U posljednje vrijeme medicinski fitness u svijetu ima sve više pristalica, a kod nas je taj tip fizičke aktivnosti odnedavno uveo Medicinski centar “Sporticus” u Sarajevu. 

Svi smo postali svjesni opasnosti koje prijete našem zdravlju zbog današnjeg ubrzanog života, svakodnevne izloženosti stresu i dugotrajnom uredskom sjedenju. Da su posljedice po zdravlje neizbježne, od deformiteta kičme i bolnih zglobova do stvaranja masnih naslaga, ukazuju

često i zdravstvene organizacije, pa je to upozorilo i motivisalo ljude širom svijeta da se posvete tjelesnim vježbama. Danas je rekreacija postala planetarno popularna, te većina ljudi bira po sopstvenoj želji neki tip rekreativnih vježbi, od džogiranja i biciklizma do fitnessa i plivanja.

U posljednje vrijeme medicinski fitness u svijetu stiče sve više pristalica, a kod nas je taj tip fizičke aktivnosti odnedavno uveo Medicinski centar “Sporticus”.

Šta je medicinski fitness?

“Ključna razlika između klasičnog i medicinskog fitnessa je u tome što klijent ne može vježbati medicinski fitness bez prethodnog pregleda. Naime, svaki klijent mora proći sportsko-medicinski test kako bi ljekar mogao ustanoviti status njegovog koštano-zglobnog i mišićnog aparata, a zatim i kardio-respiratornog aparata. Na osnovu nalaza, koji nekad uključuje i EKG, odnosno internistički pregled i kompletnu krvnu sliku, kreiramo plan i program vježbi koji je individualno prilagođen svakom klijentu”, objašnjava dr. Edin Buljugić. Ukoliko su nalazi povoljni, tjelesni tretman teče postepeno, počinje zagrijavanjem tijela, a onda slijede vježbe, odnosno sportske aktivnosti po želji klijenta, pasivno istezanje i procedure za oporavak poslije treninga.

                            Na www.NajDoktor.ba potražite najboljeg doktora i pošaljite upit ili zakažite termin>>> 

Medicinski fitness sastoji se iz kardioprograma, zatim stanice za vježbanje sa elastičnom trakom i vježbanja na vibracionoj platformi, a dr. Buljugić opisuje uobičajene faze treninga: “Kad imamo klijenta 50-ih godina, uz koga se, eventualno, mogu naći tri-četiri vršnjaka iste fizičke sposobnosti, onda se svi pripremaju tako da im fizioterapeut masažom zgloba koljena, ramena, zavisno što je kome potrebno, započne zagrijavanje tijela. Potom slijede vježbe razgibavanja ili dinamičkog strečinga, a nakon ovog tretmana, koji traje 15-ak minuta, počinje kardio-program, odnosno, vježbe na steperu, biciklu i pokretnoj traci.” Ove vježbe rade se pod stručnim nadzorom, a ono što je ekskluzivitet jeste to da se tok vježbi prati preko dva monitora, ističe Buljugić.

“Tako sve vrijeme pratimo srčani ritam i frekvencu, pratimo svaki pokret klijenta, i pravimo videozapise koje potom analiziramo. Na osnovu toga, možemo u narednom treningu ispravljati, eventualno, loš položaj tijela prilikom trčanja, okretanja pedala na biciklu ili na steperu, te time još više rasteretiti zglobove.”

Nakon kardio-treninga, a u zavisnosti od individualnog programa klijenta, slijede vježbe korektivne gimnastike ili neke druge vježbe za unapređenje snage, trbušne i leđne muskulature. Završnicu treninga čini program oporavka koji se sastoji od relaks-masaže, koja se postiže lakom  elektrostimulacijom mišića, te limfne drenažekoja se izvodi aparaturno i stvara osjećaj “lakih nogu”.

Vidljivi i korisni efekti

Na ovaj način klijent se oporavlja od treninga, tako da je sutradan spreman i za posao i za novi trening, ističe dr. Buljugić

“Često preporučujemo različite vježbe u bazenu, također uz prisustvo i nadzor fizioterapeuta, ili kineziterapiju ili aqua-vježbe, i to za osobe koje imaju problema sa oštećenim koljenima, odnosno gonartrozama.” Svaka individualna fizička aktivnost, smatraju ljekari, programirana i kontrolisana, ujedno je i idealna za psihičko rasterećenje klijenta.

Individualni trening u “Sporticusu” traje prosječno do sat i po, uz manja odstupanja; sedmično se programiraju dva-tri treninga medicinskog fitnessa, jedan ili dva odlaska u bazen,kao i pauza od jednog ili dva dana, kada se obično praktikuje masaža cijelog tijela. Trening za medicinski fitness traje mjesec dana, a efekti postaju vidljivi i ranije, jer će klijent osjetiti da se lakše kreće i trči, da je poboljšao kondiciju. A ono što je isto tako važno i što će vaga pokazati, izgubio je i nekoliko suvišnih kilograma, zbog čega klijenti, kaže dr. Buljugić, često dolaze u “Sporticus”.

 “Sport i rekreacija su najbolja vrsta ulaganja u sebe, jer time odagnavamo zdravstvene probleme, a postižemo fizički oporavak nakon svakodnevnog rada. Ako uspijemo klijente educirati da se posvete pravilnoj ishrani, onda smo postigli pun pogodak.”