Čimbenici rizika za rak želuca

U čimbenike rizika koji povećavaju rizik od raka želuca ubrajaju se:



kronična infekcija s Helicobacter pylori

konzumiranje soljene, sušene i dimljene hrane

nedovoljno konzumiranje voća i povrća

obiteljska sklonost raku želuca - oko 10 posto slučajeva raka želuca pojavljuje se nasljedno

kronični gastritis

ulkus želuca

perniciozna anemija - povezana je s atrofičnim gastritisom te nedostatkom intrinzičnog faktora, što povećava rizik od raka želuca

pušenje - muškarci koj puše imaju 1,5 puta veći rizik od raka želuca

polipi želuca

prethodni kirurški zahvat na želucu - dolazi do promjene pH u želucu te posljedične metaplazije i displazije stanica

infekcija Epstein-Barr virusom - povezana je s rijetkim oblikom raka želuca koji je sličan limfoepiteliomu

pretilost - povećava rizik od razvoja raka želuca u području kardije

izlaganje zračenju

bisfosfonati, lijekovi za osteoporozu - povećavaju rizik od raka jednjaka i želuca