice,
– mostovi;

2. Mobilna protetika:

– parcijalne pločaste proteze,
– parcijalne skletirane proteze (vizil),
– totalne proteze;

3. Mašinski obradiva keramika (CAD/CAM)

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

PREVENICIJA

IMPLANTOLOGIJA

Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su najbolja opcija nadomještanja gubitka zuba u modernoj stomatologiji. Sastoje se od titanskog dijela koji se ugrađuje direktno u kost kako bi nadomjestio korijen zuba. Taj će dio nakon sraštanja sa okolnim koštanim tkivom (“oseointegracija”) poslužiti kao potpora novom zubu, koji će biti napravljen od dentalnog materijala koji najbolje odgovara estetici, poziciji i funkciji zuba.

Ko je kandidat za ugradnju zubnih impIantata?

Gubitak prirodnih zuba kod pacijenata može izazvati nesigurnost da razgovaraju sa drugim ljudima ili da se smiju. Osim toga, nepravilan zagriz uzrokovan gubitkom zuba može imati negativne efekte na prehrambene navike, što u nekim slučajevima dovesti do sekundarnih zdravstvenih problema kao što je neuhranjenost, gorušica, gastritis…
Svako kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili smanjena mogućnost govora, kandidat je za ugrađivanje zubnih impIantata.

Važno je da imate dovoljno koštanoga tkiva za ugradnju implantata, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće te da nemate zdravstvenih problema (nekontrolirani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično) koji mogu ugroziti proces zaraštavanja implantata i kosti.
Zubni impIantati mogu biti rješenje i kod pacijenata kojima je otežano ili onemogućeno nošenje zubne proteze.

Koje su prednosti implantata?

Očuvanje prirodnih zuba
Ugradnjom implantata ne morate žrtvovati susjedne zube, koji bi se inače morali izbrusiti kod ugradnje mosta. Susjedni zubi oko ugrađenog implantata ostaju netaknuti što predstavlja najveću uslugu koju možete učiniti za zdravlje svojih zuba.

Estetika
Izgled finalnog protets kog rada uveliko ovisi o znanju i sposobnosti stomatologa, te kvaliteti suradnje sa zubnim tehničarem. Implantati urađeni po savremenim estetskim principima izgledaju kao prirodni zubi koji su iznikli iz desni. Implantati se mogu koristiti radi nadoknade jednog, više zuba ili cijelog zubnog luka, mogu biti nosači mosta ili proteze, pa čak i uporište za ortodontsko pomijeranje zuba.

Manji gubitak koštanog tkiva
Usljed gubitka prirodnog zuba, kost oko zubnog korijena polako počinje nestajati, što čak može izmijeniti oblik Vaše čeljusti. Zubni impIantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, i time spriječava gubitak koštane strukture.

Poboljšana funkcionalnost
Po završetku procesa sraštanja implantata sa kosti, oni funkcioniraju jednako kao Vaši prirodni zubi – s impIantatima možete jesti bilo koju hranu i smijati se sa samopouzdanjem, za razliku od nekih drugih nadomjestaka s kojima se kod žvakanja čvrste hrane može javiti iritacija ili upala desni.

Komfor
Jedino pravilno ugrađeni implantati mogu osigurati funkciju govora i žvakanja kao što je bila prije gubitka zuba. Zubne proteze neminovno čine da se pacijenti osećaju i izgledaju starije, smanjuju svakodnevni užitak nesmetane ishrane i oduzimaju samopouzdanje.

Pouzdanost i dugotrajnost
Istraživanja pokazuju da uspiješnost implantata i 10 godina nakon ugradnje iznosi 95%, dok se 30% prirodnih zuba koji su izbrušeni i ugrađeni u most, u periodu od 7 do 10 godina izgubi.

Koji je postupak ugradnje zubnih implantata?

Prije same ugradnje impIantata, potrebno je provjeriti zdravlje Vaših zuba i desni. Ukoliko postoji naznaka bolesti desni ili kvarenja zuba, potrebno ih je izliječiti.
Za planiranje postupka ugradnje implantata pristupa se detaljnom RTG dijagnostičkom pregledu u kojem se vrši procjena kvalitete kosti i svih anatomskih struktura o kojima je potrebno voditi računa prilikom same ugradnje implantata.
Slijedi razgovor u kojem ćemo Vas detaljno upoznati sa svim planom terapije i daljom procedurom.

Faze ugradnje implantata

– Zubni impIantat se ugrađuje u kost rutinskim hirurškim postupkom. Sam postupak kratko traje i gotovo je u potpunosti bezbolan, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom.

– Nakon ugradnje implantata slijedi period oporavka tijekom kojeg implantat srasta s košću („oseointegracija“), što obično traje od 2 do 6 mjeseci.

– Nakon što je završio period oporavka na impIantat se postavlja nadogradnja, koja služi kao podrška za kasniji zubni nadomjestak.

– Mjesec do dva kasnije, nakon jačanja zubnog mesa, na impIantat se postavlja konačni nadomjestak zuba.


Doktori/Uposlenici


Dr. Nadir BičakčićDoktor stomatologije
Dr. Kerim BičakčićDoktor stomatologije
Prim. Dr. med. Marija MarkotaDoktor stomatologije
Dr. Amna StrujićSpec. stomatološke protetike
dr Belma MuhamedagićDoktor stomatologije
Emina SirbubaloDoktor stomatologije
Dr. Aida MehovićDoktor stomatologije
Dr. Manuela BrajdićDoktor stomatologije

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
cRBsD