Manje boli kada su roditelji uz njih. Mišljenje je to medicinskih stručnjaka, ali i ovogodišnji slogan 15. februara , koji se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka.Cilj je lakše prepoznati simptome da bi se izbjeglo zakasnjelo uspostavljanje dijagnoze, jer na vrijeme uspostavljena dijagnoza znači uspješno liječenje i pozitivan ishod.

Po riječima sekretara Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Jasne Vatreš, u FBiH godišnje od raka oboli 50 do 60 djece, a procent izliječenosti je 75 do 80 posto.

"Ljekari s Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike u Sarajevu ulažu napore i nastoje pratiti svjetsku statistiku te je procent izliječenosti 75 do 80 posto. Ovo je jedini centar u FBiH gdje se djeca liječe od malignih oboljenja, a djeca se tretiraju kemoterapijama i radioterapijama", kazala je Feni Vatreš.

Naglasila je da je kapacitet Hematoonkološkog odjeljenja 21 krevet, a 15-oro djece je trenutno na terapijama. Među djecom koja se liječe na sarajevskoj klinici ima i djece iz istočnog dijela RS-a.
U slučaju potrebe transplantacije koštane srži koja se vrši izvan BiH, djeca se izmještaju putem Federalnog fonda solidarnosti u Tursku i Zagreb (Hrvatska), a putem Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", Crvenog križa FBiH i udruženja iz Italije djeca se izmještaju u Bolonju.

"Trenutno je u Turskoj troje djece, od toga je jedno završilo proces transplantacije i u procesu je oporavka. Drugo dvoje djece se priprema za transplantaciju, jedno dijete je u Zagrebu, jedno u Italiji. Dvoje djece čeka izmještanje u Italiju",  kaže Vatreš.

Prioriteti Udruženja i dalje će biti oboljeloj djeci pružiti što bolje uvjete za liječenje na Hematoonkološkom odjeljenju, te pomoć da im boravak u bolnici bude što manje bolan, a da roditelji što duže budu sa njima.

Vatreš s ponosom ističe da je u blizini Pedijatrijske klinike na Jezeru u toku izgradnja roditeljske kuće koja je namijenjena za roditelje i/li bliske srodnike djece koja se od raka liječe na Hematoonkološkom odjeljenju. Za završetak radova na tom objektu još im nedostaje 550.000 KM.
Roditelji djece oboljele od malignih oboljenja bore se za živote svoje djece i mnogo im znači da u tome budu jedni uz druge. Zbog toga je za sve njih izuzetno značajan projekt izgradnje roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike UKCS-a, za koju je krajem marta 2014. zvanično položen temeljac.

Dok taj objekt ne bude završen roditelji oboljelih mališana borave u stanu koji su dobili zahvaljujući angažmanu Gradske uprave Grada Sarajeva. U tom stanu ih je trenutno šestoro, imaju plaćene režijei svaki mjesec dobiju osnovne namirnice i higijenske potrepštine. Vatreš dodaje da je kapacitet stana mali tako da s djecom može biti samo jedan od roditelja.

A da bi djeci boravak u bolnici bio što manje bolan velike napore ulaže i psihologinja Udruženja Aldina Selimagić koja naizmjenično obilazi djecu koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu i njihove roditelje. Sa njima radi individualne i grupne terapije, individualne razgovore, a po potrebi i krizne intervencije.

Selimagić kaže da je maligno oboljenje traumatično iskustvo kako za dijete, tako i za roditelje te je stručna pomoć neophodna pri suočavanju s takvim izazovom.

"Napredak u liječenju djece koja boluju od malignih bolesti vodi do potrebe za radom na kvaliteti života oboljele djece i njihovih porodica. Budući da dječije maligne bolesti sve više postaju kronične, cilj terapije nije samo izlječenje i produljenje života već i olakšavanje psihološkog prilagođavanja", kaže ona.

Cilj psihosocijalnih intervencija za vrijeme liječenja jeste ublažavanje i uklanjanje tegoba te uspostavljanje psihičke ravnoteže. Dugotrajne i učestale hospitalizacije se ne mogu izbjeći, ali mogu se učiniti lakše podnošljivim.
"Radionički način grupnog psihološkog rada s djecom dok primaju terapiju na Odjeljenju je jedan od načina da im priđemo bliže, da ih saslušamo, osjetimo šta oni osjećaju i da pokažemo da čujemo o čemu razmišljaju i kao pomagači bolje razumijemo njihove potrebe i psihološke probleme s kojima se suočavaju za vrijeme liječenja", kaže Selimagić.

Podsjeća da projektom "Roditeljska kuća" osiguravaju djeci mogućnost da im roditelji budu uz njih tokom liječenja (pravo na porodicu). Ona kaže da studije pokazuju da trećina djece brže ozdrave ukoliko se liječe uz svakodnevnu prisutnost roditelja, te da bolničko osoblje učinkovitije radi sa smirenom djecom.

Na osnovu preporuke Međunarodnog društva pedijatara-onkologa i Međunarodne organizacije roditelja djece oboljele od raka, 15. februar obilježava se kao Međunarodni dan djece liječene i oboljele od raka.

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" taj dan ove godine obilježava raznim aktivnostima pod motom "Manje boli kad su roditelji uz njih".

Stoga, uz pomoć donatora, užurbano rade na izgradnji roditeljske kuće, raduju se svakoj novoj donaciji jer ona znači korak bliže do cilja.
Aktivnostima od 9. do 15. februara ukazali su, uz pomoć prijatelja, na važnost brige o toj djeci i organizirali druženje s djecom na Hematoonkološkom odjeljenju te uručili poklone za djecu tog odjeljenja.

Mladi izliječeni od raka promovirali su "zlatnu vrpcu", simbol borbe protiv raka kod djece. Na taj način žele kod ljudi potaknuti dobrotu, humanost i solidarnost s oboljelom djecom, te pružiti ruku podrške njima i njihovim roditeljima.

Radiosarajevo.ba