Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Stomatološka ordinacija "Dr. Kovačević"

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Stomatološka ordinacija "Dr. Kovačević"Stomatološka ordinacija "Dr. Kovačević"

+387 66 804 634
+387 65 795 737

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak

09:00 - 17:00

Subota

Po dogovoru

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Naša ordinacija Vam nudi cijeli niz usluga - od besplatnog prvog pregleda i konsultacije sa stomatologom do složenih implantoloških zahvata.

Kod nas možete dobiti ne samo vrhunsku uslugu već i dobre savjete kako bi Vaši zubi dugo ostali zdravi i lijepi. Vaša posjeta stomatologu može biti potpuno bezbolna. Anestezije zadnje generacije garantuju bezbolnost zahvata.

Najmoderniji materijali i tehnologije u kombinaciji sa dugogodišnjim iskustvom zasigurno ce zadovoljiti sve Vaše zdravstvene i estetske potrebe.

Garantujemo najviši standard i povoljne cijene.

Usluge / Djelatnosti

ESTETSKA I REKONSTRUKTIVNA STOMATOLOGIJA

Nevjerovatno kako mala korekcija na Vašim zubima ili desnima, može mnogo promijeniti Vaš izgled i poboljšati kvalitet Vašeg života. Velika većina procedura iz domena estetske stomatologije se rješavaju u jednom ili nekoliko dolazaka i ne zahtjevaju posebnu njegu. Bilo da se radi o promjeni oblika ili boje zuba, promjeni oblika desni ili nadoknadi izgubljenih zuba, to će biti mali napor sa Vaše strane u odnosu na ono što ćete dobiti.

ESTETSKI ISPUNI

ZUBNI NAKIT - CIRKONI

FASETIRANE KRUNICE (LJUSPICE)

ESTETSKO REMODELOVANJE ZUBA

ZUBNE KRUNICE

MOSTOVI

TRETMAN ZA KOREKCIJU PRETERANO VIDLJIVIH DESNI

TRETMAN ZA KOREKCIJU NEJEDNAKIH DESNI

ZUBNI IMPLANTATI

Rješavanje estetskih problema pomoću vrhunskih materijala;
Metalna i bezmetalna keramika;
Ljuskice VENNERS;
Cirkon keramika;
Izbjeljivanje zuba;
u ordinaciji, 1 posjeta (1-2h), upotreba gela za izbjeljivanje;
kućno izbjeljivanje 14 dana - upotreba gela..

Visoki estetski zahtjevi često dovode pacijenta u stomatološku ordinaciju sa željom da se kreira novi, savršeni osmijeh koji bi podario skladan, mladolik i privlačan izgled. Želje su pacijenta ravni, svijetli zubi bez razmaka, proporcionalni osmijeh u idealnom odnosu zuba prema zubnom mesu, usnicama i cijelom licu.

ORALNA HIRURGIJA

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja podrazumeva hirurško lječenje oboljenja zuba i mekih tkiva usne duplje.

Prije svake hirurške intervencije, hirurg objasni pacijentu šta treba da se uradi i kako će ta intervencija da izgleda. Pacijent popunjava preoperativni upitnik i dogovara se o terminu zakazane intervencije. Nakon toga dobija odštampana uputstva kako da se pripremi za operaciju i kako da postupi poslije intervencije.
Sve intervencije se rade u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolne.

U našoj ordinaciji radimo slijedeće oralno hirurške intervencije:


1. Vađenje zuba i zaostalih korjenova – jednostavna, komplikovana i hirurška vadjenja.

2. Apikotomije i cistektomije – odstranjivanje vrha korjena zuba i okolnog bolesnog tkiva. Uzroci mogu biti mnogobrojni: periapikalni procesi koji se konzervativno ne mogu izliječiti, prelomljeni djelovi igle u korjenu, ciste, krivi put (fousse route) i prelomi u apikalnoj trećini korjena.

3. Impaktirani i retinirani zubi, koji ne mogu da izniknu zbog mehaničke prepreke ili nisu izrasli zbog drugih uzroka: pogrešan smjer uzdužne osovine zuba, predubok položaj zametka, patološki procesi, hereditarni uzroci, pomanjkanje impulsa rasta. Najčešce su to umnjaci (osmice) u gornjoj i donjoj vilici, a mogu biti i očnjaci.

4. Pretprotetska hirurgija – fiziološki i patološki procesi na viličnom grebenu i mekim tkivima mogu uzrokovati loše anatomske i fiziološke odnose i stvoriti nepovoljne uslove za nošenje protetskog rada ili ga sasvim onemogućiti. Tada se hirurškim putem odstranjuju nepravilnosti i dobijaju dobri uslovi na viličnom grebenu i mekim tkivima. Te operacije su: nivelacija alveolarnog grebena, plastika vestibularne brazde, odstranjivanje hipertroficnog mekog tkiva i reinplantacije.

5. Frenulektomija (uklanjanje resice).

6. Implantati.

7. Zatvaranje oroantralnih komunikacija (sinusa).

IMPLANTOLOGIJA

Dentalni implantati su promjenili kvalitet života mnogih ljudi. Zahvaljujući njima možemo nadoknaditi izgubljene zube tako da „novi zubi“ izgledaju i funkcionišu kao prirodni.

Više informacija o implantima i njihovoj ugradnji možete dobiti ukoliko naskontaktirate ili posjetiti u našoj ordinaciji. Naši ljekari će biti veoma zadovoljni da Vam izađu u susret i riješe bilo kakve nedoumice u vezi bilo koje procedure u domenu implantologije.

Prednosti ugradnje implantata:
• očuvanje estetike lica,
• funkcionalna rehabilitacija,
• sprječavanje postepenog gubitka kosti na mjestu izgubljenog zuba,
• očuvanje preostalih zdravih zuba.

Implantati se ugrađuju:
• kada nedostaje jedan zub,
• kada nedostaje više zuba,
• kada nedostaju svi zubi.

Ugradnja vrhunskih implantata
Rješavanje problema bezubih vilica - mini implantati;
Nadogradnja izvađenih zuba bez brušenja i oštećenja susjednih zubi.

Zubni implantati izgledaju kao vaši prirodni zubi, a zbog čvrstog srastanja s kostima vilice nema razlike u funkcionalnosti od prirodnih zuba. Kod gubitka zuba kost oko zubnog korijena polako počinje nestajati, što čak može izmijeniti oblik vilica.

Implantat ugrađen na tom području stimuliše rast kosti, sprečavajući tako gubitak koštane strukture i posljedično povlačenje zubnog mesa. Zubni implantati čuvaju vaše prirodne zube. Ugradnjom implantata ne morate žrtvovati (brusiti) zdrave zube koji bi služili kao nosači mosta. Zubne proteze često su nestabilne te padaju s ležišta. Zubni implantati će ih učvrstiti te tako olakšati nošenje proteze. Implantatom dobijate stabilnu, trajnu i estetski besprijekornu nadoknadu izgubljenog zuba.

PROTETIKA

Protetika obuhvata niz postupaka kojima se vraća estetika i funkcija kod velikih destrukcija ili gubitka zuba. Usluge koje pružamo iz oblasti protetike su:

Mobilna protetika

Totalne zubne proteze izrađuju se kod pacijenata koji nemaju niti jedan zub. Mogu biti klasične totalne zubne proteze ili proteze koje se „fiksiraju“ uz pomoć implantata. Djelimične zubne proteze se vežu za zube kukicama ili zglobnim vezama.
Izrada totalnih (akrilatnih) proteza;
Izrada parcijalnih (wironit) proteza;
Izrada teleskop proteza.. 

Fiksna protetika

Karijesom oštećen, diskolorisan ili djelimično frakturisan zub zamjenjuje se keramičkom krunom. Ukoliko nedostaje jedan ili više zuba (ako iz nekog razloga pacijent ne želi implantate), izrađuje se zubni most koji povezuje susjedne zube. 

Bezmetalna keramika i cirkon keramika

Metal keramika - ojno

Nadogradnje - kada nedostaje klinička kruna ili je razorena većim dijelom, a zub je izlijecen, izrađuje se nadogradnja koja može biti:
konfekcijska ili gotova - metalna, staklena ili cirkonijska
livena - individualna  nadogradnja - dent. celik, zlato, cirkon.

Nedostatak zuba više je nego neprijatna pojava, koja čovjeka onemogućava da normalno funkcioniše. Nemogućnost žvakanja, otežan govor, deformacija preostalih zuba, deformacija vilice su samo neke od posljedica nedostatka zuba.
Srećom, zubna protetikaje je toliko napredovala da Vam pruža mogućnost da dobijete nove zube, koji ce Vas služiti podjednako dobro kao i prirodni zubi, a njihov izgled neće se nimalo razlikovati od njih.
Ordinacija Dr Kovačević Vam nudi najsavremenija rješenja i detaljno Vas upoznaje sa svakim od njih, kako biste se lakše odlučili.

 

ORTODONCIJA

Prvi pregled kod specijaliste ortodonta trebalo bi obaviti oko sedme godine života. međutim, za ortodontsku terapiju nikada nije kasno – čak ni u odraslom ili u zrelom dobu.
Za prvi pregled neophodan je rendgenski snimak gornje i donje vilice, tzv. ortopantomogram (OPT), kojim se dobija uvid u stanje zuba i vilice. Potom se, u dogovoru s pacijentom, kao i uz pomoć svih dostupnih dijagnostičkih metoda, pravi plan terapije.

Svakom pacijentu, u zavisnosti od ortodontskog aparata, u pisanoj formi dajemo uputstva kojih treba da se pridržava tokom terapije. Takode, savjetujemo pacijentima da se uključe u program fluorizacije zuba i zaštite se od karijesa tokom trajanja ortodontske terapije, a naročito prilikom nošenja fiksnog aparata.

U odraslom dobu terapija je potrebna: zbog prevencije parodontalnih bolesti, kao priprema za postavljanje implantata, kao priprema za protetsko liječenje, radi uklanjanja traumatske okluzije – koja dovodi do ubrzanog trošenja zuba i, naravno, iz estetskih razloga. Kod odraslih se najčešće koriste fiksni aparati, mada se kod nekih lakših slučajeva tjeskobe ili nepravilnog položaja frontalnih zuba može koristiti mobilni aparat.

Terapija može biti urađena:


Mobilnim aparatom: a) kod djece sa mješovitim (mlječnim i stalnim) zubima; b) kod odraslih pacijenata (Inman-aparatom).


Fiksnim aparatom – kod stalnih zuba. Koriste se bravice (breketi) koje mogu biti: klasične – metalne, estetske – prozirne ili u boji zuba, te lingvalno postavljene (postavljene s unutrašnje strane zuba, tako da se ne vide).


Kombinovanom terapijom
Ortodontski aparati služe za: ispravljanje nepravilnog položaja zuba ili lošeg zagrižaja, postizanje estetski oblikovanih zubnih lukova, uspostavljanje pravilnog odnosa između gornje i donje vilice, rasterećenje zgloba vilice, kao i dobijanje zadovoljavajućeg profila u smislu punoće usana.


U dječijem uzrastu moguće je jednostavnim zahvatima ispraviti manje nepravilnosti, a ukoliko dijete ima neku nepoželjnu naviku, kao što je: disanje na usta, sisanje palca, grickanje donje usne ili tiskanje jezika – nužno ju je ukloniti, kao i njene posljedice. 

IZBJELJIVANJE ZUBA

Izbjeljivanje zuba je postupak kojim izbijeljujemo prirodne zube. Najčešći uzroci koji dovode do obojenja zubi su prekomjerno konzumiranje kafe, čaja, crnog vina, obojenih napitaka, tetraciklinska obojenja, nekroza pulpe, razvojne anomalije zubi, itd.

Materijali koje koristimo za izbjeljivanje u svom sastavu sadrže karbamid-peroksid ili vodik-peroksid. Mehanizam izbijeljivanja se bazira na oksigenaciji pigmenta u čvrstim zubnim tkivima koja ima za posljedicu promjenu boje zuba u svjetliju. Od metoda za izbjeljivanje razlikujemo tzv. kućno izbjeljivanje pomoću udlaga i izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji.

Za kućno izbijeljivanje izrađujemo individualne udlage za izbijeljivanje. Te udlage se ispune preparatom za izbijeljivanje (karbamid-peroksid 10-22%) i nose tokom noći. Ovaj postupak se provodi 10 do 15 dana, odnosno do postizanja željene boje zubi.

PARODONTOLOGIJA

Uklanjanje mekih naslaga i pigmentacije zuba se u modernoj stomatologiji danas obavlja sistemom Air-Flow-a, a procedura se zove pjeskarenje zuba.
Naš tretman ovom metodom sigurno uklanja mrlje od vina, cigareta, kafe ili čaja sa vaših zuba, sa mjesta gdjetradicionalno uklanjanje zubnog kamenca ultrazvukom nije uspjelo.

Pjeskarenje zuba nije i ne može se posmatrati kao tretman izbeljivanja zuba, ali efekat koji se postiže poslije tretmana daje vašim zubima za jednu nijansu bjelje zube, glatke i primetno sjajnije.
Ova, praktično, detox terapija cijele usne duplje se izvodi specijalnim aparatom dizajniranim da pod jakim pritiskom izbacuje gazirane čestice i vodu na površinu i između svakog zuba.
Tretman je potpuno bezbolan za pacijenta i u prosjeku traje oko 20 minuta. Preporučuje se kao dio pripreme za bjeljenje zuba i dio vašeg svakodnevnog zdravog i blistavog osmjeha.

Zubni plak, naslage koje se svakodnevno talože na zubima, kroz vrjeme stvaraju zubni kamenac. Zubni kamenac ne samo da je vidljiv i nimalo privlačan, nego je izazivac karijesa, parodontopatije i neprijatnog daha.

Skidanje zubnog kamenca bi moralo redovno da se obavlja, kako bi zubi ostali ljepi i zdravi. Sam postupak je brz i bezbolan, a znači i više nego što možete da zamislite.
Da bi se, nakon skidanja kamenca, izglancala površina zuba, na koju će novi kamenac teže prianjati, potrebno je obaviti poliranje zuba. Poliranje zuba specijalnim pastama onemogućiće taloženje bakterija i plaka, čime ćete se zaštititi od karijesa i neprijatnih oboljenja desni.

DJEČIJA STOMATOLOGIJA

Ne propustite šansu da naučite dijete dok je malo i dok nema stečenu averziju prema stomatologu, da odlazak kod stomatologa nije nikakav bauk niti kazna. Uputite svoje dijete u značaj zdravih i ljepih zuba. Sačuvajte ga neprijatnog iskustva pravovremenim odlaskom na stomatološki pregled. Objasnite mu da je dječiji stomatolog njegov istinski prijatelj.

Savremena dječija stomatologija omogućila je savršen način zaštite dječijih zuba od karijesa. Zalivanje fisura spasiće Vašeg mališana bolova, neprijatnosti i bespotrebnih popravki zuba.
Zalivanje fisura kod djece predstavlja popunjavanje prostora između kvržica zuba, čime se sprječava gomilanje ostataka hrane, glavnog uzročnika karijesa. Tretman se obavlja brzo i lako, a dijete ne osjeća ni najmanju neprijatnost, niti bol. 

Vjerovatno znate da od zdravlja dječijih zuba zavise i razvoj vilice, razvoj govora, pravilna ishrana i sveukupno zdravlje djeteta. To su više nego dovoljni razlozi da bi se zdravlje zuba shvatilo kao ozbiljna i bitna stvar.
S obzirom da su dječiji zubi podložni kvaru, uz neadekvatnu ishranu sa puno šećera, karijes kod djece je izuzetno česta pojava. Zbog toga je prevencija karijesa u najmlađem uzrastu od izuzetne važnosti. Uputićemo Vas u preventivne mjere, kao što su skidanje mekih naslaga, fluorizacija zuba i zalivanje fisura. Svesrdnu pomoć imaćete i ukoliko bude potrebno vađenje mlječnih zuba ili ispravljanje zuba ili potreba za nošenjem protezice.

ANTI-AGEING

U stomatološkoj ordinaciji "Dr Kovačević" od sada možete uraditi i tretmane hijaluronom, mezoterapijom i PRP-em (plazma bogata trombocitima).

Dr Dijana Kovačević je sertifikovani ljekar od strane Antiageing akademije Srbije za pružanje neinvazivnih tehnika iz oblasti estetske medicine.

  • Povećanje usana hijaluronom
  • Mezoterapija
  • PRP tretman


Doktori/Uposlenici


Spec.dr. Miloš KovačevićStomatolog, Specijalista oralne hirurgije i implantologije
Dr. Dijana KovačevićDoktor stomatologije
Dr. Milan BošnjakDoktor stomatologije

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
6zz5p