Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Stomatološka ordinacija Sulejmanagić

mojdoktor.ba     Rubrika     Zdravstvene ustanove   Stomatološka ordinacija SulejmanagićStomatološka ordinacija Sulejmanagić

Avdage Šahinagića 11, 71000 Sarajevo
+387 33 236 118
+387 33 440-641

Radno vrijeme

Ponedeljak, srijeda, petak 12:00-20:00

Utorak, četvrtak 10:00-18:00

Druga subota u mjesecu 10:00-18.00

Ocjena

stručnost
cijena
ljubaznost

Foto galerija

Prikaži sve fotografije

Rječnik medicinskih pojmova

Rječnik medicinskih pojmova Često korišteni pojmovi u medicini.
saznaj više

Priručnik Bolesti

Priručnik Bolesti Sve o bolestima, njihovim simptomima i naćinu liječenja.
saznaj više

Interpretacija lab. nalaza

Interpretacija laboratorijskih nalaza Detaljan opis nekog sastojka krvi.
saznaj više

Mr. Pacient

Mr. Pacient Ne znate u kojoj oblasti tražiti doktora, tražite prema simptomima.
saznaj više

Korisni dokumenti

Korisni dokumenti saznaj više

O nama

Naša praksa je utemeljena davne 1930 godine od strane gospodina Hajrudina Ismailovića poznatog Sarajevskog višeg zubara oca Prim dr. Ajše Ismailović-Sulejmanagić. Gospodin Hajrudin Ismailović je od 1930 do 1934 god kao zubni tehničar radio kod doktora Mirka Oreškovića i Miroslava Švarca a 1934 god. položio je ispit sa pravom obavljanja zubotehničke prakse na prostoru cijele BiH pred Komisijom Kraljevine Jugoslavije u Beogradu. 

Od 1941-1953 obavlja kao dentista tehničar samostalno privatnu zubotehničku praksu. Od 1948 godine zvanično je položio ispit za obavljanje zubno-ljekarske prakse za područje grada Sarajeva koju uspješno obavlja sve do kraja 1962 godine kada je ovaj vid privatne prakse zakonom definitivno ukinut. Ideja i želja gospodina Ismailovića za nastavljanjem porodične tradicije u stomatološkoj struci realizovana je ponovnim otvaranjem ove ordinacije koja je zvanično registrovana 26. 08. 1991 godine na istoj adresi na kojoj je praksu obavljao upravo gospodin Hajrudin Ismailović.

Porodičnu tradiciju nastavila je njegova kćerka Dr Ajša Ismailović Sulejmanagić zatim njegovi unuci. Dr Naida Hadžiabdić koja je diplomirala na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002 godine trenutno je u zvanju višeg Univerzitetskog asistenta na Katedri za oralnu hirurgiju kao magistar stomatoloških nauka i specijalista iz Oralne hirurgije i Dr Nedim Sulejmanagić koji je uspješno uključen u praksu od jula 2006 godine. U galeriji slika možete vidjeti eksponat stare zubarske stolice iz 1886 godine od gospodina Ismailovića što je znak dugogodišnje porodične tradicije.

Usluge / Djelatnosti

DJEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Djeca za nas predstavljaju posebne pacijente, čije je povjerenje izuzetno teško dobiti, no jednom stvorena veza između vašeg djeteta i njegovog stomatologa, važna je za cijeli život i zdravlje vašeg djeteta. 

U stomatološkoj ordinaciji Sulejmanagić ulažemo veliki napor u privikavanju nekooperativne djece, djece sa izuzetnim strahom od stomatologa. Najčešći uzroci straha kod djece nastaju zbog prijašnjih loših iskustava kod onih stomatologa koji za djecu nemaju vremena ali ni znanja u radu s djecom i često nažalost ni volje. Naime dječja stomatologija je zasebna specijalistička grana upravo zbog kompleksnog pristupa djeci te je od vašeg interesa da oralno zdravlje svog djeteta povjerite specijalisti dječije stomatologije.

S obzirom da je preventiva osnovni pojam u liječenju kod moderne stomatologije, posebno težište dajemo prevenciji kod djece i odraslih. Sve preparacije zuba radimo prema načelima minimalno-invazivne stomatologije gdje se maksimalno čuva zdravo zubno tkivo. 

Pečaćenje ili zalijevanje fisura stalnih zuba, predstavlja najbolju metodu prevencije karijesa, a radimo je sa modernim kompozitnim i smolastim materijalima koji omogućavaju visoki stepen prevencije duži niz godina. Prim dr Ajša kao dugogodišnji specijalista dječije i preventivne stomatologije ima veliko kliničko iskustvo o različitim metodama prevencije karijesa, pečaćenja fisura, ispuna mliječnih i stalnih zuba kao i liječenju dentalnih trauma.

Kod nas se svi mliječni zubi saniraju prema pravilima struke, te se koriste moderni adhezijski i remineralizacijski materijali za nadoknadu zubnih tkiva. Posebnu pažnju pridajemo individualnom psihološkom pristupu djetetu kao pacijentu, tako da se strah i ostali potencijalni problemi uspješno eliminiraju u rano doba djetetovog razvoja.

Pravilna prevencija kod djece kao i kompletno saniranje mliječnih i stalnih zuba dovodi do unaprijeđenja oralnog zdravlja kod djece, kao i prevenciju ortodontskih anomalija. Stoga nam prepustite svoje dijete bez straha i s punim povjerenjem a mi ćemo u prijateljskom odnosu s vašim djetetom, ubrzo ga opravdati.

Također, kao mjera prevencije svim pacijentima se preporučuje posjeta stomatologu najmanje dva puta godišnje gdje se prilikom svake posjete vrši detaljan pregled, uklanjanje mekih i tvrdih naslaga ultrazvučnim aparatom za skidanje kamenca te se zubi poliraju profesionalnim pastama. Također se preporučuje i topikalno premazivanje preparatima fluora koji pružaju zaštitu od karijesa u trajanju od 6 mjeseci.

ENDODONCIJA I KONZERVATIVA

Endodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubne pulpe. Smatra se da je jedna od najgorih i najintenzivnijih boli upravo akutna upala zubne pulpe. Izuzetno je važno ispravno izliječiti zub kako kasnije ne bi došlo do mogućih brojih komplikacija poput cista, granuloma, oticanja, fistula i sl. Kako bi liječenje bilo uspješno, neizostavno je imati odgovarajuću opremu i materijale. U stomatološkoj ordinaciji Sulejmanagić koristimo savremenu opremu poput Apex findera za mjerenje tačne dužine kanala korijena, također vršimo mašinsku obradu kanala, i kanale definitivno obturiramo tj punimo samo savremenim materijalima renomiranih svjetskih proizvođača. Liječenje svakog zuba je popraćeno RVG snimkom, aparatom Kodak RVG 6100 posljednje generacije.

Konzervativa (plombiranje zuba)- se vrši najkvalitenijim i modernim kompozitnim i smolastim materijalima uz primjenu minimalno invazivne tehnike gdje se maksimalno čuva zdravo zubno tkivo.

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Estetska stomatologija predstavlja interdisciplinarnu granu stomatologije koja ujedinjuje gotovo sve ostale stomatološke specijalnosti a cilj joj je poboljšanje estetike zuba što dovodi do podizanja samopouzdanja pacijenta. Pod estetskom stomatologijom se podrazumijeva izrada visokokvalitetnih estetskih ispuna, cirkon oksidnih bezmetalnih krunica, izrada veenera ili keramičkih ljuspica ili faseta kao i izbjeljivanje zuba.

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je tretman koji bilježi veći porast od bilo kojeg stomatološkog tretmana u modernoj stomatologiji. Ukoliko se pravilno i odgovorno primjenjuje može značajno unaprijediti estetiku zuba kod pacijenata kod kojih je došlo do diskoloracije zuba . Vanjske promjene u caklini mogu nastati zbog pojačanog konzumiranja kafe, obojenih pića, pušenja cigareta itd dok su unutrašnje diskoloracije posljedica odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu i nastaju preeruptivno i posteruptivno. Neki od razloga diskoloracije zuba su primjena antibiotika tetraciklina u drugom tromjesečju trudnoće gdje dolazi do odlaganja tetraciklina u strukturu zuba tokom kalcifikacije. Obojesnost zuba također može nastati usljed traume zuba, nekroze zuba ili neadekvatnog liječenja zuba. 

Prije se vjerovalo da upotreba svjetlosti pojačava efekat izbjeljivanja. Danas se zna da je takav efekat kratkotrajan i prolazan. Svjetlost stvara toplotu a toplota uzrokuje jaču dehidraciju zuba. Neposredno nakon tretmana zubi djeluju svjetliji i bijelji, ali ovaj efekt se gubi nakon vrlo kratkog vremena, kad zubi povrate svoj prirodni nivo vlage. Pored toga upotreba aktivacijskih lampi i lasera donosi brojne rizike za gingivu, pulpu i vitalne zube.

U našoj ordinaciji Sulejmanagić preferiramo izbjeljivanje zuba sa preparatom Opalescence Boost (Ultradent) koji se hemijski aktivira i ne treba svjetlosnu aktivaciju. Aktivne supstance (38% vodik-peroksid) se nakon nanošenja na zube vrlo brzo oslobađaju i djeluju u vremenu od 15min. Po potrebi tretman se može ponoviti i do četiri puta u jednoj posjeti. Opalescence Boost djeluje i nakon tretmana tako da je moguć i dodatni efekat po završetku tretmana. Uprkos velikoj koncentraciji aktivnih supstanci Opalescence Boost je pH neutralan te sadrži i supstance za jačanje zubne cakline i smanjenje preosjetljivosti zuba.

IMPLANTOLOGIJA

Implantologija je moderna grana stomatologije koja se bavi nadomještanjem jednog ili više zuba ugradnjom endosealnih implantata. Dentalni implantati su nadomjesci od titanijuma i apsolutno su biokompatibilni i bioinertni što znači da ih organizam ne prepoznaje kao strano tijelo i kao takve ne odbacuje. 

Implantati se mogu ugraditi kod nedostatka jednog zuba, gdje jedan implantat nosi jednu krunicu metal-keramičku ili cirkon oksidnu, mogu služiti kao nosači mostova ili čak mogu služiti za sidrenje totalnih proteza. 

Ako se radi o potpunoj bezubosti, rješenje je most na implantatima ili proteza pričvršćena za implantate. Most na implantatima je fiksan i izgleda prirodnije od proteze. Ukoliko postoji mogućnost ugradnje više implantata 6-8 koji su statički dobro raspoređeni, može se izraditi fiksni "cementirani" ili pomični most. Ukoliko je moguće ugraditi manji broj implantata 2-4 radi se proteza. Proteza učvršćena na implantatima je čvršća od obične proteze, no i dalje je mobilna i može se vaditi. Implantati općenito poboljšavaju kvalitetu života pacijenta, te podižu pacijentovo samopouzdanje. Jedna od prednosti ugradnje implantata je i ta što se susjedni zubi ne bruse a njihovom ugradnjom se ujedno spriječava resorpcija kosti.

Ordinacija Sulejmanagić jedna je od prvih ordinacija u Bosni i Hercegovini koja se počela baviti ugradnjom implantata i imamo iskustvo više od 15 godina. U našoj ordinaciji nudimo ugradnju implantata tipa Duravit, kompanije B&B DENTAL IMPLANT COMPANY koja uspješno dizajnira i proizvodi implantate vrhunske kvalitete još od 1991 godine. Više o ovoj vrsti implantata pogledajte na www.bebdental.it

ORALNA HIRURGIJA

U stomatološkoj ordinaciji Sulejmanagić izvodimo sve vrste oralno-hirurških zahvata u lokalnoj anesteziji.

 • Apikotomija (resekcija vrha korijena) -hirurški zahvat pri kojem se uklanja patološki sadržaj (cista ili granulom) iz kosti u području vrha zuba, zajedno sa dijelom vrha korijena. Ovakav zahvat predstavlja posljednji pokušaj da se zub spasi nakon što su iscrpljene sve druge konzervativne mogućnosti.
 • Ekstrakcija (vađenje) umnjaka kao i drugih impaktiranih i poluimpaktiranih tj neizraslih i ukliještenih zuba kao i operativno vađenje zalomljenih korjenova. Također u saradnji sa specijalistima ortodoncije vršimo hirurško oslobađanje neizraslih zuba i njihovo izvlačenje.
 • Frenulektomija – uklanjanje abnormalno razvijenog frenuluma incizijom, ekscizijom ili transpozicijom tkiva u području frenuluma.
 • Nivelacija grebena - zahvat koji rješava nepravilnosti grebena u gornjoj i donjoj vilici radi izrade kvalitetnijih i komfornijih protetskih radova.
 • Augmentacija alveolarnih grebenova gornje i donje vilice upotrebom vještačke kosti NOVOCOR PLUS.
 • Sinus lift – podizanje dna sinusne šupljine i augmentacija upotrebom vještačke kosti.
 • Odstranjivanje benignih vrsta tumora u usnoj šupljini.
 • Rješavanje komplikacija u Oralnoj hirurgiji koje se mogu desiti u opštim stomatološkim praksama
 • Posebnu pažnju posvećujemo radu sa medicinski kompromitovanim pacijentima tj sa pacijentima koji boluju od hroničnih oboljenja kao što su ( angina pectoris, infarkt myocarda , moždani udar, bubrežna oboljenja, pacijenti na hemodijalizi, oboljenja jetre, pacijenti na antikoagulantnoj terapiji i druga oboljenja.

PARODONTALNA HIRURGIJA

Parodontalna hirurgija se bavi hirurškim liječenjem parodontalne bolesti koja predstavlja infekciju potpornih struktura zuba a koja rezultuje resorpcijom kosti i ispadanjem zuba. 

Ukoliko su prisutni džepovi plitki, jedna od efikasnih metoda je kiretaža džepa uz ispiranje. Kod dubokih džepova gdje je prisutna i značajna resorpcija kosti predlaže se režanj ili ''flap'' operacija uz dodatak vještačke kosti. Na ovaj način se eliminiraju sve patološke granulacije, tj štetne materije nagomilane u džepu a izgubljeni dio kosti se zamjenjuje vještačkom kosti.

PROTETIKA

Zahvaljujući napretku tehnologije omogućena je upotreba najkvalitetnijih, savremenih materijala koji udovoljavaju svim zahtjevima funkcionalnog opterećenja, izdržljivosti te savršene estetike. Jedan od takvih savremenih materijala je cirkonij oksid, materijal izuzetne čvrstoće a istovremeno estetski, sa kojim se u kombinaciji sa najkvalitetnijom keramikom postiže najprirodniji izgled krunica. 

Prednost cirkonij oksidne keramike se ogleda u slijedećem:

 • Vrhunska estetika
 • Prirodni izgled krunica
 • Izuzetna čvrstoća i izdržljivost
 • Biokompatibilnost
 • Nema diskoloracije gingive i prosijavanja kao kod metal-keramike
Osim pojedinačnih krunica, od cirkonij oksida se mogu izrađivati mostovi (do 16 članova), kombinovani radovi sa attachmenima te suprastrukture na implantatima. 

Takodjer u našoj ordinaciji nudimo izradu i metal-keramičkih krunica, fiksnih mostova te kombinovanih radova sa attachmenima na bazi metala.

Pored ovog nudimo i izradu totalnih i parcijalnih akrilatnih proteza , skeletiranih(Wissil) proteza. Na sve proteze je moguće postaviti šestoslojne (phisiodens) zube koji daju prirodniji izgled.

Osim ovog moguća je i izrada Michigen splinta (udlage) kod pacijenata koji boluju od bruksizma.

DIGITALNO SNIMANJE ZUBA I VILICA

U ordinaciji Sulejmanagić od opreme za snimanje pojedinačnih zuba koristi se aparat KODAK 6100 RVG visoke rezolucije u kombinaciji sa KODAK rendgen 2200 aparatom. Ovaj uredjaj za digitalnu RadioVizioGrafiju omogućava slikanje digitalnih rentgen slika uz 95% manju izloženost rendgen zračenju. Uređaj koristi optički sensor umjesto klasičnog rentgen filma a slika je odmah po snimanju dostupna na monitoru kompjutera u ordinaciji.

Za snimanje svih zuba , vilica, viličnih zglobova i sinusa koristi se vrhunski aparat CS 8100 koji omogućava izradu digitalnih snimaka visoke rezolucije uz minimalno zračenje. Također treba napomenuti da se svi naši rentgen aparati nalaze u posebno pripremljenoj izolovanoj prostoriji za aparate koji emituju jonizirajuće zračenje i da ordinacija Sulejmanagić posjeduje licencu za obavljanje djelatnosti posjedovanja i korištenja izvora jonizirajućih zračenja izdatu od Državne Regulatorne Agencije za Radijacijsku i Nuklearnu Sigurnost. Svi naši pacijenti su propisno zaštićeni olovnim keceljama pri izlaganju jonizirajućem zračenju.


Doktori/Uposlenici


Prof.dr.sci. Halid SulejmanagićSpecijalista oralne hirurgije
Prim.dr. Ajša Ismailović-SulejmanagićStomatolog, Specijalista Dječije i preventivne stomatologije
Doc.Dr. Sc Naida HadžiabdićSpecijalista oralne hirurgije
Dr. Nedim SulejmanagićStomatolog, Specijalista oralne hirurgije i implantologije

Mapa

Poštovani, morate biti registrovani korisnik da bi ste iskoristili ovu besplatnu pogodnost.

Za prijavu ili registraciju korsitite link "prijava/registracija" u vrhu stranice.
PikEt